• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

ΑΑΔΕ: Φύλλο και φτερό οι τραπεζικοί λογαριασμοί για να πιαστεί η μεγαλη φοροδιαφυγή

admin Από admin
16 Νοεμβρίου, 2023
Σε Οικονομία
φώτο αρχείου

φώτο αρχείου

1
SHARES
19
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, καθώς η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», προκειμένου να ελέγχει περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής.

Το σύστημα θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών με στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα.

Ετσι θα κάνει φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σαρώνοντας τις κινήσεις των φυσικών προσώπων για να εντοπίζει τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα ποσά των καταθέσεων είναι πολύ μεγάλα σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Αυτόματοι έλεγχοι

Διαβάστε επίσης:

Χαλκιδική: Έλεγχοι της Εφορίας σε χιλιάδες καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

22 Μαΐου, 2026

Χάος στα σύνορα της Βόρειας Ελλάδας – Πολύωρες καθυστερήσεις λόγω του νέου συστήματος EES

22 Μαΐου, 2026

Βασική φιλοδοξία είναι να καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και συνεπώς αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.

Οπως προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή συστήνεται Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» – BANCAPP για την αυτοματοποιημένη διαβίβαση των αρχείων αιτημάτων άρσης απορρήτου χρηματοπιστωτικών δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στο ΟΠΣ ELENXIS της ΑΑΔΕ μέσω του ασύγχρονου κόμβου επικοινωνίας.

Ειδικότερα μέσω του BANCAPP συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS.

Ως Φορείς χρήσης του ΒΑΝCAPP ορίζονται οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες έχουν την δυνατότητα έκδοσης εντολής ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS.

Με το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών

Το BANCAPP σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου, προσδιορίζοντας την φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ. Επισημαίνεται ότι τόσο η γραμμογράφηση όσο και οι προδιαγραφές, έχουν βασιστεί στο «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών».

Τα αιτήματα άρσης αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούνται στα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου, καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των αρχών και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με ευθύνη του Προϊσταμένου της εκάστοτε υπηρεσίας.

Το νέο σύστημα μάλιστα θετει ασφυκτικές προθεσμίες, αφού το αίτημα προωθείται από την υποδομή της ΑΑΔΕ μέσω του κόμβου ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται σε απάντηση και αποστολή των αρχείων εντός δύο εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών οπότε και η αποστολή των αιτούμενων αρχείων διενεργείται εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γιάννη Κουφίδη και μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με σωματεία και συλλόγους της Χαλκιδικής

Επόμενο

Εργασίες συντήρησης γέφυρας σήμανσης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Νέων Μουδανιών από την ΠΚΜ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Χαλκιδική: Έλεγχοι της Εφορίας σε χιλιάδες καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

22 Μαΐου, 2026
Featured

Χάος στα σύνορα της Βόρειας Ελλάδας – Πολύωρες καθυστερήσεις λόγω του νέου συστήματος EES

22 Μαΐου, 2026
Σαντορίνη SOOC
Οικονομία

Χωροταξικό τουρισμού: Τι αλλάζει – Η αρτιότητα, οι νέοι κανόνες, τα καμπανάκια και οι «κόκκινες» περιοχές

12 Μαΐου, 2026
Επόμενο
φώτο αρχείου

Εργασίες συντήρησης γέφυρας σήμανσης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Νέων Μουδανιών από την ΠΚΜ

φώτο αρχείου

Τέμπη: Έπεσαν οι μάσκες - Ταφόπλακα στα Τέμπη βάζει ο Μητσοτάκης

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.