Έπεσαν οι μάσκες χθες στη Βουλή, με την κυβέρνηση να αποκαλύπτει ότι έχει απλώσει πέπλο προστασίας στον Κώστα Αχ. Καραμανλή και στις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του και για τα Τέμπη, και για την αμαρτωλή σύμβαση 717. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος εισαγγελέας έχει διαπιστώσει κακουργήματα για τον πρώην υπουργό Υποδομών. Όμως ο Μάκης Βορίδης προσπάθησε να κλείσει προκαταβολικά την αναζήτηση ποινικών ευθυνών λέγοντας ότι την πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή «σας λέμε από τώρα ότι θα την απορρίψουμε». «Είστε ένα δυστύχημα δημοκρατίας! Δεν σας φτάνει το ότι παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε και για τη Δικαιοσύνη πριν να αποφασίσει η Δικαιοσύνη!» του απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ετσι, ο μόνος τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία της Ν.Δ. επιτρέπει στη Βουλή να ερευνήσει τι έγινε στα Τέμπη είναι η Εξεταστική Επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ και ψηφίστηκε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (μόνο το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε).
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρότεινε σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν και την Εξεταστική για τα Τέμπη, και τις Προκαταρκτικές για τη σύμβαση 717 και για τα Τέμπη – μάλιστα, πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ η Προκαταρκτική για τη σύμβαση 717 να ξεκινήσει από «δύο τρία χρόνια νωρίτερα», ώστε να εξεταστούν και οι μελέτες που έγιναν.
Βορίδης κατά Ευρωπαίου εισαγγελέα
Όμως ο υπουργός Επικρατείας έκοψε κάθε συζήτηση. «Ζητάτε τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών. Σωστά. Θα απαντήσουν, γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχει προθεσμία ότι εντός δεκαπέντε ημερών υπάρχει η δέσμευση να διενεργηθεί συζήτηση. Θα απαντήσουμε σ’ αυτή αναλυτικά. Και σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε, για να το ξεκαθαρίσουμε» ανέφερε ο Μ. Βορίδης, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι ο Ευρωπαίος εισαγγελέας αναζητά μόνο οικονομικά εγκλήματα. «Δικηγορώ ποινικά καμιά τριανταριά χρόνια. Δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται ευθύνες για ανθρωποκτονίες μέσω της απόδοσης οικονομικών αδικημάτων. Αυτό δεν το ήξερα, δεν το είχα ακούσει. Ότι γίνονται ανθρωποκτονίες με παραβάσεις καθήκοντος και με απιστίες ομολογώ ότι με δυσκολεύει να το παρακολουθήσω» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχει διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που κάνει λόγο για κακουργηματική ευθύνη του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος ως προς τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Μόλις είπατε ότι απορρίπτετε τη σχετική δικογραφία και ότι εσείς γίνεστε ο ίδιος δικαστής εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Καθοδηγείτε τη Ν.Δ. να μην ψηφίσει κάτι που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία χαρακτηρίζει ως παράβαση καθήκοντος και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη» του απάντησε ο Σ. Φάμελλος.
Ανδρουλάκης: Οι κύριες ευθύνες στον Καραμανλή
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για ευθύνες Καραμανλή: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι κύριες ευθύνες βαρύνουν την εποχή του Κ. Καραμανλή. Εμείς δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών, είτε είναι ο Καραμανλής είτε είναι ο Σπίρτζης είτε ο Χρυσοχοΐδης. Εμείς λέμε τι ακριβώς λέει το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα και τίποτα περισσότερο» ανέφερε, λέγοντας «όχι σε μια Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε ένα φιλολογικό τσάι, συζητώντας για είκοσι πέντε χρόνια πριν».
Παππάς: Κατά 68% υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύμβαση 717
«Το δυστύχημα των Τεμπών θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν συνέτρεχαν όλες ή μία από τις ακόλουθες συνθήκες: αν δεν ήταν πλήρως ακατάλληλος ο σταθμάρχης, αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση της Λάρισας, η οποία -για μερικές χιλιάδες ευρώ- δεν είχε επιδιορθωθεί μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2019, αν λειτουργούσε το κέντρο δευτεροβάθμιου ελέγχου στα κεντρικά του ΟΣΕ» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ανέταξε τον σιδηρόδρομο, έφτασε την υλοποίηση της σύμβασης 717 στο 68%, αλλά μετά το 2019 «ακολούθησε η μεθοδευμένη εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου», κάτι που οδήγησε και στο δυστύχημα των Τεμπών.
Πηγή: avgi.gr