Κεντρικός ομιλητής στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας προσεκλήθη να μιλήσει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι πριν από δυο εβδομάδες, στη Μασσαλία 3.000 Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, από τις 240 Περιφέρειες και τους 90.000 Δήμους όλης της Ευρώπης, καταδίκασαν ρητά τον πόλεμο στην Ουκρανία και επένδυσαν στην αλληλεγγύη, όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη. Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών μέσω της ομάδας εργασίας για την Ουκρανία θα παρουσιάσει νέα πλατφόρμα για την ανταλλαγή αιτημάτων και αναγκών, συντονίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια στις πληττόμενες από τον πόλεμο περιοχές.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισήμανε πως “ενώ οι προσπάθειές μας αποδεικνύουν ότι είμαστε ενωμένοι, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα και στην πράξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλούμε την ΕΕ να ενισχύσει τη διπλωματία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Και καλούμε επίσης την ΕΕ να κάνει χρήση των υφιστάμενων σχέσεων μεταξύ Περιφερειών και Δήμων εντός και εκτός Ευρώπης, επειδή εμείς είμαστε εκείνοι που δίνουμε ζωή στη διεθνή συνεργασία. Και μια μελλοντική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική πρέπει να προσφέρει ειδικό ρόλο και επαρκείς πόρους στις Περιφέρειες και τους Δήμους”.
Fake News και Βραβείο Pawel Adamowicz
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ένα μείζον ζήτημα, που αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα απασχολήσει εντονότερα το επόμενο διάστημα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραπληροφόρηση, η προπαγάνδα και τα “fake news”.
“Συνιστούν μια απειλή την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως και αποφασιστικά. Και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης ως μίας από τις μεγαλύτερες απειλές κατά των δημοκρατικών κοινωνιών μας. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Leendert Verbeek στην Ολομέλειά μας του Δεκεμβρίου, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, δεδομένης της εγγύτητάς τους με τους πολίτες και της ισχυρής εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αυτοδιοίκηση. Έτσι θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι’ αυτό το κρίσιμο θέμα την επόμενη περίοδο, με στόχο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη των βέλτιστων πρακτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, ανυπομονούμε να εξετάσουμε τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με τις τάσεις και τις επιπτώσεις των ‘fake news’ και της ρητορικής μίσους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζουν τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο. Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτόν τον τομέα, βασιζόμενοι σε πρωτοβουλίες όπως το βραβείο Pavel Adamowicz, που θεσπίσαμε, με τη συμμετοχή του Κογκρέσου, στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Το βραβείο προωθεί την κληρονομιά του Paweł Adamowicz, του αείμνηστου Δημάρχου του Γκντανσκ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 ενώ εκτελούσε τα δημόσια καθήκοντά του. Το βραβείο χρησιμεύει ως φόρος τιμής και ως αναγνώριση για όλους εκείνους που ενεργούν με θάρρος και ακεραιότητα ενάντια στη μισαλλοδοξία, τη ριζοσπαστικοποίηση, τη ρητορική μίσους, την καταπίεση και την ξενοφοβία, όπως έκανε ο Paweł Adamowicz”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Νέοι και Αυτοδιοίκηση
Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αναφέρθηκε στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας ότι “προκειμένου να ενισχυθεί η δημοκρατία εντός της ΕΕ, μέσω του ‘Μανιφέστου της Μασσαλίας’, που υπερψηφίσαμε οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της Ευρώπης, εκφράζουμε την ισχυρή βούλησή μας για μια πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οφείλει να ξεπεράσει τα υπάρχοντα πολιτικά και νομικά ζητήματα και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να αποτελούν αδιαίρετο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και των μηχανισμών της. Στη Μασσαλία, ξεκινήσαμε επίσης τη διαδικασία για τη σύνταξη μιας Χάρτας για τη συμμετοχή των νέων στη λήψη των αποφάσεων. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, αυτή η Χάρτα θα προσπαθήσει να οικοδομήσει και να εδραιώσει ένα φιλικό περιβάλλον προς τη νεολαία για να διασφαλίσει ότι οι φωνές των νέων θα εκπροσωπούνται επίσημα, συνεχώς και μόνιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω ότι μπορούμε να βασιστούμε σε εσάς και τη συνεργασία σας για να ενισχύσουμε τον ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην ΕΕ και να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της”.