Όταν οι άνθρωποι σε ένα τόπο έχουν όρεξη και πόσο μάλλον όταν αυτός ο τόπος είναι η Χαλκιδική (άλλωστε είναι γνωστό το «σαν τη Χαλκιδική» δεν έχει), τότε υπάρχουν οι τέλειες προδιαγραφές ώστε ο τόπος να «ανθίσει» και να αναπτυχθεί ακόμη παραπάνω και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τα αριστοτελικά μονοπάτια: Η πολύτιμη κληρονομιά της Χαλκιδικής
Τα 4 στοιχεία (το νερό, ο αέρας, η γη και η φωτιά) συνθέτουν το πολιτιστικό μείγμα των διαδρομών στην ανατολική Χαλκιδική με ξεναγούς τις ντόπιες «νεράιδες» και τους συντρόφους τους. Η παράδοση, η τοπική γαστρονομία, οι εικόνες, η φύση και τα αρώματα πλέκονται δημιουργώντας μία αξέχαστη εμπειρία στα καταγάλανα τοπία και τις βαθυπράσινες εστίες χαλάρωσης της ανατολικής Χαλκιδικής. Οραματιστής της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας είναι η Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη, ιδρύτρια της εταιρείας “ Aristotle’s Paths”, ενώ αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια έχει άξιους συντοπίτες αλλά και φορείς του τόπου.
Με την Πολυτίμη γνωριστήκαμε σε μία ξενάγηση στη Χαλκιδική. Σπιρτόζικο βλέμμα, αεικίνητη, γεμάτη όρεξη, πανεπιστημιακές περγαμηνές (πολιτικές επιστήμες & μεταπτυχιακό στο θεματικό τουρισμό) και πολλά χιλιόμετρα εργασιακού δρόμου. Εντόπισε την ευκαιρία στην αγορά των πολιτιστικών διαδρομών καθώς και την ανάγκη του destinationbranding , αγκάλιασε μία ομάδα ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν στην περιοχή, ομοϊδεάτες – συντοπίτες και ξεκίνησε να «υφαίνει» τα Αριστοτελικά μονοπάτια. Ο στόχος είναι ο ταξιδευτής-πελάτης να έχει στη βαλίτσα του φεύγοντας την ουσία του τόπου και των ανθρώπων που τον κατοικούν ακόμη και όταν φύγει ο τελευταίος επισκέπτης, να έχει γίνει κτήμα του έστω και ένα κομμάτι της ιστορίας του και να έχει τυλίξει μαζί του τα λαχταριστά προϊόντα και τα αρώματα που βάζουν τη σφραγίδα τους στην περιοχή. Με άλλα λόγια το storytelling το σωστό.
Στις διαδρομές των Αριστοτελικών μονοπατιών η Πολυτίμη έχει βρει πολύτιμους συνοδοιπόρους τη Χριστίνα, την ‘Αννα, την Κωνσταντίνα, τη Ζωή και τον Άγγελο και πολλούς άλλους που πιάνουν το νήμα ο καθένας από τη δική του “άκρη” και επιχείρηση για να μας ξεναγήσουν σε όλα τα ωραία του τόπου. Πάμε να τους γνωρίσουμε!
Αλιευτικός Τουρισμός
Υποθαλάσσια βουνά, «αλμυρά πλάσματα» και μαγευτικά τοπία μας περιμένουν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας στην ανατολική Χαλκιδική. Η ηρεμία του γαλάζιου παρασέρνει το βλέμμα στην άκρη του ορίζοντα και όλες οι αισθήσεις αφήνονται στο να απολαύσουν το ξεχωριστό τοπίο. Μια νεαρή Χαλκιδικώτισσα με περίσσευμα αγάπης για τον τόπο της, Η Λεμπίδα Χριστιάννα είναι ο ενορχηστρωτής των γαλάζιων μονοπατιών.
Όπως δηλώνει η ίδια ” Δε σκέφτηκα ποτέ να φύγω από τον τόπο μου και την Ελλάδα. Θέλω ο κόσμος που θα επισκεφτεί την Ελλάδα να την αγαπήσει εξίσου με εμένα και να επιστρέφει ξανά και ξανά. Με την εμπειρία του αλιευτικού τουρισμού -επίσης- στοχεύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση ταξιδευτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ανθρώπων που θα σχεδιάσουν την επίσκεψή τους με βάση την εμπειρία και θα προγραμματίσουν να έρθουν στη Χαλκιδική τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο. Να αλλάξει δηλαδή ο τύπος του τουρίστα και να εμπλουτίσουμε το κλασσικό τουριστικό 3πτυχο των “3S”: Ήλιος, Θάλασσα, Άμμος, (Sun, Sea, Sand) .”
Η Χριστιάννα είναι μόλις 26 ετών με σπουδές οικονομικών και εξειδίκευση στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Μέσα από τη διαδικασία εξεύρεσης εργασίας στην αγαπημένη της Χαλκιδική ζυμώθηκε η οικογενειακή επιχείρηση του σκάφος που πραγματοποιεί κρουαζιέρες. Πραγματοποιούν δρομολόγια στα μοναστήρια του Αγ. Όρους (500μ απόσταση) στα οποία συμμετέχουν κυρίως γυναίκες, στην Αμμουλιανή, Βουρβουρού κλπ, δημιουργώντας μία εμπειρία αντίστοιχη με αυτήν που ζουν οι ντόπιοι. “Δίνουμε την αγάπη μας για την περιοχή και τη δουλειά μας. Να μείνει στη μνήμη του επισκέπτη”. Τη μαγιά του αλιευτικού τουρισμού αποτέλεσε ο πατέρας που είναι ψαράς και θα μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του για την αλιεία μέσα από 3 μοναδικά πακέτα που θα ξεκινήσουν φέτος δημιουργώντας ένα καινούργιο προϊόν που λέγεται “αλιευτικός τουρισμός”. Επίσης διαθέτουν σκάφη διαδρομών με 4 επιδαπέδιες οθόνες μέσω των οποίων μπορούν οι επιβαίνοντες να παρατηρούν το βυθό αλλά και την υποθαλάσσια κάβα.
Ο παραδοσιακός συνεταιρισμός Δρυάδες
Στη Βαρβάρα Χαλκιδικής θα συναντήσουμε τη Γιαννούλα και άλλες 7 χωριανές με μεράκι για την παράδοση του τόπου, τις γεύσεις και τα προϊόντα του. Από τις ” Δρυάδες” μπορούμε να προμηθευτούμε τα ονομαστά γλυκά του κουταλιού, φρουτένια εποχικά λικέρ, γευστικές μαρμελάδες, ζυμαρικά και τον ξακουστό τραχανά για τον οποίο πυρώνονται τα καζάνια στη φωτιά με το πλούσιο κατσικίσιο γάλα της περιοχής. Ανάλογα με την εποχή από το οίκημα του συνεταιρισμού (που δημιουργήθηκε με τη στήριξη από το Leader) μπορούμε να προμηθευτούμε λικέρ πικραμύγδαλο, κράνο, τσάπουρνο, κεράσι, κρατσανιστές πίτες όπως τραχανόπιτα, ριζόπιτα, τυρόπιτα κλπ. Κατόπιν συνεννόησης μπορεί να έχουμε την εξαιρετική τύχη να γευτούμε τους θαυμαστούς κολοκυθοανθούς της περιοχής. Η Βαρβάρα φημίζεται για την παραγωγή κολοκυθολούλουδων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μεζέ κάθε γιορτής και η συνταγή τους έλκει την καταγωγή της από τους Ίωνες. Το φρέσκο κρεμμυδάκι και ο άνηθος από τους μπαξέδες τσιγαρίζετε με το στρυμωνικό ρύζι και γεμίζει τους βαρβαριώτικους κολοκυθοανθούς που μπορούμε να απολαύσουμε όπως τότε και χάρη στη μικρασιατική μαγειρική τέχνη που ταξίδεψε στους λαούς της Μεσογείου.
Το χρυσαφένιο Χαλκιδικιώτικο μέλι Γεώργακας
Η Χαλκιδική φημίζεται για το μέλι της και ειδικά το πευκόμελό της. Στο προσεγμένο μελομάγαζο στην Αρναία όμως μπορούμε να βρούμε 8 διαφορετικές ποικιλίες μελιού και τους ορεξάτους ιδιοκτήτες του πρόθυμους να μας μυήσουν στα μυστικά του μελιού, της κάθε κατηγορίας του, την μελισσοκομία και σε όλα τα προϊόντα που παράγονται με μεράκι όπως η ξακουστή Μουντοβίνα που θα τη βρείτε μόνο εδώ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κωνσταντίνα, “την έχει εντυπωσιάσει η ανάπτυξη στην περιοχή και οι δυνατότητές που προσφέρει καθώς και οι διαφορετικές δραστηριότητες. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα τα πλακόστρωτα γεμίζουν από κόσμο που την επισκέπτεται για διήμερο ή για ημερήσια εκδρομή καθότι η περιοχή έχει να προσφέρει πολλά”. Γραφικά πολύχρωμα σπίτια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου, μουσεία, επιλογές σε ταβέρνες – εστιατόρια και ιδιαίτερες δραστηριότητες. Στο μαγαζί πραγματοποιείται γευσιγνωσία όλων των ειδών μελιού (πολλά από αυτά έχουν βραβευτεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).” Μας αναφέρει τη ξεχωριστή σουσούρα/ερείκι 1 φυτό που ανθίζει 2 φορές το έτος με διαφορετικά άνθη λευκό και μωβ και δίνει 2 ξεχωριστά είδη μελιού όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν για να παραχθεί επαρκής ποσότητα μελιού. Για παράδειγμα φέτος -2021- υπήρξε ανθοφορία αλλά δεν είχε μέλι ενώ έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Ο κόσμος έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλι και ρωτάει λεπτομέρειες για το καθένα πιο συγκεκριμένα π.χ. για το βαμβάκι που βοηθάει πολύ στο στομάχι.
Η μελοδοκιμή ολοκληρώνεται με το πιο ιδιαίτερο προϊόν της περιοχής που ακούει στο όνομα μουντοβίνα, είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και κλείνει το αρώματα του μελιού στην οινική απόσταξη. Μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή διαδικασία από το πλύσιμο των κερηθρών που τρυγήθηκαν μέχρι την απόσταξη, που την αναλαμβάνει ο πεθερός της. Ένα απόσταγμα του τόπου με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Οι οικογένεια στη διάθεσή της έχει αυτή τη στιγμή περί τις 500 κυψέλες ενώ στο κατάστημα μπορείτε επίσης να βρείτε Πασχαλικές λαμπάδες φτιαγμένες από καθαρό χαλκιδικιώτικο κερί στολισμένες με το κέφι και το μεράκι της Κωνσταντίνας.
Η αγιορείτικη κουζίνα στα καλύτερά της, με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της περιοχής από την εξειδικευμένη σεφ στην κουζίνα της Χαλκιδικής, μπορούμε να αφεθούμε σε μια αξέχαστη εμπειρία μεστή από γεύσεις και αρώματα του τόπου δεμένα με μεράκι,κέφι και άφθονο οίνο. Ο Ακάνθιος οίνος είναι ένα παραδοσιακό προϊόν της Ανατολικής Χαλκιδικής, η καλλιέργεια αμπελιών προς την παραγωγή κρασιού χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Η Domaine Agrovision πρωτοστατεί σε οικολογικές δράσεις, όπως η κυκλική οικονομία όπου η οινολασπη χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζύμης πίτσας, ψωμιού και τοπικών εδεσμάτων, ενώ διατηρεί δύο κάβες μία υποθαλάσσια και μία στο υπέδαφος. Η δράσεις που είναι διαθέσιμες χωρίζονται σε επιλογές ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των πελατών. Για αρχάριους αλλά και πιο έμπειρους δύτες, μπορεί να πραγματοποιηθεί κατάδυση στην υποθαλάσσια κάβα της Domaine Agrovision, ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο Alexandros Palace 5*, όπου πέρα από το θέαμα φιαλών κρασιού μέσα στα βράχια ο δύτης μπορεί να διαλέξει την φιάλη του, από την υποθαλάσσια κάβα, (Ieris Oinos, κόκκινο, 2017), η οποία παλαιώνει σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Πρόκειται για οργανωμένη κατάδυση με δάσκαλο, όπου ανάλογα με την εκπαίδευση του δύτη θα προωθηθεί σε διαφορετικό επίπεδο. Highlights σημείου: άριστη ορατότητα, απουσία ρευμάτων, μεσογειακή θερμοκρασία υδάτων, πλούσια υποθαλάσσια βιοποικιλότητα.
Με οδηγό μια γυναίκα στο «τιμόνι» της οικογενειακής επιχείρησης | Άννα Βασιλούδα
Η Άννα είναι ο συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε ο πατέρας πριν 20 χρόνια περίπου (το 2003). Το 2015 ανέλαβε η Άννα, ενώ το 2018 άνοιξε το υποκατάστημα στην Αρναία, που το ανέλαβε εξολοκλήρου.Το πρακτορείο της εξειδικεύεται στις μεταφορές με 12 ιδιόκτητα λεωφορεία. Παρότι ο χώρος του λεωφορείου είναι πιο ανδροκρατούμενος η ίδια ανταπεξέρχεται με χάρη στις προκλήσεις του επαγγέλματος και της καθημερινότητας όπως η πανδημία. Λόγω των συνθηκών έχουν 2 χρόνια να δουλέψουν κανονικά και η επιχείρηση λειτουργεί με τη στήριξη από τις επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά και από τις διαδρομές που πραγματοποιούνται από τις τοπικές επιχειρήσεις και τα σχολεία όπως και στρατηγικές συνεργασίες με το Δήμο αλλά και ανθρώπους που έχουν όραμα για τον τόπο τους όπως είναι η Πολυτίμη.
Με τέτοιες όμορφες και δημιουργικές πρωτοβουλίες, ελπίζουμε το 2022 να είναι ένα έτος ανάκαμψης και δημιουργίας!
*Η κάθε διαδρομή έχει το άρωμα της Ακάνθιος Οίνος -Λεβάντα, Αρναία -Πεύκο, Βαρβάρα- Κέδρο. Η μουσική που θα ακούγεται στο βαν θα είναι ορχηστρική.
Διαβάστε πιο αναλυτικά για κάθε διαδρομή εδώ.
Πηγή: typothes.gr