Μία καινοτόμο εφαρμογή που βοηθάει στην έγκαιρη αντιμετώπιση και διάσωση των ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή σχεδίασε η οργάνωση Kids Save Lives σε συνεργασία με την Microsoft και εθελοντές προγραμματιστές από τα πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων.
Η εφαρμογή που ονομάζεται I save lives, (Ι από το αγγλικό εγώ, αλλά και από τον πρώτο γράμμα της λέξης information-πληροφόρηση) και αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να είναι διαθέσιμη και στις δύο πλατφόρμες, android και ios, έχει ως στόχο την καθοδήγηση των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με περιστατικά ανακοπής ως προς την παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά και την ενημέρωση ενός δικτύου διασωστών και κατόχων απινιδωτών.
Όπως εξήγησε ο ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης Kids Save Lives, διασώστης του ΕΚΑΒ, Αναστάσης Στεφανάκης, μέσω της εφαρμογής μπορεί ο κάθε πολίτης που είναι μπροστά σε τέτοιου είδους περιστατικό ειδοποιήσει το 166 και το 112, ακόμα και μέσω μηνύματος στην περίπτωση που έχει πρόβλημα επικοινωνίας, ενώ του δίνονται φωνητικές και οπτικές οδηγίες για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Ταυτόχρονα μέσω του γεωγραφικού του στίγματος ειδοποιείται ο πλησιέστερος πρώτος ανταποκρινόμενος (first responder), ο οποίος μπορεί να είναι γιατρός νοσηλευτής, διασώστης ή πιστοποιημένος για την παροχή πρώτων βοηθειών πολίτων, καθώς και ο αντίστοιχος κάτοχος απινιδωτή. «Στόχος μας είναι μέσα σε 5 λεπτά να φτάσει ο first responder και ο απινιδωτής. Σε περιοχές που είναι μακριά από το σύστημα υγείας θα βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.
Το στοίχημα της οργάνωσης είναι να ενταχθούν στην εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσότεροι διασώστες, αλλά και να αυξηθούν οι διαθέσιμοι απινιδωτές ανά τη χώρα, έτσι ώστε η εφαρμογή να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όπως ανέφερε ο κ. Στεφανάκης, ήδη η οργάνωση έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ενώ έχει έρθει σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να την συστήσουν στους επαγγελματίες υγείας και στους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε πρώτη φάση στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά, ενώ θα εμπλουτιστεί και με άλλες γλώσσες. Παράλληλα, περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδεια πρώτων βοηθειών, καθώς και τον πρώτο χάρτη που περιλαμβάνει τους περίπου 1.000 απινιδωτές που υπάρχουν στη χώρα. Ο κ. Στεφανάκης σημείωσε ότι, έπειτα από αίτημα της οργάνωσης, μειώθηκε ο ΦΠΑ για τους απινιδωτές από το 23% στο 6%, οπότε ο μέσος όρος τιμής για την αγορά τους είναι 1.000 με 1.200 ευρώ, όμως ο αριθμός τους παραμένει χαμηλός. «Κάθε χρόνο 350.000 συνάνθρωποί μας στην Ευρώπη καταρρέουν, γιατί σταμάτησε η καρδιά τους. Αυτοί μπορούν να επιστρέψουν στα ένα δύο πρώτα λεπτά. Εκτιμάται ότι με έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να σωθούν οι 100.000. Δυστυχώς, είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα. Στόχος μας είναι να πάμε στους 10.000 απινιδωτές, δηλαδή δύο απινιδωτές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όπως είναι η διεθνής σύσταση. Η κάθε καρδιακή ανακοπή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να μπουν σε κάθε σχολείο, υπηρεσία, πλατεία και όπου προβλέπει ο νόμος», τόνισε.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης σημείωσε πως η διάσωση του Δανού ποδοσφαριστή Έρικσεν, αλλά και του 14χρονου στο γήπεδο Μουδανιών που σώθηκε λόγω του απινιδωτή που διέθεσε ένα ιδιοκτήτης φούρνου οδήγησε στην αύξηση της αγοράς απινιδωτών. Ωστόσο, όπως επισήμανε, χρειάζεται καλύτερη οργάνωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πρόσφατο περιστατικό του ποδοσφαιριστή στην Ηλιούπολη που έχασε τη ζωή του στο γήπεδο, σημειώνοντας πως οι περιπτώσεις θανάτου στα γήπεδα σημειώνονται είτε γιατί δεν γνωρίζουν οι παρευρισκόμενοι που είναι ο απινιδωτής, είτε αυτός δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης συντήρησης.
Στα περίπου έξι χρόνια της λειτουργίας της η οργάνωση Kids Save Lives έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 90.000 πολίτες, παιδιά, εκπαιδευτικούς και ενήλικες, εκ των οποίων έχει πιστοποιήσει περί τους 6.000. Έχει οργανώσει κοινότητες εθελοντών και υγειονομικών, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία, ενώ έχει σώσει 25 ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.
Πηγή: voria.gr