Χωρίς αποζημιώσεις παραμένουν οι πληγέντες της φονικής θεομηνίας που έπληξε το 2019 τη Χαλκιδική, με τραγικό απολογισμό επτά νεκρούς και βιβλικές καταστροφές σε τουλάχιστον τρεις δήμους-“Ξεγραμμένη υπόθεση” για τους επιχειρηματίες- Τροχοπέδη η γραφειοκρατία για τα δικαιολογητικά- Ικανοποιημένοι οι αγρότες- Τι λένε ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ν. Καλλικράτειας.
Την ώρα που τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση τείνουν να γίνουν νέα πραγματικότητα, με την Πολιτεία μάλιστα να θεσπίζει ειδικό υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση τους, ερώτημα αποτελεί η αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων αφού κάτσει ο κουρνιαχτός.
Επιχειρηματίες Χαλκιδικής: «Ξεγραμμένη υπόθεση οι αποζημιώσεις»- «Δεν έχουμε πάρει δραχμή»
Ο μεγάλος χαμένος της φονικής θεομηνίας του 2019 είναι χωρίς αμφιβολία οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής, οι οποίοι είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται σε μία νύχτα.
Εκατοντάδες επαγγελματίες της Χαλκιδικής όπως μαρτυρούν στο GRTimes αναμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις τους. Τρία χρόνια μετά κι ενώ οι επαγγελματίες έχουν καταθέσει στους δήμους όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν, η διαδικασία έχει μπλοκάρει μεταξύ γραφειοκρατίας και επιτροπών που όρισε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου η επιχορήγηση περιλαμβάνει “τη ζημία σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης”, ωστόσο οι επιχειρηματίες που επλήγησαν δεν είδαν ούτε δραχμή.
Ο ειδικός συνεργάτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Δημήτρης Μίντος αναφέρει στο GRTimes ότι «ακόμη δεν έχει καταβληθεί το παραμικρό ποσό σε πληγέντες επιχειρηματίες, οι οποία μάλιστα πέρασαν πολλάκις από επιτροπές και συγκέντρωσαν δικαιολογητικά για να λάβουν τις αποζημιώσεις», τονίζοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τον εξοπλισμό τους και με την πανδημία που ακολούθησε μετά πολλοί αναγκάστηκαν να δανειστούν χρήματα για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους».
Εντύπωση μάλιστα προκαλεί και η γραφειοκρατική ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες, περνώντας από συνεχής επιτροπές, αφού έχουν προηγηθεί αυτοψίες και έχουν καταβάλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όπως διευκρινίζει ο κύριος Μίντος στις 31/1 βγήκε το τελευταίο ΦΕΚ στο οποίο ορίζεται για τις αποζημιώσεις νέα επιτροπή από την οποία πρέπει να περάσουν στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Άννα στον Καϊάφα για τις αποζημιώσεις
Τα λεγόμενα του κύριου Μίντου επιβεβαιώνει μιλώντας στο GRTimes και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο οποίος αναφέρει ότι «το 2019 έγιναν αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν καθώς αφορούσαν κτιριακές υποδομές, τις οποίες δεν κάλυπταν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις (όπως σκεπές, καμινάδες, τέντες, που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία)». Όσο αναφορά το προαναφερόμενο ΦΕΚ ο κύριος Καρράς γνωστοποιεί ότι πρέπει να γίνουν νέες αιτήσεις από τους αιτούντες αποζημίωση στο ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών), επιβεβαιώνοντας ότι τρία χρόνια μετά η διαδικασία κόλλησε κάπου … στη γραφειοκρατία.
Ξεγραμμένη υπόθεση για τους επαγγελματίες της Εστίασης οι αποζημιώσεις- «Χάθηκαν περιουσίες»
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος εστίασης στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών Στέλιος Σωτηριάδης διευκρινίζει στο GRTimes ότι «δεν έχουμε λάβει ούτε ευρώ από τις αποζημιώσεις που δεσμεύτηκε η Πολιτεία και δεν υπάρχει ούτε καν ενημέρωση για το αν θα μας αποζημιώσουν. Η διαδικασία είναι σαν να ξεχάστηκε». Ο ίδιος έχει επιχείρηση καφέ στα Νέα Μουδανιά και υπέστη καταστροφή τουλάχιστον 2.500 ευρώ από την θεομηνία.
Ο κύριος Σωτηριάδης ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των επαγγελματιών της εστίασης αναφέρει ότι ενώ στην αρχή υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για τη μη καταβολή αποζημιώσεων, τρία σχεδόν χρόνια μετά είναι ξεγραμμένη υπόθεση. «Ήρθε κλιμάκιο του υπουργείου, πέρασε από όλα τα μαγαζιά για να καταγράψει τις ζημιές και η διαδικασία έμεινε εκεί», ενώ κλείνοντας φανερά απηυδισμένος από λέει «ας μας πουν τουλάχιστον αν έχουν σκοπό να μας αποζημιώσουν, χάθηκαν ολόκληρες περιουσίες».
Εξαίρεση στον κανόνα οι αγρότες
Εξαίρεση στην υπόθεση των αποζημιώσεων αποτελούν οι αγρότες, οι οποίοι είναι οι μόνοι επαγγελματίες που έχουν πάρει μέρος της αποζημίωσης μέσω του ΕΛΓΑ.
«Έχουμε λάβει αποζημιώσεις από τις καταστροφές των καλλιεργειών μας σε ποσοστό 80%, ανάλογα με τα στρέμματα του καθενός» λέει στο GRTimes το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Καλλικράτειας Κωνσταντίνος Χατζηκουτέλης.
Ο κύριος Χατζηκουτέλης αναφέρει ότι ο ίδιος για 12 στρέμματα ντομάτες που κατέχει έλαβε 30 χιλ. ευρώ αποζημίωση, το 50% 10 μήνες μετά τη θεομηνία και τα υπόλοιπα μετέπειτα, ενώ ενδεικτικά διευκρινίζει ότι για καλλιέργειες ελιάς η αποζημίωση υπολογίζεται 700 ευρώ το στρέμμα, για αμπέλια 1500 ευρώ το στρέμμα και για μποστάνια 800 ευρώ το στέμμα.
Το χρονικό της βιβλικής καταστροφής
Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Ιουλίου 2019 όταν η Χαλκιδική χτυπήθηκε από τη βιβλική καταστροφή, με κατοίκους και παραθεριστές να βιώνουν μια από τις πιο τραγικές φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών. Η Χαλκιδική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μια φονική κακοκαιρία ο απολογισμός της οποίας ήταν επτά νεκροί και αμέτρητες καταστροφές σε όλη τη Χαλκιδική, αλλά με τις περισσότερες να καταγράφονται σε περιοχές του Δήμου Ν. Προποντίδας, Σιθωνίας και Κασσάνδρας.
Μέσα σε λίγα λεπτά η ταχύτητα του ανέμου άγγιξε μέχρι και τα 135 χλμ, χτυπώντας ”κόκκινο” στα 12 μποφόρ της κλίμακας, που θεωρείται το ανώτερο.
Η κακοκαιρία άφησε νεκρούς στις περιοχές Νέα Πλάγια, Νέα Ποτίδαια, Σωζόπολη και Νέα Καλλικράτεια. Επιπλέον, αρκετοί ήταν και οι τραυματίες που είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής. Οι ισχυροί άνεμοι που έπληξαν την περιοχή άφησαν πίσω τους, μεταξύ άλλων, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένες επιχειρήσεις και σπίτια, με τις εικόνες της επόμενης μέρας να είναι αποκαρδιωτικές.
Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου, Πηγή: grtimes.gr