Με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάδειξη και των ορεινών του οικισμών, ο δήμος Αριστοτέλη προωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεματικών διακοπών που απευθύνεται στον τουρισμό Τρίτης ηλικίας (silver tourism). Ένα επταήμερο πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει γαστρονομία, πολιτισμό, ιστορία, παράδοση, ιερά προσκυνήματα.
Μπορεί στη συνείδηση των τουριστών και των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο, η Χαλκιδική να συνδυάζεται με το καλοκαίρι και το χαρακτηριστικό δίπτυχο «ήλιος + θάλασσα», ωστόσο η περιοχή προσφέρεται για αποδράσεις 12 μήνες το χρόνο αναδεικνύοντας όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Άλλη μια ενέργεια στο πλαίσιο των προωθητικών δράσεων του Δήμου Αριστοτέλη είναι και ο τουρισμός Τρίτης ηλικίας, ο οποίος απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν εποχικότητα στις διακοπές τους, που ενδιαφέρονται για το ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα των περιοχών που επισκέπτονται και παράλληλα διαθέτουν πολύ ελεύθερο χρόνο.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος σε συνεργασία με την Ομοσπονδία FedHATTA και ΗΑΤΤΑ θα παρουσιάσουν στα μέλη της Ομοσπονδίας και εμπλεκόμενους του τουρισμού ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεματικών διακοπών που προωθεί τον «Ασημένιο» (silver) τουρισμό στο ορεινό -κυρίως- τμήμα της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, και, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις για την Ασημένια Οικονομία, το συγκεκριμένο είδος τουρισμού μπορεί να συνεισφέρει 13,6 δισ. ευρώ και 173.000 επιπλέον θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε ετών.
7ήμερο πακέτο διακοπών
Από την γραφική Αρναία και το Αριστοτελικό όρος μέχρι τη Μεγάλη Παναγιά, τα Στάγειρα -γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη, εκεί όπου βρίσκεται και το θεματικό Άλσος με τα όργανα φυσικής που αναφέρονται στο έργο του «Τα Φυσικά»-, τη Στρατονίκη, τη Βαρβάρα, την Ολυμπιάδα και τον Αθωνικό κόλπο.
Πάνω από δέκα (10) ορεινοί οικισμοί χωρίς πρότερη τουριστική παράδοση εντάσσονται στον εθνικό τουριστικό χάρτη, μ’ έναν τρόπο που δεν «εκβιάζει» την τουριστική τους εξέλιξη, αλλά προετοιμάζει συνθήκες ομαλής προσαρμογής στα δρώμενα, τόσο του προορισμού όσο και των ανθρώπων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr το πακέτο θα είναι επταήμερο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο. Θα περιλαμβάνει ήπιας μορφής δραστηριότητες που θα σχετίζονται με τον πολιτισμό της περιοχής, την ιστορία της και τις παραδόσεις, τα προσκυνήματα, τη γαστρονομία, το κρασί.
Η διαμονή θα γίνεται σε ξενώνες στην Αρναία και οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται στο Παλαιοχώρι, στη Μεγάλη Παναγιά, στα Στάγειρα, στη Στρατονίκη, στην Ολυμπιάδα, στη Βαρβάρα και στην Ουρανούπολη, όπου οι συμμετέχοντες θα απολαμβάνουν μια κρουαζιέρα θαυμάζοντας τις μονές του Αγίου Όρους (σ.σ. σε περίπτωση που δεν θα πραγματοποιείται η κρουαζιέρα, θα λαμβάνει χώρα κάποια δραστηριότητα που θα επικεντρώνεται στη γαστρονομία).
Στην τουριστική αγορά
Το πρόγραμμα θα διοχετευθεί μέσω της Ομοσπονδίας FedHATTA σε ολόκληρη την ελληνική τουριστική αγορά, την ίδια στιγμή που μία social media καμπάνια θα «τρέχει» για δύο μήνες με συγκεκριμένες προωθητικές κατευθύνσεις. Το επταήμερο πακέτο θα περιλαμβάνει διαμονή, δραστηριότητες, γεύματα (δυο γεύματα καθημερινά), καφέ, ξεναγήσεις, κρουαζιέρα στον αθωνικό κόλπο και θα δίνεται σε προνομιακή τιμή.
*Της Ντέπυς Χιωτοπούλου στο grtimes.gr