Ένα αρκετά μεγάλο διάστημα καλοκαιρίας στην χώρα μας φαίνεται να τελειώνει, ουσιαστικά με την έναρξη της νέας εβδομάδας.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, το οποίο συνέπεσε στην περίοδο των Εορτών, ισχυρός αντικυκλώνας επικράτησε όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο αίθριος καιρός, έως Ανοιξιάτικος θα λέγαμε, οι ασθενείς άνεμοι και φυσικά οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που κατά τόπους ξεπέρασαν και τους 10c με 12c βαθμούς των μέσων κλιματικών επιπέδων.
Όλα τα παραπάνω από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ειδικότερα με την έναρξη της νέας εβδομάδας θα αποτελούν παρελθόν, μιας και σύμφωνα πάντα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά.
Αιτία για την επικείμενη επιδείνωση και ραγδαία αλλαγή του καιρού θα είναι η προέκταση προς την χώρα μας αυλώνα από την Βορειοδυτική Ευρώπη και η δημιουργία ισχυρής ύφεσης (βαρομετρικού χαμηλού).
Να αναφέρουμε ότι η ακριβής πορεία-δημιουργία του χαμηλού αυτού δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί από τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού,με τα περισσότερα σενάρια όμως να συγκλίνουν για την δημιουργία του μεταξύ Νότια της Ιταλίας και Ιονίου.
Επίσης να αναφέρουμε ότι το κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού σενάρια το θέλουν να ‘κινείται’ μεταξύ 998hpa έως και 983hpa καθιστώντας το ίσως και ‘μετεωρολογική βόμβα’.
Βέβαια ο όρος αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά, μιας και δεν ανεφέρεται τόσο ως προς την δυναμική(ισχυρό κέντρο) του χαμηλού, όσο στον ρυθμό-ταχύτητας πτώσης της ατμοσφαιρικής πίεσης σε ένα 24ωρο.
Όπως και να’χει αξίζει να σημειωθεί ότι θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις όπου κατά τόπους ίσως δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια, ισχυρές χιονοπτώσεις στον ορεινό κορμό της χώρας και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.
Το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την επέλαση της ισχυρής αυτής ύφεσης, θα αναφερθούν σε νεότερο άρθρο με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, μιας και μικρές αποκλίσεις στην ακριβή πορεία του συστήματος δύναται να φέρει σημαντικές διαφοροποίησεις στην κατανομή των φαινομένων.
Όσο αφορά την περαιτέρω καιρική εξέλιξη, σενάρια και με το πέρας της ισχυρής διαταραχής Ανατολικότερα, θέλουν ψυχρότερες αέριες μάζες να μας προσεγγίζουν από τα Βορειοανατολικά, οπότε και η υφή του καιρού θα καταστεί πιο χειμερινή με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Όσο αφορά πιθανές χιονοπτώσεις αυτές και με τα έως προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να εστιάζονται κυρίως στα Ορεινά – Ημιορεινά της Ανατολικής Ηπειρωτικής χώρας μιας και παρόλο τις ‘καλές’ θερμοκρασίες στην στάθμη των 850hpa δεν φαίνεται με τα τωρινά δεδομένα ανάλογη υποστήριξη στην στάθμη των 500hpa.
*Γράφει ο Περικλής Χατζημιχάλης στο meteohellas-weathercams.gr