• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

«Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά» – Η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ

admin Από admin
6 Οκτωβρίου, 2021
Σε Πολιτικά
2
SHARES
33
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Επανάληψη των οξυμένης επιθετικότητας τουρκικών θέσεων περί σύνδεσης της κυριαρχίας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους αποτελεί η τελευταία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου. Αποτελεί απάντηση στην από 27ης Ιουλίου επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, που τότε είχε απορρίψει με πλήρη επιχειρηματολογία το σύνολο των τουρκικών απόψεων, οι οποίες στόχευαν στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η επιστολή, πολύ λιγότερο λεπτομερής από την προηγούμενη του κ. Σινιρλίογλου (13 Ιουλίου), την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Κ» εστάλη στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Σεπτεμβρίου και είναι σαφέστατα ενταγμένη στην προσπάθεια της Αγκυρας να κλιμακώσει την ένταση, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Το τουρκικό κρεσέντο έγινε πασιφανές και κατά τη διάρκεια της κρίσης με το ερευνητικό «autical Geo» που παραμένει δεμένο στη Λάρνακα έπειτα από τις απειλές και την κινητοποίηση της Αγκυρας.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών, ελπίδες για συμφωνία -Στην άκρη των δρόμων από σήμερα τα τρακτέρ

9 Ιανουαρίου, 2026

Αγροτικά μπλόκα: Όριο το Σαββατοκύριακο βάζει το Μαξίμου για τη διάλυσή τους

17 Δεκεμβρίου, 2025

Σε επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, που αποκαλύπτει η «Κ», υποστηρίζει πως «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτι-κοποίησή τους».

Στο τέλος της επιστολής του ο κ. Σινιρλίογλου σημειώνει ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης»μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947). Ειδικά ως προς τη συνθήκη της Λωζάννης, σημειώνει ότι αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει κάποια απόφαση που ελήφθη στο Λονδίνο, βάσει της οποίας παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1914. Σύμφωνα με το τουρκικό σκεπτικό, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» Επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα»

Το ολιγοσέλιδο κείμενο του κ. Σινιρλίογλου αποτελεί ένα συμπίλημα νομικών όρων και συνθηκών τις οποίες επικαλείται, ανάμεσα στις οποίες και το δικαίωμα της Σουηδίας να επιβάλει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών Ολαντ, που βρίσκονται στο στόμιο του Βοθνικού Κόλπου αλλά ανήκουν στη Φινλανδία. «Κατά τον ίδιο τρόπο» σημειώνει ο Τούρκος διπλωμάτης, «η Τουρκία, ένα ενδιαφερόμενο κράτος, έχει το δικαίωμα να επιμείνει στη συμμόρφωση από την Ελλάδα με τις συμβατικές υποχρεώσεις αποστρατιωτικοποίησης με τις οποίες η Ελλάδα είναι δεσμευμένη» Σε μία ακόμη νομικίστικη ερμηνεία, ο κ. Σινιρλίογλου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχοντας στρατιωτικοποιήσει τα νησιά «έχει χάσει το δικαίωμα να διεκδικεί την αντίθεση»σε μια σειρά από συνθήκες «και τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι πηγάζουν από αυτές».

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο

Ψυχαγωγία, μουσική, ωράριο ελεύθερα για τους εμβολιασμένους

Επόμενο

Βρέθηκε η 79χρονη γυναίκα που αγνοούνταν στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

ΣχετικάΆρθρα

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
Πολιτικά

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών, ελπίδες για συμφωνία -Στην άκρη των δρόμων από σήμερα τα τρακτέρ

9 Ιανουαρίου, 2026
Πολιτικά

Αγροτικά μπλόκα: Όριο το Σαββατοκύριακο βάζει το Μαξίμου για τη διάλυσή τους

17 Δεκεμβρίου, 2025
Απόψεις

Οργανώνονται και περιμένουν την Καρυστιανού να ηγηθεί

16 Δεκεμβρίου, 2025
Επόμενο

Βρέθηκε η 79χρονη γυναίκα που αγνοούνταν στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

φώτο αρχείου

Καιρός: Προ των πυλών το πρώτο φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας -Ισχυρά φαινόμενα στα δυτικά

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.