Μια κατά πολύ μικρότερη δόση του εμβολίου της Moderna, από εκείνη που χορηγείται σε όλο τον κόσμο, φαίνεται πως αρκεί για να παράγει αντισώματα που διαρκούν μήνες μετά τον εμβολιασμό, δίνοντας ελπίδα στους ειδικούς πως θα αντιμετωπίσουν έτσι το πρόβλημα έλλειψης δόσεων, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna με το ¼ της ποσότητας που χορηγείται σήμερα προσέφεραν ικανοποιητικά προστατευτικά αντισώματα και Τ κύτταρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών σε 35 εθελοντές. Η ένδειξη αυτή ίσως αποδειχθεί πολύτιμη προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού παγκοσμίως.
Στις πρώιμες δοκιμές του εμβολίου της Moderna, οι συμμετέχοντες έλαβαν τρεις διαφορετικές δόσεις, των 25, 100 και 250 μικρογραμμαρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί η βέλτιστη πρακτική. Η υψηλή δόση αποδείχθηκε ιδιαίτερα τοξική, ενώ η χαμηλότερη παρείχε πιο αδύναμη ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού «Nature».
Μετά τις δοκιμές του εμβολίου, τα 100 μικρογραμμάρια πήραν το «πράσινο φως», ως ενδεδειγμένη δοσολογία για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις του mRNA εμβολίου της Moderna.
Η μικρότερη δόση παράγει αποτελέσματα
Οι ερευνητές σήμερα εξέτασαν τα αντισώματα στο αίμα των 35 εθελοντών που έλαβαν τη μικρότερη δοσολογία των 35 μικρογραμμαρίων, σε δύο δόσεις, με απόσταση 28 ημερών η πρώτη από τη δεύτερη. Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντας διέθεταν αντισώματα ικανά να εμποδίσουν τον ιό να μολύνει κύτταρα του οργανισμού.
Στην προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, φαίνεται πως το αίμα των εθελοντών περιελάμβανε μια σειρά από Τ κύτταρα, ικανά να εξολοθρεύσουν τα μολυσμένα από τον κορωνοϊό κύτταρα, καθώς και βοηθητικά κύτταρα που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού γενικότερα.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων και των Τ κυττάρων ήταν συγκρίσιμα με εκείνα που βρέθηκαν στο αίμα ανθρώπων που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό.
«Είναι αξιοσημείωτο και πολλά υποσχόμενο πως μπορεί κανείς να ανιχνεύσει ανοσολογική απόκριση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει λοιμωξιολόγος από την Καλιφόρνια, η Ντανιέλα Γουέισκοπφ, η οποία συνυπογράφει τη νέα αυτή μελέτη.
Πάντως, οι επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να δοθεί μισή δόση σε έναν ανεμβολίαστο σήμερα, παρά ολόκληρη σε έναν χρόνο. Όπως αναφέρουν, αυτή η… επέκταση των δόσεων (με μικρότερη δοσολογία) μπορεί να αποδειχθεί «ένας τρόπος προώθησης της εμβολιαστικής ισότητας».
Πηγή: protothema.gr