• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Άμεσο και ενδελεχή προσεισμικό έλεγχο των σχολείων ζήτησε η ΟΛΜΕ

admin Από admin
15 Οκτωβρίου, 2026
Σε Εκπαίδευση, Ελλάδα, Κοινωνία
1
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

«Την ολοκλήρωση δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων ελέγχων σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα ΚΕΔΑΣΥ και την άμεση επισκευή και ανακατασκευή των σχολικών κτιρίων, όπου απαιτείται», ζητά η ΟΛΜΕ. Παράλληλα θεωρεί άμεση ανάγκη να επικαιροποιηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, καθώς και την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Σε αναλυτική της ανακοίνωση (διαβάστε το πλήρες κείμενο) επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«α) Η κατάσταση των σχολικών μονάδων είναι εκρηκτική και σχετίζεται με την παλαιότητά τους. Περίπου το 30% εξ αυτών έχει κτιστεί με τις αντισεισμικές προδιαγραφές των νόμων από το 1985 μέχρι σήμερα και το υπόλοιπο 70% χωρίς καθόλου ή με τον αναχρονιστικό κανονισμό του 1959 (τα στοιχεία αφορούν το σύνολο των σχολείων σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση). Παράλληλα υπάρχουν και σχολικές μονάδες που έχουν κτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια!

β) Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) υπάρχουν ολοκληρωμένα δελτία για 29.522 Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), τα 5.770 (αντιστοιχούν σε 3.526 σχολικές μονάδες) έχουν χαρακτηριστεί Α προτεραιότητας για περαιτέρω έλεγχο, ποσοστό 20%, ενώ τα 149 (περίπου 0.5%) απαιτούν άμεση κτιριακή παρέμβαση, ώστε να εξασφαλιστεί η αντοχή και η λειτουργικότητά τους.

Διαβάστε επίσης:

Υδροστρόβιλος στη Ρόδο 
Screen Grab / Facebook

Δραματικές εικόνες στη Ρόδο: Αυτοκίνητα παρασύρονται στη θάλασσα – Βίντεο με τεράστιο υδροστρόβιλο

14 Οκτωβρίου, 2026

Άνεμοι 10 μποφόρ «σαρώνουν» την Εγνατία Οδό – Πού διεκόπη η κυκλοφορία, για ποια οχήματα

14 Οκτωβρίου, 2026

γ) Όχι τυχαία, πολλές σχολικές μονάδες (1ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, Εσπερινό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης, 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης, κτίριο του 3ου Γυμνασίου Σερρών) κρίθηκαν ακατάλληλες, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και μεταφέρθηκαν σε άλλα κτίρια (ΓΕΛ, Δημοτικά, ακόμα και σε ιδιωτικό).

Ακόμα, το κτίριο του Γυμνασίου Πευκοχωρίου Χαλκιδικής κρίθηκε ακατάλληλο και βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ επίκειται και η μεταφορά του σε κτίριο που στο παρελθόν στεγαζόταν Δημοτικό Σχολείο (μέχρι τώρα λειτουργεί σε απογευματινή βάρδια και χρησιμοποιεί το κτίριο του ΓΕΛ Πευκοχωρίου, που και αυτό αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα). Την ίδια στιγμή τις τελευταίες ημέρες έχουμε πτώση σοβάδων σε αρκετά σχολεία (Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πάτρα, Κορυδαλλός, Αιτωλοακαρνανία, κ.α.) ενώ παραμένει εκτός λειτουργίας το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας με 4000 μαθητές/τριες και 400 εκπαιδευτικούς λόγω έντονης οσμής αερίου!

δ) Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος, όπως σωστά επισημαίνει ο ΟΑΣΠ, δεν αποτελεί έλεγχο στατικής – αντισεισμικής επάρκειας του κτιρίου, ούτε έλεγχο καταλληλότητας για χρήση, αλλά αποτυπώνει την σειρά με την οποία πρέπει να ελεγχθούν τα σχολεία σε δευτεροβάθμιο και παραπέρα τριτοβάθμιο επίπεδο, ώστε να εξαχθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα για το μέγεθος της επικινδυνότητας και να οριστούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν, ώστε τα σχολικά κτίρια να είναι ασφαλή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (π.χ. τα προβλήματα στατικότητας στα δύο Γυμνάσια των Αγίων Αναργύρων Αττικής αναδείχτηκαν μετά την πραγματοποίηση Τριτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου).

Οι Δήμοι της χώρας, ωστόσο, εξαιτίας των σημαντικών περικοπών στην χρηματοδότησή τους από το κράτος και της υποστελέχωσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί από κεντρική Διοίκηση.

Στα πλαίσια αυτά, είτε δεν προχωρούν στους δευτεροβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους, είτε, όταν τους πραγματοποιούν, δεν έχουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις που συνήθως ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Είναι πρόσφατο το παράδειγμα Δήμου του ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά που αναγκάστηκε να πάρει δάνειο για να επισκευάσει δημοτικό σχολείο, στο οποίο ανέκυψαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Τέλος, είναι αμφίβολο αν έχει πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια της χώρας ακόμα και ο πρωτοβάθμιος, οπτικός, προσεισμικός έλεγχος, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου πραγματοποιούνται, κατά κανόνα, δεν δημοσιοποιούνται.

ε) Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο Διευθυντές/ντριες και εκπαιδευτικοί να απευθύνονται στους Δήμους της χώρας, ακόμα και για άμεσες παρεμβάσεις στο σχολικό κτίριο, αλλά να συναντούν ουσιαστικά “κλειστές πόρτες”, αφού οι Δήμοι δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν, με το υπάρχον ελλιπές προσωπικό, στο σύνολο των εκατοντάδων αιτημάτων των σχολείων και όχι μόνο. Το Κράτος μετέφερε άλλη μία αρμοδιότητα προς του Δήμους, χωρίς τους ανάλογους πόρους, τις υποδομές και το προσωπικό, προκειμένου να απεμπολήσει άλλη μία αρμοδιότητα που είναι στη δική του ευθύνη».

Πηγή: ertnews.gr

Προηγούμενο

Γκίλφοϊλ: Πώς από εκλεκτή του Τραμπ έγινε πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο – Τι σημαίνει η απομάκρυνσή της για την Ελλάδα

ΣχετικάΆρθρα

Υδροστρόβιλος στη Ρόδο 
Screen Grab / Facebook
Ελλάδα

Δραματικές εικόνες στη Ρόδο: Αυτοκίνητα παρασύρονται στη θάλασσα – Βίντεο με τεράστιο υδροστρόβιλο

14 Οκτωβρίου, 2026
Ελλάδα

Άνεμοι 10 μποφόρ «σαρώνουν» την Εγνατία Οδό – Πού διεκόπη η κυκλοφορία, για ποια οχήματα

14 Οκτωβρίου, 2026
φώτο αρχείου
Ελλάδα

Επίδομα θέρμανσης: Από 130 έως 1.560 ευρώ για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027

14 Οκτωβρίου, 2026
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.