• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Δήμαρχοι Χαλκιδικής: Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μεταφορά των υπηρεσιών ύδρευσης στην ΕΥΑΘ

admin Από admin
16 Ιουλίου, 2026
Σε Featured, Κοινωνία, Χαλκιδική
1
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Οι Δήμαρχοι Χαλκιδικής λένε «όχι» στη μεταφορά των υπηρεσιών ύδρευσης στην ΕΥΑΘ – Κοινό ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Την έντονη αντίθεσή τους στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης των Δήμων της Χαλκιδικής στην ΕΥΑΘ Α.Ε., εκφράζουν με κοινό ψήφισμά τους οι πέντε δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Οι αυτοδιοικητικοί τονίζουν ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών και βελτίωσης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα υπό το βάρος της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να προκύψουν μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μέσω υποχρεωτικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων.

«Το νομοσχέδιο αποδυναμώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Θάλασσας 2026: Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων – Παράσταση για όλη την οικογένεια στα Νέα Μουδανιά

16 Ιουλίου, 2026

Φεστιβάλ Θάλασσας 2026: Το πλήρες πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις στα Νέα Μουδανιά

16 Ιουλίου, 2026

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο συγκεντρώνει κρίσιμες αρμοδιότητες σε έναν υπερτοπικό φορέα, περιορίζοντας τη δυνατότητα των Δήμων να διαχειρίζονται ένα βασικό δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου κατατέθηκε χωρίς επαρκή διαβούλευση με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χωρίς ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή του.

Ανησυχία για το κόστος και τη λειτουργία των δικτύων

Στο κοινό τους κείμενο οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν ότι δεν παρέχονται σαφείς εγγυήσεις για τη διατήρηση χαμηλού κόστους ύδρευσης και άρδευσης στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά την τριετή περίοδο που προβλέπεται για τις τιμές άρδευσης.

Επιπλέον, κάνουν λόγο για έλλειψη σχεδιασμού σχετικά με την καθημερινή λειτουργία των εκτεταμένων δικτύων της Χαλκιδικής, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από 600 γεωτρήσεις, αντλιοστάσια και κρίσιμες εγκαταστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τοπικά συνεργεία, συγκεκριμένους χρόνους αποκατάστασης βλαβών ή επιχειρησιακό σχέδιο που να διασφαλίζει την αδιάλειπτη υδροδότηση κατοίκων και επιχειρήσεων.

«Η λύση βρίσκεται στις επενδύσεις και όχι στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων»

Οι πέντε δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα στη διαχείριση των υδάτων δεν οφείλονται στους Δήμους, αλλά στη διαχρονική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την καθυστέρηση στην υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής.

Όπως σημειώνουν, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας απαιτεί:

επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης,
περιορισμό των απωλειών νερού,
ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού,
αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών,
στενή συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα τρία βασικά αιτήματα των δημάρχων

Με το κοινό τους ψήφισμα, οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής ζητούν:

την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου,
την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και τους Δήμους της χώρας,
τη δυνατότητα δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος μόνο σε εθελοντική βάση, ύστερα από απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.

«Το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό»

Κλείνοντας το ψήφισμά τους, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, επισημαίνοντας πως κάθε μεταρρύθμιση οφείλει να ενισχύει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών χωρίς να περιορίζει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή να απομακρύνει τη λήψη αποφάσεων από τους πολίτες.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι δήμαρχοι Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας, οι οποίοι δηλώνουν ενωμένοι απέναντι στις προβλέψεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου.

Tags: Δήμος ΑριστοτέληΔήμος ΚασσάνδραςΔήμος Νέας ΠροποντίδαςΔήμος ΠολυγύρουΔήμος Σιθωνίας
Προηγούμενο

Φεστιβάλ Θάλασσας 2026: Το πλήρες πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις στα Νέα Μουδανιά

Επόμενο

Φεστιβάλ Θάλασσας 2026: Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων – Παράσταση για όλη την οικογένεια στα Νέα Μουδανιά

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Φεστιβάλ Θάλασσας 2026: Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων – Παράσταση για όλη την οικογένεια στα Νέα Μουδανιά

16 Ιουλίου, 2026
Featured

Φεστιβάλ Θάλασσας 2026: Το πλήρες πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις στα Νέα Μουδανιά

16 Ιουλίου, 2026
Featured

Χαλκιδική: Ελεύθερος ο οδηγός του βυτιοφόρου μετά την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς – Συνεχίζονται οι έρευνες

16 Ιουλίου, 2026
Επόμενο

Φεστιβάλ Θάλασσας 2026: Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων - Παράσταση για όλη την οικογένεια στα Νέα Μουδανιά

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.