• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Στην ΕΥΑΘ εντάσσονται οι υπηρεσίες ύδρευσης των δήμων της Χαλκιδικής

admin Από admin
11 Νοεμβρίου, 2025
Σε Featured, Κεντρική Μακεδονία, Κοινωνία, Χαλκιδική
1
SHARES
16
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Στην καλύτερη διαχείριση, σε επίπεδο σχεδιασμού και έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αλλά και σε καλύτερους όρους δανεισμού, αποσκοπεί η απόφαση για την ένταξη των υπηρεσιών και των πέντε δήμων της Χαλκιδικής στην ΕΥΑΘ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Πάνα. Ο βουλευτής περιέγραψε ότι οι βρύσες είναι στεγνές, με ολόκληρα χωριά και οικισμούς χωρίς νερό ή με ακατάλληλο νερό, ότι αγροτικές καλλιέργειες υποφέρουν, και ότι οι επιχειρήσεις βλέπουν να δυσχεραίνεται η τουριστική τους δραστηριότητα.

Έλλειψη κρίσιμων έργων και επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

«Η Χαλκιδική στερείται κρίσιμων έργων ύδρευσης και αποθήκευσης νερού, με αποτέλεσμα η περιοχή να αντιμετωπίζει συνεχή επισφάλεια στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της, αλλά και στην οικονομική της δραστηριότητα. Ο τουρισμός, που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, πλήττεται, ενώ η αγροτική παραγωγή έχει μεγάλα προβλήματα», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να ενημερωθεί ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Χαλκιδική και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης μελετών και υλοποίησης έργων υποδομής, που θα διασφαλίσουν την επάρκεια υδάτινων πόρων στην περιοχή.

Σχεδιασμός και έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Διαβάστε επίσης:

Χρυσή διάκριση για τον Νικόλαο Χριστοδουλή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παραστίβου 2026

15 Ιουνίου, 2026

Παραλία Κριαρίτσι και Παραλία Τηγάνια – Δύο εξωτικοί προορισμοί στη Σιθωνία Χαλκιδικής

15 Ιουνίου, 2026

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού και για το υδατικό διαμέρισμα της Κεντρικής Μακεδονίας, η δεύτερη αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμών.

«Έχουμε μια αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου με νέα μετεωρολογικά δεδομένα, με την επανεξέταση των προτεινόμενων δεικτών ξηρασίας και λειψυδρίας, την παρακολούθηση των σχετικών δεικτών και αυτό είναι ένα βασικό εργαλείο προγραμματισμού που μας δίνει την κατεύθυνση για τις δράσεις.

Επιπρόσθετα, βλέποντας τις ενδείξεις για τις συνθήκες ξηρασίας, έχουμε ζητήσει από όλες τις διευθύνσεις των υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας επιπλέον στοιχεία για τον κίνδυνο λειψυδρίας, για τα αποθέματα νερού, για τα προγραμματισμένα έργα που έχουμε στη Δυτική Μακεδονία. Από τους ενενήντα οκτώ παρόχους υπηρεσιών έχουν ανταποκριθεί οι είκοσι επτά, μεταξύ των οποίων αρκετοί και στην περιοχή της Χαλκιδικής», ανέφερε ο κ. Τσάφος.

«Έχουμε έργα στους δήμους Χαλκιδικής σχεδόν 26 εκατ. ευρώ, έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, έργα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός, ο οποίος τώρα θα ενδυναμωθεί με την ενδεχόμενη ενσωμάτωση των υπηρεσιών των δήμων, των υπηρεσιών ύδρευσης των δήμων στην ΕΥΑΘ», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανάγκη για σαφές χρονοδιάγραμμα και επενδυτικά εργαλεία

Χρειάζεται σχεδιασμός συγκεκριμένος ανά περιφερειακή ενότητα, ανά περιφέρεια, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτικά εργαλεία, επέμεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνας και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με απλή συγχώνευση των υπηρεσιών.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε ούτε έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για το νερό, ούτε έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για την αποθήκευση των ομβρίων, ώστε να αξιοποιούμε τα επιφανειακά νερά και κάθε χρόνο αφήνουμε νερά και χάνονται. Το ζήτημα δεν είναι να συγχωνεύσουμε τις υπηρεσίες σε μία άλλη κεντρική υπηρεσία. Το ζήτημα είναι πώς θα έχουν νερό ποιοτικό και επαρκές να πιουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πάρα πολύ ακριβό», είπε ο κ. Πάνας.

Μακροπρόθεσμη προσέγγιση και εθνικός σχεδιασμός

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της λειψυδρίας, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται όσο περνά ο καιρός, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι σε έναν μεγάλο βαθμό αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, μακροχρόνιες δράσεις και επενδύσεις, τις οποίες πρέπει να τις ωριμάζουμε και να τις υλοποιούμε, γνωρίζοντας όλοι ότι ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα υλοποιηθούν αυτά ή πολλά από αυτά τα έργα ξεπερνάνε ίσως και τις κυβερνητικές θητείες», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και επέμεινε: «Αυτό που σας περιέγραψα εγώ ήταν δράσεις και στο επίπεδο της ΕΥΑΘ και ενδυνάμωση ουσιαστικά των δημοτικών υπηρεσιών με την ενσωμάτωση στην ΕΥΑΘ. Θα τους δώσουν πρόσβαση σε καλύτερους όρους χρηματοδότησης, επιπλέον εργαλεία και σχεδιασμό, αλλά και υλοποιήσεις έργων».

Ο κ. Τσάφος, αναφερόμενος στον εθνικό σχεδιασμό για τη λειψυδρία, είπε ότι το υπουργείο παρακολουθεί τα δεδομένα ώστε να έχει μια αξιόπιστη εικόνα για τον σχεδιασμό των αναγκαίων έργων.

Συνεχής προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο

«Σε όλες τις περιοχές της χώρας χρειάζονται επιπλέον πόροι, χρειάζονται επιπλέον έργα. Το γνωρίζουμε και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να κάνουμε τα έργα και να έχουμε τις δομές οι οποίες θα μπορέσουν να μας διασφαλίσουν από το πρόβλημα της λειψυδρίας για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: voria.gr

Προηγούμενο

Χαλκιδική: Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι αγρότες στη Γαλάτιστα – Έρχονται μπλόκα

Επόμενο

Χαλκιδική: Υπεγράφη η σύμβαση 4 εκατ. για την αξιοποίηση του βορείου τμήματος του «Σάνη Κασσάνδρας»

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Χρυσή διάκριση για τον Νικόλαο Χριστοδουλή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παραστίβου 2026

15 Ιουνίου, 2026
Featured

Παραλία Κριαρίτσι και Παραλία Τηγάνια – Δύο εξωτικοί προορισμοί στη Σιθωνία Χαλκιδικής

15 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε ισχύει η έκπτωση 3% και τι ισχύει για τις επιστροφές

15 Ιουνίου, 2026
Επόμενο

Χαλκιδική: Υπεγράφη η σύμβαση 4 εκατ. για την αξιοποίηση του βορείου τμήματος του «Σάνη Κασσάνδρας»

Κινητοποιήσεις αγροτών στη Θεσσαλονίκη: 20 τρακτέρ στη γέφυρα Θέρμης στη Μουδανιών

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.