• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πέθανε στα 114 του ο «αιωνόβιος» μαραθωνοδρόμος – «Τρέχω, μιλώντας στον Θεό»

admin Από admin
16 Ιουλίου, 2025
Σε Κόσμος
Φωτ.: AP Photo/Kin Cheung

Φωτ.: AP Photo/Kin Cheung

5
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Δεν ήταν το προχωρημένο της ηλικίας του, αλλά ένα τροχαίο που προκάλεσε τον θάνατο του 114χρονου Ινδού-Βρετανού μαραθωνοδρόμου, ο οποίος είχε γίνει παγκοσμίως σύμβολο θέλησης, θάρρους και αντοχής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Φάουτζα Σινγκ περνούσε έναν δρόμο στο χωριό Μπέας Πιντ όπου γεννήθηκε, στο Πουτζάμπ της Ινδίας, όταν τον παρέσυρε αυτοκίνητο. Οι ντόπιοι έσπευσαν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, όπου όμως άφησε την τελευταία του πνοή.

The Sikh Press Association join millions in honouring the life of world renowned athlete Bhai Fauja Singh, who passed away at the age of 114-years-old today.

Fauja Singh broke various records and inspired countless people as a runner, having taken up the sport at the age of 89. pic.twitter.com/3mPH0wLeWS

— SikhPressAssociation (@SikhPA) July 14, 2025

Ο Σινγκ είχε κάνει αναρίθμητα ρεκόρ σε μαραθωνίους, μεταξύ άλλων και στην κατηγορία δρομέων άνω των 100 χρόνων. Αρχισε το τρέξιμο στα 89 του και μεταξύ 2000 – 2013 έτρεξε εννέα πλήρεις μαραθωνίους.

Διαβάστε επίσης:

AP

Ο πιο τρομακτικός οπαδός του Μουντιάλ είναι Τούρκος και πρώην χωροφύλακας

15 Ιουνίου, 2026

Τραγωδία στις Φιλιππίνες: Δύο νεαροί φοιτητές έχασαν τη ζωή τους σε δραστηριότητα ομάδας μπάσκετ

15 Ιουνίου, 2026

Σε συνέντευξή του στο BBC, τον Ιούνιο, ο Σινγκ ,που εξακολουθούσε έως τέλους να περπατά τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα ημερησίως, παραδεχόταν πως «εξακολουθώ να κάνω περιπάτους στο χωριό για να διατηρώ τα πόδια μου δυνατά. Ο άνθρωπος πρέπει να φροντίζει το σώμα του».

Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο Σινγκ σημείωσε αρκετά ορόσημα κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο τρέξιμο, μεταξύ των οποίων φέρεται να έγινε ο πρώτος αιωνόβιος που ολοκλήρωσε έναν πλήρη μαραθώνιο το 2011 στο Τορόντο. «Ξεκουραζόταν μεταξύ των αγώνων, καθόταν και έπινε μερικές γουλιές τσάι», θυμάται ο Νταγκ Σμιθ, συμπρόεδρος του Ontario Masters Athletics, κάνοντας λόγο για το «πιο εκπληκτικό επίτευγμα που έχω δει ποτέ μου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδινε στους κατά καιρούς αγώνες, είχε γεννηθεί την 1η Απριλίου του 1911, όταν η Ινδία βρισκόταν ακόμη υπό βρετανική κυριαρχία.

Η περίπτωσή του ήταν χαρακτηριστική των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι των αγώνων για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ηλικιωμένων δρομέων, ιδίως εκείνων που είχαν γεννηθεί σε μέρη όπου τα πιστοποιητικά γέννησης δεν ήταν διαθέσιμα ή είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια ταραγμένων εποχών.

Η προσωπική τραγωδία κινητήριος δύναμη

Σε παλιότερο αφιέρωμα του ESPN αναφερόταν πως ο Σινγκ δεν περπάτησε μέχρι τα 5 του χρόνια, γι’αυτό και του είχε δοθεί το παρατσούκλι «Stick» λόγω των λεπτών και αδύναμων ποδιών του. Αντί να πηγαίνει σχολείο, δούλευε σε μια φάρμα, ταΐζοντας βοοειδή και καλλιεργώντας καλαμπόκι και σιτάρι. Τελικά παντρεύτηκε και απέκτησε έξι παιδιά.

Exaσε ένα παιδί του στη γέννα, η σύζυγος του, Γκιαν Κάουρ πέθανε το 1992, ενώ ένας από τους γιους του σκοτώθηκε το 1994, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα μέταλλο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. «Το τρέξιμο του έδωσε νέο νόημα στη ζωή, την έκανε να αξίζει», δήλωσε ο Χάρμαντερ Σινγκ, πρώην προπονητής του, προσθέτοντας ότι μετά τον θάνατο της συζύγου του μετακόμισε στο Λονδίνο για να ζήσει με έναν από τους γιους του.

It’s never too late to chase joy, heal with purpose, and become a legend.
Fauja Singh proved that — step by step, mile by mile.

Born in a small village in Punjab in 1911, he couldn’t walk until the age of five. At 89, grieving the loss of his son, he took up running to heal his… pic.twitter.com/vdToYDWSVc

— The Better India (@thebetterindia) July 15, 2025

Ο πρώτος μαραθώνιος του ήταν στο Λονδίνο, το 2000, τον οποίο ολοκλήρωσε σε 6 ώρες και 54 λεπτά. Έτρεξε και άλλους μαραθώνιους σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Τορόντο και εμφανίστηκε σε διαφημιστική καμπάνια της Adidas. Ως Σιχ, τον αποκαλούσαν «ο τουρμπανοφόρος σίφουνας» και οι δημοσιογράφοι τον χαρακτήρισαν ως τον γηραιότερο μαραθωνοδρόμο στον κόσμο. «Τα πρώτα 32 χιλιόμετρα δεν είναι δύσκολα», είχε πει ο ίδιος στους δημοσιογράφους. «Όσο για τα τελευταία δέκα; Τρέχω, μιλώντας στον Θεό».

Πηγή: BBC, New York Times, kathimerini.gr

Προηγούμενο

Επίδομα 100 ευρώ: Πάνω από 96.000 αιτήσεις – Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Επόμενο

Ελπίδα Νίνου: Ξέσπασε σε δάκρυα μετά την καταδίκη του Πέτρου Φιλιππίδη

ΣχετικάΆρθρα

AP
trash

Ο πιο τρομακτικός οπαδός του Μουντιάλ είναι Τούρκος και πρώην χωροφύλακας

15 Ιουνίου, 2026
Αθλητικά

Τραγωδία στις Φιλιππίνες: Δύο νεαροί φοιτητές έχασαν τη ζωή τους σε δραστηριότητα ομάδας μπάσκετ

15 Ιουνίου, 2026
Αθλητικά

Θλίψη για την Αναντολού Εφές: Έφυγε από τη ζωή ο γυμναστής της

11 Ιουνίου, 2026
Επόμενο

Ελπίδα Νίνου: Ξέσπασε σε δάκρυα μετά την καταδίκη του Πέτρου Φιλιππίδη

Ανδρουλάκης: Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για νέο ΕΚΑΣ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.