• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Με drones οι έλεγχοι για τις ξαπλώστες στις παραλίες – Πάνω από 3.000 καταγγελίες σε δύο μήνες

admin Από admin
3 Ιουλίου, 2025
Σε Οικονομία
1
SHARES
27
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Σε μπαράζ καταγγελιών για αυθαιρεσίες και παρανομίες στις παραλίες της χώρας προχώρησαν οι πολίτες της χώρας μέσα σε δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 2.667 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, ενώ είχαν προηγηθεί περίπου 300 καταγγελίες τον Μάιο.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, κ. Όμηρος Τσάπαλος, από τις υποβληθείσες καταγγελίες περισσότερες από τις μισές έχουν ήδη ελεγχθεί και επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ.

Από το σύνολο των καταγγελιών, οι 1.568 αφορούν σε αυθαίρετη κάλυψη παραλίας, ενώ άλλες 441 σχετίζονται με την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης, ενώ στις πρώτες θέσεις των παραβάσεων βρέθηκαν οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής και της Χαλκιδικής.

Διαβάστε επίσης:

φώτο αρχείου

Κοινωνικός τουρισμός 2026: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις – Σενάρια και για νέα παράταση

27 Απριλίου, 2026
φώτο αρχείου

To Porto Carras Grand Resort υποδέχεται τον Λευτέρη Λαζάρου

24 Απριλίου, 2026

Μέσω του My Coast οι καταγγελίες

Με drones, αλλά και με φυσικά παρουσία θα γίνονται οι έλεγχοι στις παραλίες και όπου διαπιστώνονται παρατυπίες οι υπεύθυνοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης σε παραλία προβλέπεται πρόστιμο από 2.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ στα 10.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για την παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα.

Για παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας με τα στοιχεία της παραχώρησης το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕΚΕ, ο νόμος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές περιέχει σημαντικά ζητήματα σε σχέση με την οριοθέτηση των αιγιαλιών, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλών και παραλιών, τις υποχρεώσεις των αναδόχων και την αντιμετώπιση των παραβάσεων με την επιβολή κυρώσεων (Ν 5092/2024).

Στο νόμο επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι αν μεταξύ αιγιαλού και δημόσιας οδού παρεμβάλλεται ιδιωτικό ακίνητο, ο κύριος, επικαρπωτής και νομέας του, παρέχουν ελεύθερη δίοδο για την ακώλυτη και ασφαλή πρόσβαση από τη δημόσια οδό, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία.

Όροι και προϋποθέσεις για την παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών

Αναφορικά με το ζήτημα της παραχώρησης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας προς οικονομική εκμετάλλευση και τουριστική αξιοποίηση, στόχος του νέου νόμου είναι να θέσει συγκεκριμένα όρια για την κάλυψη του αξιοποιούμενου τμήματος.

Προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα υπερβολικής κάλυψης της παραλίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι λουόμενοι να αξιοποιήσουν το ελεύθερο μέρος της, ο νόμος απαγορεύει την παραχώρηση ποσοστού άνω του 50% του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας, ποσοστό το οποίο μειώνεται στο 30% για περιοχές Natura. Επιπλέον, το ανώτατο εμβαδόν κάθε παραχώρησης καθορίζεται σε 500 τ.μ., ενώ μόνο σε ποσοστό μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης (30% για περιοχές Natura) επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Επιπλέον, είναι απαραίτητο μεταξύ των τμημάτων που παραχωρούνται να υπάρχει απόσταση 6 μέτρων ενώ απαγορεύεται ολικώς η παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, όταν το συνολικό μήκος ή το πλάτος είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τμ.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο

Βάσεις 2025: Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο – Ποιες σχολές ανεβαίνουν, πού αναμένεται πτώση

Επόμενο

Πετρος Φιλιππίδης: Απουσίαζε από την αγόρευση της πολιτικής αγωγής – «Είναι καλά, αλλά δεν μπορεί να ακούει ψεύδη», είπε ο δικηγόρος του

ΣχετικάΆρθρα

φώτο αρχείου
Κοινωνία

Κοινωνικός τουρισμός 2026: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις – Σενάρια και για νέα παράταση

27 Απριλίου, 2026
φώτο αρχείου
Featured

To Porto Carras Grand Resort υποδέχεται τον Λευτέρη Λαζάρου

24 Απριλίου, 2026
φώτο αρχείου
Οικονομία

Οικογένειες με παιδιά: Ποιοι θα λάβουν 150 ευρώ ανά τέκνο τον Ιούνιο

23 Απριλίου, 2026
Επόμενο
φώτο αρχείου

Πετρος Φιλιππίδης: Απουσίαζε από την αγόρευση της πολιτικής αγωγής - «Είναι καλά, αλλά δεν μπορεί να ακούει ψεύδη», είπε ο δικηγόρος του

φώτο αρχείου

Τζάνειο: Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη μετά τη λανθασμένη μετάγγιση αίματος

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.