Στην τελική ευθεία για να αποκτήσει τη σφραγίδα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) μπαίνει το φημισμένο μέλι πευκοσουσούρα της Χαλκιδικής, ένα προϊόν με παγκόσμια φήμη και εξαιρετικά υψηλή διατροφική αξία.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, τονίστηκε η μοναδικότητα του προϊόντος που παράγεται στα πευκοδάση της περιοχής και αποτελεί πρεσβευτή της τοπικής παραγωγής σε εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι.
Με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας, επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα αναλάβουν την αποστολή δειγμάτων και την επιστημονική τεκμηρίωση του αιτήματος, ώστε το μέλι να αποκτήσει επίσημη αναγνώριση ΠΟΠ.
Οι μελισσοκόμοι της περιοχής βλέπουν την κίνηση αυτή ως ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Όπως σημειώνουν, η αναγνώριση ΠΟΠ θα ανοίξει νέους δρόμους στις διεθνείς αγορές και θα θωρακίσει την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος.
Παράλληλα, προγραμματίζεται ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των μελισσοκόμων της Χαλκιδικής, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα επόμενα βήματα στη διεκδίκηση της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.
Το «χρυσάφι» των δασών της Χαλκιδικής είναι έτοιμο να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Πηγή: grtimes.gr