• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Κρούσμα εγκεφαλίτιδας μετά από τσίμπημα τσιμπουριού σε νησί του Βορείου Αιγαίου

admin Από admin
1 Απριλίου, 2025
Σε Υγεία
φώτο αρχείου

φώτο αρχείου

1
SHARES
17
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Ένα νέο κρούσμα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας καταγράφηκε φέτος στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τις συνολικές διαγνώσεις των τελευταίων ετών 11 ετών σε 9.

Το νέο κρούσμα, το οποίο προκλήθηκε μετά από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού (κρότωνα), εμφανίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο. Ο ασθενής υπέστη την σπάνια αλλά σοβαρή κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα. Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο τσιμπούρι και μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή γνωστικές δυσλειτουργίες.

Το νέο περιστατικό έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, με τον ΕΟΔΥ να εκδίδει επείγουσες συστάσεις για αυξημένη επιτήρηση στους γιατρούς όλης της χώρας, μέσω Ιατρικών Συλλόγων.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι ενδημική κυρίως στην Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς και σε τμήματα της Ασίας.

Διαβάστε επίσης:

Καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του έργου “INCAREHEART”

19 Φεβρουαρίου, 2025

Το Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών διοργανώνει στις 4-7 Φεβρουαρίου την Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου

30 Ιανουαρίου, 2025

Στην Ελλάδα, αν και παραμένει σπάνια, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά 9 κρούσματα, που δείχνουν την ανάγκη για ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα: Η εξάπλωση της νόσου στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Το νέο περιστατικό κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας καταγράφηκε στο Βόρειο Αιγαίο, ανεβάζοντας το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων στη χώρα μας στα εννέα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα εγχώρια περιστατικά της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιφέρειες, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

2014: 1 κρούσμα στην Ανατολική Μακεδονία
2015: 1 κρούσμα στην Πελοπόννησο
2021: 4 κρούσματα – 2 στην Κεντρική Μακεδονία (με επιδημιολογική σύνδεση), 1 στη Θεσσαλία και 1 στη Θράκη
2022: 1 κρούσμα στη Θεσσαλία
2024: 1 κρούσμα στη Θεσσαλία
2025: 1 κρούσμα στο Βόρειο Αιγαίο
Όλα τα περιστατικά αφορούσαν κτηνοτρόφους ή βοσκούς που δραστηριοποιούνταν σε αγροτικούς οικισμούς, γεγονός που επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού σε φυσικές εστίες μόλυνσης, όπου τα τσιμπούρια μεταφέρουν και διασπείρουν τη νόσο.

Αν και ο αριθμός των λοιμώξεων παραμένει χαμηλός, η ύπαρξη συνεχών καταγραφών καταδεικνύει ότι ο ιός υπάρχει στη χώρα, έστω και με περιορισμένη διασπορά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή. Ετησίως αναφέρονται περίπου 3.000 κρούσματα σε χώρες όπου η νόσος είναι ενδημική.

Οι περισσότερες λοιμώξεις εντοπίζονται στη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής. Σε ορισμένες περιοχές, η ασθένεια συνιστά σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και ο εμβολιασμός συστήνεται ή είναι υποχρεωτικός για κατοίκους και ταξιδιώτες.

Τρόποι μετάδοσης και πρόληψη

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κροτώνων (τσιμπουριών), οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σπανιότερα, έχει καταγραφεί μετάδοση μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα.

Η νόσος, διευκρινίζεται ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η πρόληψη βασίζεται στη χρήση εντομοαπωθητικών, στην αποφυγή έκθεσης σε περιοχές με έντονη παρουσία κροτώνων και στον έγκαιρο έλεγχο του σώματος για τσιμπήματα.

Στις ενδημικές περιοχές της Ευρώπης, ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας.

Συμπτώματα σε δύο φάσεις και επιπτώσεις

Ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή των γιατρών στα κλινικά συμπτώματα. Περίπου 2/3 των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές.

Ωστόσο, στα κλινικά περιστατικά, η περίοδος επώασης είναι κατά μέσο όρο επτά (7) ημέρες (εύρος: 2-28 ημέρες), ενώ σε τροφιμογενή μετάδοση η επώαση είναι μικρότερη (περίπου τέσσερις ημέρες).

Η κλινική εικόνα της νόσου, όπως αναφέρεται από τον ΕΟΔΥ, εμφανίζεται σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση, η οποία διαρκεί λίγες ημέρες, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, κεφαλαλγία και μυαλγίες.
Στη δεύτερη φάση, η λοίμωξη μπορεί να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή μυελίτιδα.
Η θνητότητα ποικίλει ανάλογα με τον υπότυπο του ιού. Στην Ευρώπη, κυμαίνεται από 0,5% έως 2%, ενώ το 10% των ασθενών που νοσούν βαριά μπορεί να εμφανίσει μακροχρόνιες νευρολογικές επιπλοκές. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν παράλυση ή γνωστικές δυσλειτουργίες.

είτε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ προς τους γιατρούς ΕΔΩ

Ο ΕΟΔΥ καλεί τους γιατρούς να βρίσκονται σε εγρήγορση για ύποπτα περιστατικά, ειδικά σε ασθενείς που έχουν εκτεθεί σε φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, συνιστάται η δήλωση των κρουσμάτων ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της νόσου στη χώρα.

Πηγή: iatropedia.gr

Προηγούμενο

Χαλκιδική – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω έντονης βροχόπτωσης

Επόμενο

Θεσσαλονίκη: Νοσοκόμα καταδικάστηκε επειδή παρουσίασε θετικό δείγμα Covid για να γλυτώσει την αναστολή εργασίας

ΣχετικάΆρθρα

Κεντρική Μακεδονία

Καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του έργου “INCAREHEART”

19 Φεβρουαρίου, 2025
Featured

Το Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών διοργανώνει στις 4-7 Φεβρουαρίου την Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου

30 Ιανουαρίου, 2025
Featured

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση ελέγχου ακουστικής ικανότητας «Αγαπήστε τα αυτιά σας»

21 Ιανουαρίου, 2025
Επόμενο
φώτο αρχείου

Θεσσαλονίκη: Νοσοκόμα καταδικάστηκε επειδή παρουσίασε θετικό δείγμα Covid για να γλυτώσει την αναστολή εργασίας

Ντιλ 400 εκατ. με Goldman Sachs από τη Sani/Ikos στη Χαλκιδική

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

halkidiki all
Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.