Τι είπε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά – Άφησε ανοιχτή την πιθανότητα διακοπής της συνολικής λειτουργίας του.
«Βόμβα» για το Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση του έργου στην Καλαμαριά έριξε ο Νίκος Ταχιάος στο 4ο καινοτόμο συνέδριο Greece Talks που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Το Μετρό θα πάει πολύ σύντομα στην Καλαμαριά. Σκοπός μας είναι μέχρι το τέλος του 2025. Έχουμε βάλει ένα χρονικό ορόσημο στον ένα χρόνο της λειτουργίας της βασικής γραμμής, να λειτουργήσει το Μετρό της Καλαμαριάς. Αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι αρκετά σύνθετη ιστορία. Μιλάμε για πολλαπλές συμβάσεις. Αυτό θα απαιτήσει να διακοπεί η λειτουργία της βασικής γραμμής για αρκετές ημέρες. Δεν έχει αποφασιστεί εάν θα είναι μια συνεχής διακοπή προς το σύνολο της γραμμής ή εάν θα επιμεριστεί τμηματικά», ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση στο πάνελ, υπήρξε λάθος διατύπωση την ώρα των δηλώσεων Ταχιάου που ανέφερε πως το Μετρό θα πάει στην Καλαμαριά τέλος του 2026, κάτι το οποίο διορθώθηκε λίγο αργότερα στη διευκρινιστική δήλωση που έκανε.
Λέγοντας ότι η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 40% των Θεσσαλονικέων επιθυμεί την επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με αυτούς που «ψηφίζουν» προς τα Βορειοδυτικά της πόλης «σαφώς να υπολείπονται», ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι «το μετρό είναι ένα ακριβό μέσον και απαιτεί περί τα 100 εκατ. /χλμ» και ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα είναι η επέκταση του Μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, που θα δημιουργηθεί και σταθμός στην Τερψιθέα, για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες στο μουσείο, που θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. «Η επέκταση του μετρό προς τα Βορειοδυτικά της πόλης έχει αξία», δήλωσε κατηγορηματικά.
Άλλωστε, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν προσφέρει κίνηση στην πόλη, ούτε είναι σαφές ότι η κίνηση οδηγείται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της πόλης που πηγαίνει το Μετρό». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να υπάρχει σύνδεση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης με μέσο σταθερής τροχιάς. «Στο αεροδρόμιο χρειάζεται ένα monorail στην καλύτερη περίπτωση που να συνδέεται με ένα σταθμό μετεπιβίβασης του μετρό, πιθανότητα στο σταθμό Μίκρας στην Καλαμαριά», τόνισε.
Για το Flyover, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε ότι η κατασκευή του προχωρά με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από πριν την κατασκευή του και χαρακτηριστικά είπε: «Το βλέπουν όλοι ότι το έργο “τρέχει” με ταχύτατους” ρυθμούς και για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει εργάζονται “μυρμήγκια” ανθρώπων ασταμάτητα». Σε ερώτηση για το οδικό δίκτυο της πόλης, από και προς την Χαλκιδική, ο ίδιος ανέφερε ότι σε σύσκεψη θα συζητηθεί η σύνδεση του Flyover από τον κόμβο Κ11 με τον δρόμο των Βασιλικών που καταλήγει στη Χαλκιδική στον Πολύγυρο.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Ταχιάος ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με την Αθήνα σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους και σημείωσε ότι «εάν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να πάει μπροστά πρέπει να δημιουργηθεί το πρότυπο του Θεσσαλονικιού και για να γίνει αυτό πρέπει να πιστέψουμε την πόλη μας και να την εμπιστευτούμε. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη στην οποία χρωστάμε πολλά και μία πόλη για την οποία οφείλουμε να εργαστούμε για να την κάνουμε καλύτερη», τόνισε.
Πηγή: grtimes.gr