Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ετοιμάζει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.
Η διοίκηση του δήμου διεκδικεί μερίδιο από την πίτα της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης επενδύοντας στο φυσικό περιβάλλον, στην ιστορία και στον πολιτισμό μιας περιοχής με πολλά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και σύγχρονες υποδομές. Και δεδομένου ότι στα όρια του δήμου δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα, το στοίχημα είναι η αύξηση των ημερήσιων επισκεπτών από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, η οποία θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αιχμή του δόρατος είναι ο συνεδριακός τουρισμός, που ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις, καθώς διαθέτει κατάλληλους χώρους. Ταυτόχρονα, όμως, οργανώνει δράσεις προβολής και ετοιμάζει καλεντάρι με αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Φυσικό περιβάλλον και πλούσια ιστορία
Ο δήμος είναι περισσότερο γνωστός για την ομορφιά των δασών του Χορτιάτη, του Ασβεστοχωρίου και του Φιλύρου, που ενδείκνυνται για ημερήσιες αποδράσεις στη φύση. Λιγότερο γνωστό είναι ότι διαθέτει και θάλασσα, παρότι το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνεται στα όριά του δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένο.
Ακόμη λιγότερο γνωστή είναι η ξεχωριστή ιστορία που έχουν οι πέντε δημοτικές ενότητες και η μία τοπική κοινότητά του: η μακραίωνη ιστορία της Πυλαίας που το 424 π.Χ. αναφέρεται σε κείμενα του Θουκιδίδη ως Στρέψα, περιοχή πολεμικών επιχειρήσεων κοντά στη Χαλκιδική, τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή Πλατανάκια και οι οκτώ βυζαντινοί νερόμυλοι στο Πανόραμα, τα ασβεστοποιία στο Ασβεστοχώρι με τις πλινθόκτιστες καμινάδες, δείγματα μιας πρώιμης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, τα ερείπια του υδραγωγείου του Χορτιάτη που στους ρωμαϊκούς χρόνους υδροδοτούσαν τη Θεσσαλονίκη, το τζαμί του Φιλύρου, απομεινάρι της οθωμανικής παρουσίας στην περιοχή και η ιστορική διαδρομή του σημερινού νοσοκομείου Παπανικολάου, που είναι συνυφασμένη με την κοινότητα Εξοχής. Σχεδόν άγνωστο, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι στα όρια του δήμου βρίσκεται και ο Μακεδονικός Τάφος του Φοίνικα.
«Θέλουμε να συνδυάσουμε το τουριστικό κομμάτι με τον πολιτισμό, ο οποίος στον δήμο μας είναι πολύ ανεπτυγμένος. Για τον λόγο αυτό προγραμματίζουμε ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο οποίο θα συμμετάσχουν πολιτιστικοί σύλλογοι και εκτός του δήμου, όπου θα παρουσιάζονται και τοπικά εδέσματα. Ταυτόχρονα, επενδύουμε στα σημεία ενδιαφέροντος του δήμου μας. Μάλιστα, ήδη τρέχει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβάλουμε τον Μάρτιο», είπε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου, Άρτεμις Αγαθοκλέους.
Για το επόμενο διάστημα ο δήμος ετοιμάζει μία δράση στο μονοπάτι των Παγοποιών στον Χορτιάτη, με περιπατητική διαδρομή που θα καταλήξει στο καταφύγιο, όπου θα προσφερθεί καστανόσουπα. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του σχεδίου τουριστικής προβολής που διαμορφώνει ο δήμος και θα εξελιχθεί στη διάρκεια της χρονιάς. «Σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε ένα καλεντάρι μέχρι το τέλος της χρονιάς, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, έτσι ώστε να υπάρχει προγραμματισμός και η προσπάθεια να είναι πιο συστηματική», σημείωσε η κ. Αγαθοκλέους, τονίζοντας ότι για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πηγή: voria.gr