Τα κομμάτια του βυζαντινού, ρωμαϊκού και ελληνιστικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, που αναδύθηκαν κάτω από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, άρχισαν ήδη να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην πόλη. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, έχοντας ενημερωθεί από τα ΜΜΕ της χώρας τους, φτάνοντας στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων ρωτούν πού βρίσκεται «η αρχαία πολιτεία» και πώς θα την επισκεφθούν.
Όταν, δε, κατεβαίνουν στο -1 επίπεδο του σταθμού εκφράζουν θαυμασμό για τον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό. Τα τμήματα του Decumanus Maximus των Ρωμαίων, της Μέσης Οδού των Βυζαντινών, οι κίονες, τα βίντεο με την ιστορία της πόλης, οι εικόνες και τα αντικείμενα που ανασυνθέτουν την ιστορία από την ίδρυσή της το 315 π.Χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας, Κάσσανδρο, φτάνοντας ώς το σήμερα, δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Ανάλογο ενθουσιασμό τούς προκαλεί και ο σταθμός της Αγίας Σοφίας, με τις εκτεθειμένες αρχαιότητες τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια είσοδό του.
Σημειώνεται πως αρχαιότητες εκτίθενται από τον σταθμό Συντριβάνι μέχρι εκείνον της Δημοκρατίας, με τον σταθμό Βενιζέλου να επικρατεί λόγω της μοναδικότητάς του.
Την ίδια ώρα, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, όπως τόνισε μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρός της Βύρων Θεολόγης, σχεδιάζει την ένταξη των σταθμών του μετρό που έχουν αρχαιότητες, με αιχμή του δόρατος τον σταθμό – κόσμημα της Βενιζέλου, ως προορισμούς στα ταξιδιωτικά τους πακέτα για το Πάσχα.
«Η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα ένδοξο παρελθόν, μέσα σε λίγα λεπτά με το μετρό κάνεις ταξίδι χιλιάδων ετών. Βλέπω καθημερινά πως ο κόσμος είναι εντυπωσιασμένος, βλέπουν τα αρχαία, φωτογραφίζονται. Αποτελεί κόσμημα ο σταθμός Βενιζέλου. Θα έρθουμε, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε επαφή με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού προκειμένου στα πακέτα του Πάσχα να εντάξουμε τους σταθμούς του μετρό που διαθέτουν αρχαία ως προορισμούς», αναφέρει ο κ. Θεολόγης.
Πόλος έλξης η Βενιζέλου τις γιορτές
Την ίδια ώρα, όπως εκτιμούν άνθρωποι του τουρισμού της πόλης, κατά τη διάρκεια των γιορτών, που η Θεσσαλονίκη εμφανίζει υψηλές πληρότητες τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους τουρίστες, ο εντυπωσιακός σταθμός της Βενιζέλου θα αποτελέσει προορισμό για πολλούς εξ αυτών.
«Για να λειτουργήσει ο σταθμός Βενιζέλου ως τοπόσημο για την πόλη», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, «θα χρειαστεί χρόνος και ουσιαστική προβολή». «Χρειάζεται προβολή στο εξωτερικό πρωτίστως από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από τον δήμο», λέει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα η πόλη να προσελκύσει τουρίστες που αγαπούν την ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα και αναζητούν προορισμούς που προσφέρουν κάποια καινούργια εμπειρία, στην προκειμένη περίπτωση το πάντρεμα αρχαιολογικών θησαυρών με τη σύγχρονη εποχή.
Αποθέωση από τα διεθνή μέσα
Το γεγονός μάλιστα πως ο σταθμός της Βενιζέλου, κυρίως μετά από τα αποκαλυπτήριά του, μαγνήτισε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, ο οποίος αποθέωσε το έργο αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για ένα υπόγειο μουσείο, με αρχαία στους σταθμούς του», αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο διαφήμισης τόσο για την πόλη όσο και τον συγκεκριμένο σταθμό.
Μεταξύ άλλων, η βρετανική Daily Mail έγραψε πως «οι εργάτες κατά τη διάρκεια του έργου ανακάλυψαν μια αγορά της βυζαντινής εποχής, ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο και τα απομεινάρια τού πιο πολυσύχναστου δρόμου της Θεσσαλονίκης τον 6ο αιώνα». Τα γερμανικά μέσα ZDF και Deutsche Welle έκαναν λόγο για «τους υπερσύγχρονους σταθμούς που είναι εντυπωσιακοί και ενταγμένοι μέσα σε αρχαιολογικά μνημεία», ενώ το αμερικανικό Fox News αναφέρθηκε «στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης που αναβαθμίζουν την αισθητική των σταθμών».
Πηγή: voria.gr