Κυκλάμινα, βασιλικός και φυτά που χρησιμοποιούνται για καλλωπισμό, αλλά και στην μαγειρική αναπτύσσονται επάνω στον πολτό του χαρτιού που μένει έξω από τις εκλογικές κάλπες.
O δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης, επισκέφτηκε ένα σχολείο στα Ζερβοχώρια Χαλκιδικής, όπου μικροί και μεγάλοι αγωνιούν για τις ανθρώπινες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ένα μικρό λιθαράκι στην επαναχρησιμοποίηση των χάρτινων δέλτων που στιβάζονται σε σάκους και οδεύουν στην ανακύκλωση είχε η εκπαιδευτικός Βαλασία Καζλάρη.
Με το τέλος των εκλογών βλέποντας τον όγκο των ψηφοδελτίων σκέφτηκε τι θα μπορούσε να γίνει για να αξιοποιηθούν.
Η ιδέα της απλή, ένα μπλέντερ όπου τα κομμένα ψηφοδέλτια πολτοποιούνται και επάνω σε αυτό το υγρό υλικό τοποθετούνται σπόροι που σύντομα βλασταίνουν. Οι σπόροι ενσωματώνονται στον πολτό, ο οποίος στεγνώνει και μορφοποιείται σε μικρές κάρτες. Όταν αυτές φυτεύονται μεταμορφώνονται σε λουλούδια ή αρωματικά φυτά. Μια διαδικασία για παιχνίδι, ανάλογη με εκείνη που ακολουθούσαν/ούν οι μαθητές στα δημοτικά με την τοποθέτηση σε βρεγμένο βαμβάκι φακής, φασολιών, που βλασταίνουν σε ελάχιστο χρόνο.
H Μελαχρινή Παπαρδέλη, διευθύντρια εξηγεί ότι τα παιδιά το υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, αφού πάντα χαίρονται όταν ασχολούνται με κάτι που δεν αφορά την συνήθη διδακτική διαδικασία. Έτσι, αναπτύσσουν τις οικολογικές τους ευαισθησίες, επαναχρησιμοποιούν κάτι που θα παράγει την τροφή τους και σε αυτό συμμετέχουν και οι γονείς.
Ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον δήμο Πολυγύρου ανέλαβε να παρουσιάσει την πρωτοβουλία του σχολείου με τίτλο «Το Ανθισμένο χαρτί». στην Κρακοβία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υιοθετηθεί από σχολεία και όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη. Βεβαίως στην συνήθη ανακύκλωση χαρτιού η μάζα των βιβλίων, εφημερίδων, εγγράφων καθαρίζεται- πλένεται για να απομακρυνθούν οι βαφές του τυπώματος και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.
Στο 100% φυτικό προϊόν από τον κορμό των δέντρων αποτυπώνεται ανεξίτηλη η χημική μελάνη με τα ονόματα εκατοντάδων υποψηφίων δεκάδων συνδυασμών, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη σε όλο τον κόσμο. Πόση σπατάλη και καταστροφή φυσικού πλούτου, που θα μπορούσε να αποφευχθεί χάρη στην τεχνολογία. Χωρίς να προσμετράται η μόλυνση του περιβάλλοντος από τους ρύπους των ορυκτών καυσίμων, που προκαλούνται κατά τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους, ηλεκτρονικά ή μέσω επιστολικής ψήφου. Άπαντες ακόμη και όσοι χρησιμοποιούν τα τυπωμένα βιβλία για να προωθήσουν ανεπανάληπτα κείμενα ή ανοησίες αδιαφορούν για το πόσα δέντρα εξαφανίζονται στον βωμό της φιλοδοξίας/ματαιοδοξίας τους. Είθισται οι περισσότεροι εξ αυτών να δηλώνουν και να διαδηλώνουν υπέρ του περιβάλλοντος. Εν τοις πράγμασι, ουδείς προθυμοποιήθηκε να εκδώσει ηλεκτρονικά τον πνευματικό του οίστρο, να παραιτηθεί από μια συνήθεια που εξ ανάγκης επικράτησε επί αιώνες και σήμερα μοιάζει τόσο περιττή. Τα έργα, όχι τα λόγια αποκαλύπτουν την φύση των ανθρώπων και η υποκρισία περισσεύει. Μεγάλη κουβέντα έπεται όσον αφορά τις συνέπειες στον οικονομικό κύκλο της τυπογραφίας, των εκδόσεων και εκείνων που πωλούν έπεα πτερόεντα δοκησίσοφων. Είναι θέμα χρόνου να ανοίξει.
Πηγή: ertnews.gr