Σε 185.000 τόνους εκτιμάται, με το τέλος της συλλογής, η ποσότητα του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Χαλκιδικής» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση, η οποία, σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας.
Σε αντίθεση, ο πράσινος ελαιόκαρπος της ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση δεν ξεπερνά τους 25.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Παράλληλα, όσον αφορά στην ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας «Καλαμών»/«Καλαμάτα» εκτιμάται στους 110.000 τόνους, μια καλή εσοδεία, που όμως αν δεν βρέξει στο άμεσο διάστημα η ποσότητα που θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση θα είναι σημαντικά μειωμένη.
Οι παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας πως η παρατεταμένη ανομβρία έχει επίπτωση στη μελλοντική ανθοφορία και επομένως και στην καρποφορία την Άνοιξη του 2025.
Τα εν λόγω ζητήματα συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για θέματα της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2024/25 και συγκεκριμένα για την εσοδεία του πράσινου ελαιόκαρπου των ποικιλιών «Χαλκιδικής» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» που οδηγήθηκαν στην επιτραπέζια χρήση, καθώς και για την επανεκτίμηση της ηρτημένης εσοδείας των μαύρων ελιών των ποικιλιών «Καλαμών»/«Καλαμάτα» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά», που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου.
Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμμετείχαν εκπρόσωποι των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από τις βασικότερες Π.Ε. καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Καβάλας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Φθιώτιδας και Φωκίδας) και από όλους τους τομείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).
Η ΔΟΕΠΕΛ σημειώνει πως «σημαντική ποσότητα πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης δεν συλλέχθηκε. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν το μέγεθος του καρπού ακόμα και σε αρδευόμενους ελαιώνες. Oι χαμηλές τιμές αγοράς του προϊόντος από τους ελαιοπαραγωγούς που ανακοινώθηκαν αργοπορημένα σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της άρδευσης, θεωρήθηκαν ασύμφορες από μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας “Αμφίσσης”/”Κονσερβολιά”, έχοντας ως εναλλακτική λύση να οδηγήσουν τον ελαιόκαρπο αργότερα στην ελαιοποίηση και ενδεχομένως και στην συλλογή μαύρου ελαιόκαρπου για επιτραπέζια χρήση».
Η ποιότητα του πράσινου ελαιόκαρπου και των δυο ποικιλιών («Χαλκιδικής», «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά») είναι εξαιρετική, επισημαίνουν οι παραγωγοί. Οι άνθρωποι του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (ελαιοπαραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς) ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με την εξέλιξη που είχε η αξιοποίηση του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά».
Η κλιματική κρίση δημιουργεί επιτακτικότερη την ανάγκη άρδευσης των ελαιώνων. Χωρίς έγγειες βελτιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί μένουν ανοχύρωτοι ακόμη και στις Π.Ε. που είναι πλούσιες σε υδατικό δυναμικό, σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Διάχυτη είναι και η ανησυχία για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αλλά και για το μέλλον του ελαιώνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν πολύ δύσκολες τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις, αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί και καταλήγουν: «Η παρατεταμένη ανομβρία έχει επίπτωση στην μελλοντική ανθοφορία και επομένως και στην καρποφορία την Άνοιξη του 2025».
Πηγή: voria.gr