Συγκλονίζουν οι περιγραφές όσων βρίσκονταν προχθές στο Φαράγγι της Σαμαριάς κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος με την πτώση βράχων μετά από ξαφνική βροχόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 35χρονη τουρίστρια από την Ουκρανία. Διασώστρια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μεταφέρει στο GRTimes τις περιγραφές Ελληνοαμερικανών περιπατητών που άκουσαν την πτώση και είδαν την άτυχη τουρίστρια.
Την ώρα που σημειώθηκε η κατολίσθηση στο Φαράγγι υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 1.000 άτομα.
«Έτυχε να βρίσκεται κοντά στο περιστατικό ομάδα Ελληνοαμερικανών φίλων μου. Όπως μου μετέφεραν, ενώ περπατούσαν κάποια στιγμή άρχισε να σημειώνεται βροχόπτωση και ξαφνικά άκουγαν τις πέτρες να σπάνε, το περιέγραψαν ως δυνατούς κρότους “μπαμ-μπαμ”. Έμειναν πιο πίσω και λίγο μετά δασοφύλακες που υπάρχουν στο Φαράγγι τους έδειξαν ποια διαδρομή να ακολουθήσουν, ώστε να βγουν άμεσα από το Φαράγγι, γιατί δεν φαινόταν δρόμος. Στο μεταξύ, έσπευσαν και οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής, οι οποίες επιχείρησαν στο σημείο», περιγράφει η Λία Τσαμουρτζή, Γραμματέας Δ.Σ. της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ)-Παράρτημα Σφακίων-Διασώστρια.
Η τουρίστρια φέρεται να άφησε την τελευταία της πνοή από αιμορραγία μετά από πτώση βράχου. Στο σημείο του δυστυχήματος βρισκόταν τουρίστας γιατρός, επίσης περιπατητής, ο οποίος έσπευσε να της προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. «Φεύγοντας από το σημείο, είδαν τον γιατρό να της κάνει ΚΑΡΠΑ, αλλά όπως μου μετέφεραν, ήταν ήδη αργά για την τουρίστρια», σημειώνει η κυρία Τσαμουρτζή.
Οι υπόλοιποι τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί, οδηγήθηκαν με ασφάλεια, μακριά από το σημείο της κατολίσθησης και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι Σφακίων. «Εκεί κληθήκαμε από την Πολιτική Προστασία για να συνδράμουμε στο κομμάτι των Πρώτων Βοηθειών, χωρίς τελικά να χρειαστεί», προσθέτει η διασώστρια της ΕΟΔ.
Στο Φαράγγι ο Λέκκας
Μετά την τραγωδία, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες και από τις δύο εισόδους «εν αναμονή των πορισμάτων της σημερινής αυτοψίας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και της αυριανής επίσκεψης ειδικών γεωλόγων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, αναφορικά με την επικινδυνότητα κατολισθήσεων».
Την ίδια ώρα, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το αν προβλεπόταν βροχόπτωση χθες στην περιοχή και αν ναι, γιατί λειτούργησε το Φαράγγι. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα προβλεπόταν βροχή τύπου ψιχάλα και όχι ισχυρής έντασης, φέρονται να λένε πηγές του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Την ανάγκη ενός μετεωρολογικού ραντάρ στην περιοχή μετά την τραγωδία στο φαράγγι της Σαμαριάς, επισημαίνει ο Θοδωρής Κολυδάς.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, σε ανάρτησή του, αναφέρεται εμμέσως στην καταιγίδα που έπληξε την περιοχή του με αποτέλεσμα να προκληθεί κατολίσθηση και να χάσει τη ζωή της μία τουρίστρια.
Όπως υπογραμμίζει ακόμη και με ένα μικρό και φθηνό ραντάρ, όπως αυτό που διαθέτει η αμερικανική βάση στη Σούδα, μπορεί να αναγνωριστεί μια ισχυρή καταιγίδα και να δώσει το κατάλληλο σήμα για επαγρύπνηση φορέων και πολιτών. Μάλιστα, μέχρι τότε, ο κ. Κολυδάς, δίνει και τη διαδικτυακή διεύθυνση του συγκεκριμένου ραντάρ για να το χρησιμοποιούν όσοι πρόκειται να μετακινηθούν στο νησί.
📡📡 ΜΙΚΡΟ , ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ
✅Ακόμη και με ένα μικρό και "φτηνό" Radar καιρού, όπως αυτό που ελεύθερα την εικόνα του διαθέτει στο διαδίκτυο η Αμερικάνικη Βάση στη Σούδα , μπορεί να αναγνωριστεί μια ισχυρή καταιγίδα και να δώσει το κατάλληλο σήμα για επαγρύπνηση… pic.twitter.com/xFcz7JLo63— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 18, 2024
ΦΩΤΟ NEA KRITI
VIDEO creta24.gr
Πηγή: grtimes.gr