• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

AristoTasty, 16 χωριά, 50 συνταγές – Παραδοσιακές συνταγές από τις 16 κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής

admin Από admin
15 Ιουλίου, 2024
Σε Featured, Κοινωνία, Χαλκιδική
facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Γοματίου

facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Γοματίου

1
SHARES
11
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Δίπλα από τις συνταγές υπάρχουν οι θερμίδες των γευμάτων, που προέρχονται από χωριά του δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.

Παραδοσιακές συνταγές από τις 16 κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής αλλά και τις θερμίδες που περιέχει η κάθε μερίδα μαζί με τη διατροφική τους αξία περιλαμβάνει το βιβλίο AristoTasty, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων και του δήμου Αριστοτέλη και με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος European Solidarity Corps Greece.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Αρι Παράσχου, πρόκειται για μια πρώτη «βουτιά» στους θησαυρούς των κοινοτήτων του δήμου Αριστοτέλη, μέσα από πολύμηνη έρευνα σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών, την τοπική αυτοδιοίκηση, κατοίκους και ερευνητές.

«Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τον γαστρονομικό πλούτο του δήμου Αριστοτέλη και να τονίσουμε πόσο σημαντική διατροφική αξία έχει το σπιτικό φαγητό καθώς και να γνωρίσουμε τις ομορφιές του τόπου μέσω ενός γευστικού ταξιδιού» αναφέρει ο κ. Παράσχου, προσθέτοντας ότι στο τέλος κάθε συνταγής υπάρχει και η διατροφική αξία κάθε μερίδας και μερικές συμβουλές, ιδέες, προτάσεις και πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης:

el.wikipedia.org

Έρχεται πώληση – έκπληξη στη Χαλκιδική – Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις

14 Μαΐου, 2025

“Καίρια σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού” της Μαρίας Ευθυμίου στον Πολύγυρο

13 Μαΐου, 2025

Η ανάλυση της διατροφικής αξίας των συνταγών έγινε από τη διατροφολόγο Φανή Μπακαλιού, τον γραφιστικό σχεδιασμό έκαναν οι Σοφία Εμμανουηλίδου και Σοφία Γιδάρη, ενώ πολύτιμη ήταν η συμβολή στην έκδοση της προέδρου του Συλλόγου γυναικών Στρατωνίου Μαριάννας Καραβά.

Στο σημείωμά του στην έκδοση, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος τονίζει ότι οι συνταγές ενός τόπου μπορούν να προσφέρουν σε κάθε ενδιαφερόμενο, όπου γης, τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας με όλες του τις αισθήσεις.

«Όπου κι αν βρίσκεστε λοιπόν, ξεφυλλίστε αυτόν τον χάρτη. Δοκιμάστε τις συνταγές των 16 κοινοτήτων του δήμου Αριστοτέλη, με όση πιστότητα υλικών μπορείτε να πετύχετε. Και μετά, ελάτε! Να σας υποδεχθούν, να σας τις μαγειρέψουν και να σας φιλέψουν οι δικοί μας άνθρωποι, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους -γεμάτα τοπικά κρασιά- με το δικό σας και συνοδεύοντας την εμπειρία με τις ιστορίες μας, σε κάποιο μοναδικό φόντο της Αριστοτελικής Γης» προτρέπει ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Το ταξίδι ξεκινάει από την Αμμουλιανή, με ψαροκεφτέδες και φυλλωτή βασιλόπιτα -συνταγή που την έφεραν πρόσφυγες από τα Ρόδα της Μικρασίας, συνεχίζεται με παραδοσιακή σουσαμόπιτα Αρναίας, που έχει τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά ενός ολόκληρου μεσημεριανού γεύματος, αγριογούρουνο με πατάτες από το Γομάτι και ορκίνι Ιερισσού με κρεμμύδια. Το ορκίνι, ψάρι πελαγίσιο, είναι στενά συνδεδεμένο με την Ιερισσό καθώς αποτελούσε βασικό είδος διατροφής για τους κατοίκους της αρχαίας Ακάνθου, κορυφαίας πόλης – λιμάνι της ανατολικής Χαλκιδικής στα νομίσματα της οποίας εικονίζεται.

Από τη Μεγάλη Παναγία προτείνεται πασπαλόπιτα, γνωστή ως πίτα της ευκολίας αφού δεν χρειάζεται να ανοίξεις φύλλο και την έφτιαχναν ανέκαθεν οι αγρότισσες της Χαλκιδικής για να ταΐσουν στα γρήγορα και θρεπτικά την οικογένειά τους. Στο Νεοχώρι, η συνταγή περιλαμβάνει χοιρινό με λουβίδια, ένα είδος κίτρινου φασολιού που τα μπουρλιάζουν, δηλαδή τα περνάνε από κλωστή και τα αφήνουν στον αυγουστιάτικο ήλιο για να ξεραθούν. Μάλιστα, τα λουβίδια έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο χάρη στον φημισμένο Βρετανό σεφ Τζέιμι Όλιβερ, που τα παρουσίασε στο «Jamie Magazine», ως μια «γκουρμέ» επιλογή, που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο στο Νεοχώρι Χαλκιδικής.

Στην Ολυμπιάδα ξεχωρίζει το ψαθούρι, είδος χαλβά ταψιού, στην Ουρανούπολη τα σαλμπουρέκια ή γλυκό της χαράς που προσφέρεται σε γάμους και βαπτίσεις, στο Παλαιοχώρι μαγειρεύουν βαλανίσιες ή τσιγαριστές ή χωραφίσιες πατάτες, φαγητό που το έπαιρναν μαζί τους στη φθινοπωρινή περίοδο όταν πήγαιναν να μαζέψουν βαλανίδια για την τροφή των γουρουνιών.

Στα Πυργαδίκια προτείνουν το χουσμερί, ένα γλυκό που συνδυάζει τα Χαλκιδικιώτικα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά, στα Στάγειρα παραθέτουν συνταγή για παραδοσιακές χυλοπίτες με τυριά και στον Στανό «σερβίρουν» γαλατόπιτα που έκαναν οι κτηνοτρόφοι στο κούρεμα, στο Στρατώνι, μαγειρεύουν κατσικάκι γεμιστό με σημείωση «της μαμάς» και στη Στρατονίκη ζυγούρι με φασολάκια.

Το επόμενο διάστημα θα μοιραστούν 100 βιβλία σε κάθε μία από τις 16 κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη καθώς η έκδοση δεν διατίθεται προς πώληση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συφλόγου Γοματίου που παρέλαβε τα βιβλία:

“Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαμε και έφθασε η ώρα να παραλάβουμε το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας “AristoTasty, 16 χωριά, 50 συνταγές”. Ένα βιβλίο που προβάλλει τουριστικά τον τόπο μας και αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία των 16 χωριών του Δήμου μας με υπέροχες παραδοσιακές συνταγές. Ένα βιβλίο παρακαταθήκη παραδοσιακών συνταγών για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Το βιβλίο έγινε με πρωτοβουλία των φορέων Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων και Aristotales σε συνεργασία με συλλόγους και άτομα των κοινοτήτων του δήμου.
Η χρηματοδότηση του βιβλίου έγινε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος European Solidarity Corps και με ιδία χρηματοδότηση του Άρη Παράσχου προέδρου των φορέων Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων και Aristotales, ενώ υποστηρίχθηκε από τον δήμο Αριστοτέλη. Ευχαριστήρια στην επιστημονική συνεργάτη κα Μαριάννα Καραβά.
Συγχαρητήρια στον Άρη Παράσχο και τη Μαριάννα Καραβά για αυτό εγχείρημα στο ταξίδι συνταγών και γεύσεων!
Καλή συνέχεια στα επόμενα!”

Με πληροφορίες από: newsit.gr

Tags: Δήμος Αριστοτέλη
Προηγούμενο

Μουσακάς από χρυσάφι στη Σαντορίνη – Χρέωσαν μια μερίδα 33 ευρώ

Επόμενο

Γιαννούλης για ελαιόλαδο: Πού θα κυμανθεί η τιμή του – Ποιες οι εκτιμήσεις για την παραγωγή φέτος (βίντεο)

ΣχετικάΆρθρα

el.wikipedia.org
Featured

Έρχεται πώληση – έκπληξη στη Χαλκιδική – Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις

14 Μαΐου, 2025
Featured

“Καίρια σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού” της Μαρίας Ευθυμίου στον Πολύγυρο

13 Μαΐου, 2025
Featured

Εκδηλώσεις εορτασμού της Κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική

13 Μαΐου, 2025
Επόμενο
φώτο αρχείου

Γιαννούλης για ελαιόλαδο: Πού θα κυμανθεί η τιμή του – Ποιες οι εκτιμήσεις για την παραγωγή φέτος (βίντεο)

Η Μαρία Σάκκαρη προπονείται στην ακαδημία του Ράφα Ναδάλ στην Χαλκιδική

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

halkidiki all
Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.