• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο Αγγελούδης ακυρώνει “στημένο” διαγωνισμό της διοίκησης Ζέρβα

admin Από admin
8 Μαρτίου, 2024
Σε Κεντρική Μακεδονία
φώτο αρχείου

φώτο αρχείου

7
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Στη λύση μιας σκανδαλώδους σύμβασης η οποία προέκυψε έπειτα από έναν “στημένο” διαγωνισμό τον οποίο είχε πραγματοποιήσει η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, προχωρά η νέα δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης. Τη σχετική απόφαση πρόκειται να λάβει στην προσεχή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων (Τμήμα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας).

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Οι όροι της διακήρυξης του διαγωνισμού είχαν προκαλέσει πολλές επικρίσεις καθώς είχαν χαρακτηριστεί “φωτογραφικοί” με σκοπό να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένη εταιρεία. Μάλιστα η περίοδος εκμίσθωσης ήταν για 12 χρόνια, δηλαδή δέσμευε και τις επόμενες τρεις διοικήσεις του δήμου! Τελικά, έπειτα από αλλεπάλληλες προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης καθώς και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από εταιρεία η οποία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό επειδή δεν πληρούσε συγκεκριμένο “φωτογραφικό” όρο, το ανώτατο δικαστήριο με την υπ’ αρ. 1583/2023 απόφασή του ακύρωσε τους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστήριζαν ότι ο διαγωνισμός ήταν “στημένος”.

Η διοίκηση του κ. Ζέρβα, παρότι γνώριζε για την απόφαση του ΣτΕ δεν φρόντισε να προχωρήσει στη λύση της σύμβασης όπως “διέτασε” το ανώτατο δικαστήριο. Περιορίστηκε απλώς να “παγώσει” την υλοποίησή της, έπειτα από μία απόφαση Επιτροπής της ΑΔΜΘ.

Στη λύση της σύμβασης προχωρά τώρα η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI

Τραγωδία στη Βέροια: Νεκρός 60χρονος μετά από πρόσκρουση ΙΧ σε τοιχίο

23 Ιουνίου, 2026

Εργασίες κοπής πρασίνου επί της Ε.Ο. 16 Θεσσαλονίκης – Αρναίας και της Παράκαμψης Αρναίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

19 Ιουνίου, 2026

Ακύρωση και νέος διαγωνισμός

Στην εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “εισηγούμαστε τη μονομερή λύση της σύμβασης από την πλευρά του Δήμου με καταγγελία για σπουδαίο λόγο. Ειδικότερα θεωρούμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στη λύση της σύμβασης με δεδομένο ότι μεσολάβησε η έκδοση ακυρωτικής απόφασης των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού με αποτέλεσμα τον κλονισμό του δικαιοπρακτικού θεμελίου στο οποίο στηρίχθηκε η σύναψη της σύμβασης και ενόψει του κινδύνου έκθεσης του Δήμου σε τυχόν αποζημιωτικές αγωγές της μη νομίμως αποκλεισθέντος εταιρίας, «ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», έτσι ώστε να αναγκασθεί ο Δήμος να καταβάλει αποζημιώσεις τις οποίες μπορεί να αποφύγει αν ακολουθήσει τον δρόμο της λύσης της σύμβασης”.

Επιπλέον, η εισήγηση αναφέρει ότι “περαιτέρω, η λύση της επίμαχης σύμβασης συνιστά πρόσφορο μέσο για την συμμόρφωση του Δήμου προς την Ακυρωτική Απόφαση του ΣΤΕ ενόψει και της μακράς διάρκειας (12ετίας) ευρισκόμενη στην αρχή του συμβατικού χρόνου ισχύος όταν μάλιστα έχει διανυθεί μικρό μόνο τμήμα της, μόλις πέντε μηνών περίπου (2/10/2021 – 23/03/2022) και της διαιώνισης κατ’ αυτό τον τρόπο του μη νομίμου όρου της διακήρυξης στο χρόνο”. Στην ίδια εισήγηση αναφέρεται ότι μετά τη λύση της επίμαχης σύμβασης ο δήμος θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Με την απόφαση 1583/2023 του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (η σχετική διάσκεψη έγινε στις 14 Ιουνίου 2023 και η απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023) ακυρώνεται η απόφαση 647/21.7.2021 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης με την οποία εγκρίθηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού η οποία περιείχε τον επίμαχο “φωτογραφικό” όρο. Παράλληλα, ακυρώνεται και η απόφαση υπ’ αριθ. 221454/29.9.2021 του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή που είχε υποβάλλει η εταιρεία «ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ Α.Ε.» η οποία είχε αποκλειστεί από το διαγωνισμό, ζητώντας την ακύρωση της διακήρυξης. Ακυρώθηκε επίσης και η υπ’ αριθ. 43/23.11.2021 απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 της ΑΔΜΘ η οποία απέρριψε την ένσταση της ίδιας εταιρείας (ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ Α.Ε.) που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Συντονιστή της ΑΔΜΘ.

Με την επίμαχη απόφαση 647/21.7.2021 της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης για την εκμίσθωση 336 διαφημιστικών ταμπλό στις στάσεις του ΟΑΣΘ για υπαίθρια διαφήμιση. Η σύμβαση ορίσθηκε ότι θα έχει δωδεκαετή διάρκεια, δηλαδή δέσμευε δυόμιση διοικήσεις του δήμου, και επιπλέον προέβλεπε την καταβολή μισθώματος περίπου 55.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, προέβλεπε την υποχρέωση του αναδόχου να αντικαταστήσει φθαρμένα στέγαστρα στάσεων και να αναλάβει τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

Ο “φωτογραφικός” όρος

Ωστόσο, στη διακήρυξη υπήρχε και ένας όρος στο άρθρο 7 παράγραφος Γ’ που απαιτούσε ως προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό, ο υποψήφιος ανάδοχος, προς απόδειξη της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του, να υποβάλει τουλάχιστον δύο συμβάσεις «με ανάλογου συνολικού μεγέθους αντικείμενο προς την παρούσα δημοπρασία», που έχει καταρτίσει με άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό θα είχαν μόνο εταιρείες οι οποίες είχαν εκτελέσει ανάλογη σύμβαση στο λεκανοπέδιο, καθώς μόνον εκεί υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός στεγάστρων σε στάσεις αστικών λεωφορείων. Τέτοιες συμβάσεις, όμως, είχε εκτελέσει μία και μόνον εταιρεία.

Με την απόφασή του Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι ο επίμαχος αυτός όρος “έχει τεθεί καταχρηστικώς, διότι με αυτόν, χωρίς να συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος και προς ζημία των συμφερόντων του Δήμου, εισάγεται αναιτιολόγητος και δυσανάλογος περιορισμός του κύκλου των συμμετεχόντων, περιορίζοντας αυτούς σε όσους δραστηριοποιούνται στην διενέργεια διαφημίσεων σε στέγαστρα στάσεων αστικών συγκοινωνιών και όχι εν γένει στην υπαίθρια διαφήμιση και σε όσους έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε συναφείς διαγωνισμούς των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης”.

Στο σκεπτικό της απόφασης το ΣτΕ επικαλείται σχετική νομολογία σύμφωνα με την οποία οι όροι της διακήρυξης δεν πρέπει να παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού “εκ μόνου του λόγου ότι συνεπάγεται αδυναμία συμμετοχής στον διαγωνισμό ή καθιστά ουσιωδώς δυσχερή την συμμετοχή σε αυτόν των διαγωνιζομένων, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές αυτές, δεδομένου ότι από την φύση τους οι προδιαγραφές περιορίζουν τον κύκλο των δυνάμενων να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό προσώπων…”.

Αυτό αποδείχθηκε, άλλωστε και στην πράξη αφού στον διαγωνισμό έγινε δεκτή η προσφορά από μία και μόνον εταιρεία, με την επωνυμία «POLITIS OOH». Συγκεκριμένα, ο επίμαχος διαγωνισμός έγινε στις 7.9.2021 και στις 15 του ίδιου μήνα η Οικονομική Επιτροπή ανακήρυξε ανάδοχο την εταιρεία “POLITIS OOH”. Στο διαγωνισμό προσήλθε και η εταιρεία «ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ Α.Ε.», αλλά αποκλείστηκε καθώς δεν πληρούσε τον “φωτογραφικό” όρο της διακήρυξης.

Νωρίτερα, η ίδια εταιρεία είχε ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή της ΑΔΜΘ κατά της 647/21.7.2021 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου με την οποία είχε εγκριθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού, η οποία προσφυγή όμως απορρίφθηκε. Ακολούθως η «ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ Α.Ε.» προσέφυγε ενώπιον της 1ης Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 της ΑΔΜΘ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Συντονιστή, η οποία όμως επίσης απορρίφθηκε. Κατόπιν αυτών η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ όπου τελικά δικαιώθηκε.

Πηγή: makthes.gr

Προηγούμενο

Χαλκιδική: Αύξηση 25% στις κρατήσεις από τη Γερμανία- Ανεβαίνουν Βρετανία, Πολωνία και Τσεχία

Επόμενο

Προφυλακιστέος ο 47χρονος για ασέλγεια στην 3,5 ετών κόρη του

ΣχετικάΆρθρα

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
Κεντρική Μακεδονία

Τραγωδία στη Βέροια: Νεκρός 60χρονος μετά από πρόσκρουση ΙΧ σε τοιχίο

23 Ιουνίου, 2026
Featured

Εργασίες κοπής πρασίνου επί της Ε.Ο. 16 Θεσσαλονίκης – Αρναίας και της Παράκαμψης Αρναίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

19 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου
Featured

Εργασίες κοπής πρασίνου επί του ερείσματος της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών από τη συμβολή με την οδό Βούλγαρη έως τον κόμβο Ν. Ρυσίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

19 Ιουνίου, 2026
Επόμενο
φώτο αρχείου

Προφυλακιστέος ο 47χρονος για ασέλγεια στην 3,5 ετών κόρη του

Θεσσαλονίκη: Οδηγός ΚΤΕΛ έντυσε αποκριάτικα το λεωφορείο και κάνει διαδρομές με περούκα (βίντεο)

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.