• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Χάος με επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων

admin Από admin
25 Ιανουαρίου, 2024
Σε Υγεία
φώτο αρχείου

φώτο αρχείου

4
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του ΕΟΦ να απελευθερώσει τις παράλληλες εξαγωγές σε περίπου 160 σκευάσματα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, εν μέσω κύματος ιογενών λοιμώξεων, σύντομα θα έχουμε ελλείψεις φαρμάκων.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ιστορία του ΕΟΦ, επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, «προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλές κατηγορίες φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.ά.

«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», επισημαίνει από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Διαβάστε επίσης:

φώτο αρχείου

Δεν είναι το IQ: Τι επηρεάζει περισσότερο την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού

22 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου

Μεταφέρθηκε στην Αρναία το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου

10 Ιουνίου, 2026

Παράλληλα, τονίζει ότι «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».

Τι σκευάσματα περιλαμβάνει η λίστα παράλληλων εξαγωγών

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΦΣ), μόλις 3 ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά».

Η εν λόγω λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα, τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η λίστα αυτή περιλαμβάνει:

135 φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).
12 φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).
Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).

Δείτε εδώ αναλυτικά όλη τη λίστα.

Ο ΠΦΣ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους και για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το σκεύασμα από τον έλληνα πολίτη.

ΕΟΦ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με ελλείψεις φαρμάκων

Καθησυχαστικός, πάντως, εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΕΟΦ για τις επικείμενες ελλείψεις φαρμάκων που εκτιμούν οι φαρμακοποιοί ότι θα προκληθούν.

«Υπήρχε μία λίστα απαγόρευσης από το καλοκαίρι με 250 σκεύασμα. Κάναμε αναθεώρηση και είδαμε ότι τα 117 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, άρα σχεδόν τα μισά βγήκαν από τη λίστα. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ελλείψεις. Δεν μπορούμε, όμως, να κρατάμε φάρμακα αν δεν έχουν έλλειψη, υπάρχει νομοθεσία γι’ αυτό», λέει στο NEWS 24/7 ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, πρόεδρος τους ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΟΦ παρακολουθεί στενά το θέμα και αν διαπιστώσει σε κάποια στιγμή ότι κάποιο από τα σκευάσματα τείνει να δημιουργήσει πρόβλημα επάρκειας, θα μπει και πάλι στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών.

«Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν στη ελληνική αγορά αυτά τα φάρμακα που επιτρέψαμε τις εξαγωγές. Έχουμε ενημέρωση μία φορά την εβδομάδα για το πώς κινούνται και αν δούμε ότι θα εξαχθούν πολλά σκευάσματα, θα τα ξαναβάλουμε στη λίστα και θα κάνουμε και σύσταση. Αν πάλι διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν έχουν έργο, αλλά κάνουν εξαγωγές, τότε θα το δούμε διαφορετικά…», καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο

Ρεχάγκελ για το Euro 2004: «Mας περιφρονούσαν, όταν μας πήραν στα σοβαρά είχαμε ήδη κερδίσει το Ευρωπαϊκό»

Επόμενο

Ξεσηκωμός φοιτητών και καθηγητών για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

ΣχετικάΆρθρα

φώτο αρχείου
Επιστήμη / Τεχνολογία

Δεν είναι το IQ: Τι επηρεάζει περισσότερο την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού

22 Ιουνίου, 2026
φώτο αρχείου
Featured

Μεταφέρθηκε στην Αρναία το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου

10 Ιουνίου, 2026
Featured

Αναστολή λειτουργίας στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου μετά τις πλημμύρες

8 Ιουνίου, 2026
Επόμενο

Ξεσηκωμός φοιτητών και καθηγητών για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Ρωσία: 31χρονος που βίασε και έσφαξε 37χρονη, πήρε χάρη, πολέμησε στην Ουκρανία και επέστρεψε σπίτι του

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.