Την άρση κάθε νομικού και πρακτικού εμποδίου για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες και την πλήρη αποκατάσταση της ισότητας της ψήφου των εντός και εκτός επικράτειας εκλογέων προωθεί η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως συμπλήρωσε το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο για όλους τους ψηφοφόρους στις επόμενες ευρωεκλογές, με τροπολογία που προβλέπει την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές αναμετρήσεις, μόνο όμως για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η ανακοίνωση της τροπολογίας θα γινόταν σήμερα στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το έργο όμως ανατέθηκε στην αρμόδια υπουργό καθώς ο πρωθυπουργός νόσησε με γρίπη και το πρόγραμμα του αναβλήθηκε.
Η κυρία Κεραμέως κατά την έναρξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης για το σχετικό νομοσχέδιο ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι καταθέτει τροπολογία για την επέκταση του μέτρου της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο όμως για τους Έλληνες του εξωτερικού. Όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρωτοβουλία υπαγορεύεται από την κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Έλληνες του εξωτερικού.
Η διαδικασία επισπεύσθηκε μετά την επι της αρχής θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Χαριλάου Τρικούπη και της Πλεύσης Ελευθερίας για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές με επιστολική, αλλά και το ομόφωνο αίτημα των ομογενειακών σωματείων που ζήτησαν να αρθούν όλα τα πρακτικά προσκόμματα και στις εθνικές αρχές.
Όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως προς την αντιπολίτευση «από την στιγμή που είστε υπέρ της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να διαφωνείτε για την εφαρμογή της ίδιας διαδικασίας και στις εθνικές εκλογές».
Ωστόσο η αναγγελία της ρύθμισης προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Παναγιώτης Δουδωνής και Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για πλήρη αιφνιδιασμό και καταστρατήγηση της διαδικασίας ενώ σημείωσαν ότι η επι της αρχής θετική στάση τους αναθεωρείται. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Χαριλάου Τρικούπη προσανατολίζονται να καταψηφίσουν συνολικά το νομοσχέδιο και την τροπολογία. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η ενέργεια των συγκεκριμένων κομμάτων να ψηφίσουν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου ενώ λίγες ημέρες πριν είχαν δηλώσει ότι το υπερψηφίζουν.
Επίσης, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε ότι η στάση του κόμματος της δεν αλλάζει, ωστόσο δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο μπορεί να εγκριθεί μόνο με τις ψήφους της ΝΔ καθώς οι διαδικασίες των ευρωεκλογών δεν καθορίζονται από το Σύνταγμα. Δεν ισχύει το ίδιο για την τροπολογία που αφορά τις εθνικές εκλογές καθώς η ψήφιση της απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών.
Από την αρχική αντίδραση των κομμάτων φαίνεται πως η τροπολογία δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία. Όμως απομένουν δύο ημέρες συνεδριάσεων και πιθανότατα η τελική στάση της αντιπολίτευσης θα καθοριστεί και απο άλλους παράγοντες που αφορούν τους ψηφοφόρους και όχι μια κοινοβουλευτική μάχη που περιορίζεται εντός των τοίχων της Βουλής.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης – ο οποίος προέρχεται από την ομογένεια – θα πρέπει να εξηγήσουν με πειστικό τρόπο στους Έλληνες του εξωτερικού τους λόγους που καταψηφίζουν ένα από τα κεντρικά αν όχι το βασικότερο αίτημά τους, ώστε να μην «εισπράξουν» την αντίδραση τους στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το ΠΑΣΟΚ που το πρόσφατο παρελθόν έχει τοποθετηθεί υπέρ της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου.