Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν από φέτος όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θέλουν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς με απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) καταργεί τα δωρεάν τέλη σύνδεσης, όπως ίσχυε τα προηγούμενα επτά χρόνια (2027-2023).
Με την ενεργοποίηση αυτής της απόφασης από 1η Ιανουαρίου 2024, οι υποψήφιοι καταναλωτές εφόσον θέλουν να βάλουν φυσικό αέριο στο σπίτι τους ή στην επιχείρηση τους υποχρεούνται στο εξής να καταβάλλουν μέρος ή το σύνολο των τελών σύνδεσης.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί «πονοκέφαλο» σε καταναλωτές και δήμους, αλλά και έντονο προβληματισμό για τις μελλοντικές νέες συνδέσεις.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου γνωστοποίησε ότι μέχρι και το τέλος του 2023 για τις νέες συνδέσεις κατοικιών οι καταναλωτές δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ στα τέλη σύνδεσης. Το ποσό που θα πληρώνει ο καταναλωτής, είπε ο ίδιος, εξαρτάται πλέον από το ποσοστό διείσδυσης του αερίου που καταγράφεται στην κάθε περιοχή.
«Είναι μια απόφαση που βάλλει κατά των νοικοκυρών και των επιχειρήσεων και είναι απαράδεκτη. Δηλαδή θέλεις από τη μια να κάνεις επενδύσεις και από την άλλη βάζεις εμπόδια» σχολίασε ο κ. Κυρίζογλου, εκφράζοντας την ενόχλησή του και ανακοινώνοντας ότι η ΚΕΔΕ δεν θα αφήσει το θέμα και θα αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό και την ΡΑΑΕΥ και ξεχωριστή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι χρεώσεις στη Θεσσαλονίκη
Όπως τόνισε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια χρήσης του φυσικού αερίου, από 01/01/2024 όλες οι συμβάσεις σύνδεσης που υπογράφονται επιβαρύνονται με τέλη σύνδεσης ανάλογα με τη διείσδυση του φυσικού αερίου ανά Καλλικρατικό δήμο.
Σε δήμους που η διείσδυση ανέρχεται σε πάνω από 75%, πλέον όλοι οι νέοι καταναλωτές, επιχειρήσεις, δημοτικά κτίρια «τιμωρούνται», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, με την απορρόφηση όλου του κόστους κατασκευής χωρίς την παροχή έκπτωσης.
Για παράδειγμα εντός των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Αμπελοκήπων Μενεμένης τα τέλη σύνδεσης κυμαίνονται: για μονοκατοικία 1.600 ευρώ, για εστιατόριο 2.500 ευρώ, για σχολείο ή δημοτικό κτίριο 2.500 – 4.500 ευρώ, ενώ για πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση πάνω από 2.000 ευρώ.
«Αυτή η επιβάρυνση είναι πολύ σημαντική και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» σχολίασε ο πρόεδρος.
Ανάφερε ακόμη ότι στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Αττικής όπου υπάρχει δίκτυο διανομής αερίου με διείσδυση μικρότερη του 75%, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τέλη σύνδεσης που ανέρχεται στο 30% του συνολικού κόστους.
«Ειδικά δε στην πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, που βρίσκεται σε κηρυγμένη κατάσταση κρίσης, όπου οι πολίτες είδαν περιουσίες να καταστρέφονται, έχει καταστραφεί ο εξοπλισμός και τα λεβητοστάσια, θα πρέπει να ισχύσουν τέλη με έκπτωση κατά 100%, ώστε να μην επιβαρυνθούν με ακόμη ένα πρόσθετο έξοδο».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης του πληθυσμού, της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, την ισότιμη πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθό, η ΡΑΑΕΥ καθώς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλούνται να επανεξετάσουν στην απόφαση και να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή της.
Τι προβλέπει η απόφαση
H απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής προβλέπει ότι:
*Για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μικρότερη ή ίση του 25%, δύναται να χορηγείται έως 100% έκπτωση στα Τέλη Σύνδεσης
*Για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη του 25% και μικρότερη ή ίση του 75%, δύναται να χορηγείται έκπτωση στα Τέλη Σύνδεσης ως ακολούθως, και με στόχο τη σταδιακή απομείωσή της όσο αυξάνεται ο βαθμός διείσδυσης: έκπτωση έως 90% το 2022, έκπτωση έως 80% το 2023, έκπτωση έως 70% το 2024, έκπτωση έως 60% το 2025
*Για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη του 75%, δεν χορηγείται καμία έκπτωση.
Πηγή: makthes.gr