Με βάση τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το POLITICO εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αντιστοιχούν σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 που αγοράστηκαν από τις χώρες της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας έχουν καταστραφεί, με το εκτιμώμενο κόστος για τους φορολογούμενους να αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του POLITICO.
Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωναϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις. Πολλές από αυτές τις δόσεις βρίσκονται σήμερα σε διάφορες χωματερές της Ευρώπης.
Υπολογισμοί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν πετάξει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε πολίτη τους. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία πέταξε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο. Ακολουθεί η Γερμανία, η οποία πέταξε επίσης τον μεγαλύτερο όγκο των εμβολίων.
Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν πεταχτεί.
Με βάσει τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το POLITICO εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αντιστοιχούν σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε την σταθμισμένη μέση τιμή των 19,39 ευρώ που υπολογίστηκε από τα στοιχεία που δόθηκαν από τις χώρες της ΕΕ.
Πολλά από τα εν λόγω εμβόλια αγοράστηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ένα περιορισμένο αριθμό δόσεων.
Ήταν εκείνη η περίοδος που η ΕΕ σύναψε τη μεγαλύτερη σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και την BioNTech.
Ωστόσο, τόσο το πλήθος των εμβολίων όσο και ο χρόνος της συμφωνίας αποδείχθηκαν στο τέλος προβληματικά. Οι χώρες δεσμεύτηκαν να αγοράζουν δόσεις ακόμη και όταν η πανδημία είχε υποχωρήσει.
Η σύμβαση έχει επαναδιαπραγματευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την πίεση των χωρών της ΕΕ που υποφέρουν από την πληθώρα εμβολίων. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία σταμάτησαν να δέχονται εμβόλια και έχουν μηνυθεί από την Pfizer για μη πληρωμή.
Εν τω μεταξύ, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να έρχονται, καθώς η αναθεωρημένη σύμβαση με την Pfizer δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν εμβόλια τουλάχιστον μέχρι το 2027.
Πηγή: gazzetta.gr & politico.eu