Την «πόρτα» στον Στέφανο Κασσελάκη έκλεισε χθες με πολύ προσεκτικό τρόπο η Εφη Αχτσιόγλου μετά την ημίωρη συνάντηση που είχαν στη Βουλή. Υστερα από μια σκληρή προεκλογική κόντρα, είναι γεγονός ότι η κ. Αχτσιόγλου, πηγαίνοντας στο γραφείο του Σωκράτη Φάμελλου όπου έγινε η συνάντηση, δεν είχε στο μυαλό της να δεχθεί κάποια θέση ή «χαρτοφυλάκιο» στο κόμμα. Και σίγουρα δεν θα έμπαινε σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Η δήλωσή της, άλλωστε, στους δημοσιογράφους ήταν ενδεικτική: «Μου είπε αν θέλω οποιαδήποτε θέση που θα με ενδιέφερε. Του είπα ότι στην παρούσα φάση της ζωής μου δεν έχω τη δυνατότητα να αναλάβω οποιαδήποτε θέση, διότι μετά την πρώτη γραμμή αντιπολίτευσης για δύο χρόνια και διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχω αυτή τη στιγμή την ενέργεια. Είναι αμιγώς προσωπική απόφαση».
Θολό τοπίο
Το «στρατόπεδο» των ηττημένων εξακολουθεί να θεωρεί πως το στίγμα του Στέφανου Κασσελάκη για το πού θα πάει το κόμμα είναι θολό. Το καλοκαίρι η προεκλογική περίοδος ήταν επίπονη, ωστόσο η πρώην υπουργός Εργασίας έφτασε πολύ κοντά στην προεδρία και οι δυνάμεις της δεν έδειχναν να την εγκαταλείπουν. Ο «ελιγμός» της Εφης Αχτσιόγλου ήταν εμφανής. Λίγο πριν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε συναντήσει τον Σωκράτη Φάμελλο, ανακοινώνοντας πως θα παραμείνει επικεφαλής της Κ.Ο. Είχε επικοινωνιακά χαρακτηριστικά η πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη, γνωρίζοντας πως η απάντησή της θα ήταν αρνητική; Πρόσωπο, πάντως, που είναι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφερε στην «Κ» πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξειδίκευσε την πρότασή του προς την κ. Αχτσιόγλου τονίζοντας πως θα μπορούσε να αναλάβει είτε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είτε κάποιον τομέα ευθύνης.
Οι θέσεις των τριών βουλευτών που θα εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Φέρεται μάλιστα ο πρόεδρος να επιθυμεί ένας εκ των συνεργατών της Εφης Αχτσιόγλου να συμπληρώσει την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– στο τραπέζι του έβδομου ορόφου της Κουμουνδούρου έπεσε χθες και το όνομα του Αλέξη Χαρίτση. Σήμερα αυτή τη θέση κατέχει ο Νάσος Ηλιόπουλος, στον οποίο ενδεχομένως να γίνει επίσης πρόταση.
Απαντώντας στον πρώην υπουργό Παιδείας η νέα εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη έκανε λόγο για «συντρόφους που αντιπολιτεύονται τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ ήταν μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα».
Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι πολεμικό και τα δύο «στρατόπεδα» συνεχίζουν τις μάχες χαρακωμάτων. Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη στον ΑΝΤ1 επιβεβαιώνουν το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ», σύμφωνα με το οποίο είναι αρκετά τα στελέχη που είναι έτοιμα να αποχωρήσουν από την Κουμουνδούρου. «Δεν είμαι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς», είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Το φαινόμενο της μεταπολιτικής. Το θέαμα και όχι η ουσία. Κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο ή, ακόμα χειρότερα, κάτι σαν Τραμπ, σαν ύφος Τραμπ. Οχι ουσία, ύφος Τραμπ, δηλαδή “εγώ αδιαμεσολάβητα με τον λαό. Δεν με νοιάζει τίποτα άλλο”».
Ο Νίκος Φίλης ήταν εξίσου σκληρός και με τον Αλέξη Τσίπρα: «Το ’22 ο Τσίπρας πήρε τις ίδιες ψήφους και χάσαμε δύο φορές πανηγυρικά μετά. Να σπάσει η αντίληψη ότι έχουμε ένα σωτήρα», είπε, συμπληρώνοντας πως «όλη όμως η δημόσια παρουσία, ή καλύτερα απουσία, του Τσίπρα ήταν μια παρουσία η οποία άφησε τις συκοφαντίες εναντίον των υποψηφίων των άλλων και διευκόλυνε τον Κασσελάκη». Η απάντηση ήρθε από τη νέα εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ: «Βλέπω συντρόφους μου να αντιπολιτεύονται τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ ήταν μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Βούτσης, που στο Κontra ανέφερε πως «οι απόψεις του ίδιου του νυν προέδρου και οι απόψεις υποστηρικτών του είναι σε μια κατεύθυνση που δεν οδηγεί σε μια αποτελεσματική Αριστερά. Αν μεταλλαχθούμε επειδή τάχατες χάσαμε επειδή ήμασταν πολύ αριστεροί, θα είναι ένα κορυφαίο λάθος».
Ο ρόλος Πολάκη
Το πολεμικό κλίμα συντηρήθηκε από τις αναρτήσεις των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη. Και οι δύο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι έμαθαν την αντικατάστασή τους από τις θέσεις τους μέσω ιστοσελίδων, χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση από τους συνεργάτες του νέου προέδρου. Για αυτό το θέμα βολές εξαπέλυσε και ο Γιάννης Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για «την ηθική πλευρά της πολιτικής». Μιλώντας στην ιστοσελίδα dailypharmanews, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής, καθηγητής Αιματολογίας και μέλος του «think tank» Γρηγόρης Γεροτζιάφας έκανε σαφή την αποστασιοποίησή του από τον νέο πρόεδρο. Τέλος, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως ο Παύλος Πολάκης θα έχει αυξημένες κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες ως συντονιστής των τομέων κοινοβουλευτικού ελέγχου, γίνεται σαφές πως θα είναι τα «μάτια και τα αυτιά» του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή.
Παραμένει ο Φάμελλος
Στη Βουλή θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα όσο πιο συχνά μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης και μάλιστα θα χρησιμοποιεί το γραφείο του Σωκράτη Φάμελλου. Στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο άνδρες, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι ο κ. Φάμελλος θα παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Η υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος ήταν κινηματική. Εχουμε ευθύνη σε όλο τον κόσμο και στους 150.000 ψηφοφόρους που μας εμπιστεύτηκαν ως παράταξη, αλλά και σε όλο τον κόσμο που έχουμε γνωρίσει, να παράγουμε καλό έργο στη Βουλή αλλά να είμαστε επίσης και έξω στην κοινωνία. Πιστεύω ότι θα κάνουμε μια εξαιρετική ομάδα. Και να συνεχίσεις δυνατά», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε: «Είμαστε εδώ για να πιάσουμε δουλειά γιατί η κοινωνία μας έχει ανάγκες, έχει αγωνίες και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη τιμή και ευθύνη που πλέον είναι και στις δικές σου πλάτες».
Πηγή: kathimerini.gr