Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος με πολλά γνωστά… μυστικά αφού οι παραλίες της είναι διάσημες. Ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα από τα υπέροχα νερά και τις αμμουδερές παραλίες.
Υπάρχουν πολλά σημεία στην Χαλκιδική που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, αρκεί να έχει τη διάθεση να τα αναζητήσει. Ενα από αυτά είναι το εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης στην Νέα Σκιώνη.
Περίπου 2 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού, ανάμεσα στα δέντρα και δίπλα στην θάλασσα βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης. Είναι χτισμένο ακριβώς στην όχθη και φιλοξενεί υπέροχες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα μ.Χ. Αγνωστο πότε ακριβώς χτίστηκε ο πρώτος ναός (τα χρόνια της Τουρκοκρατίας σίγουρα), μέχρι το 1881 άνηκε στη Μονή Φλαμουρίου από τη Θεσσαλία, αλλά τότε παραχωρήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Χτισμένη δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, στο ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης μεταβαίνουν επισκέπτες και πιστοί ώστε να δουν το μοναδικό τοπίο και να περιηγηθούν εντός του ναού. Εκεί, φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη σε όρθια μαρμάρινη βάση αγάλματος. Για το ίδιο το ξωκλήσι αλλά και για την εικόνα υπάρχουν παραδόσεις με ιδιαίτερη σημασία.
Αρχικά, για το πως χτίστηκε η εκκλησία. Οι ντόπιοι αναφέρουν πως ένας χωρικός της περιοχής είδε ένα φως στη θάλασσα να πλησιάζει στην ακτή. Νομίζοντας ότι πρόκειται για πειρατικό καράβι, επέστρεψε στο χωριό να ειδοποιήσει τους συγχωριανούς του. Το πρωί, όταν το φως έφτασε στην ακτή, είδαν ότι ήταν ένα μεγάλο κομμάτι μάρμαρο, με την Παναγία ζωγραφισμένη πάνω του, που επέπλεε στη θάλασσα (λέγεται ότι έφτασε από τη Θεσσαλία).
Οι ντόπιοι εντυπωσιάστηκαν από το θαύμα και ζήτησαν από τον Τούρκο μπέη να τους επιτρέψει να χτίσουν ένα εκκλησάκι. Αυτός όμως αρνήθηκε, έριξε κάτω την εικόνα και άρχισε να την ποδοπατά. Τότε, η εικόνα έγινε μαλακή σαν πηλός και παγίδεψε τα πόδια του μπέη μην αφήνοντάς τον να ξεφύγει. Τότε ο μπέης μετάνιωσε και ζητώντας συγνώμη επέτρεψε να χτιστεί το εκκλησάκι αυτό.
Για την εικόνα της Παναγίας, τώρα, λέγεται πως δακρύζει πριν από μεγάλες εθνικές καταστροφές. Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού, η Παναγία δάκρυσε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν γίνει η εισβολή της Κύπρου, αλλά και όταν δημιουργήθηκε το θέμα με το όνομα των Σκοπίων τη δεκαετία του 1990.
Επίσης, στο ναό υπάρχει εντοιχισμένο κι ένα επιτύμβιο μνημείο του 2ου η του 3ου αιώνα μ. X., που είχε τοποθετηθεί στον τάφο ενός παιδιού, του Μάρκου Ιουλίου. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο τάφος κατασκευάστηκε από κάποιον που ονομαζόταν Μάρκος Ιούλιος Φήλιξ (ίσως ήταν ιερέας), για να ταφεί σ’αυτόν ο Μάρκος Ιούλιος (ίσως πρόκειται για τον εγγονό ου) με την παραμάνα του ενώ η επιγραφή κλείνει με ένα εξάστιχο ποίημα.
Αν βρεθείτε στην περιοχή της Σκιώνης στην Χαλκιδική αξίζει να το επισκεφθείτε και να περιηγηθείτε στη μοναδική του ιστορία, ενώ να σημειωθεί πως πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.
Πηγή: thes.gr