Δύσκολη φαίνεται πως είναι η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς του κελυφωτού φιστικιού στη Χαλκιδική.
Η φετινή χρονιά για το κελυφωτό φιστίκι Χαλκιδικής, που ξεχωρίζει για την ποιότητά του, φαίνεται πως δεν θα είναι και η καλύτερη.
Και αυτό διότι, η παραγωγή είναι ιδιαίτερα μικρή αλλά και ποιοτικά υποβαθμισμένη, παρόλο που η τιμή του αναμένεται υψηλή.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς της Χαλκιδικής όλα οφείλονται στον παρατεταμένο καλοκαιρινό καύσωνα.
Χαρακτηριστικά, ο παραγωγός, Παναγιώτης Καρούλης μιλώντας στην ΕΡΤ3 τόνισε: «Δύσκολη χρονιά, δεν είχε παραγωγή, δεν είχαμε και ποιότητα, δηλαδή μου τα ‘φαγε η ζέστη, πολλή ξηρασία, εμείς ποτίζαμε, δροσίζαμε τα πόδια αλλά το κεφάλι πάνω ήταν ξεσκέπαστο».
«Με πολλές βροχές και ζέστες, σκλήρυνε το κέλυφος και δεν μπόρεσε να ανοίξει, όπως μας λένε οι επιστήμονες, οι γεωπόνοι γιατί εμείς είμαστε αγρότες, εμείς μόνο παράγουμε. Η χρονιά φέτος ήταν στείρα κατά κάποιον τρόπο θα λέγαμε, πολύ λίγα τα φιστίκια και ποιότητα πολύ χάλια. Φαίνεται ότι θα ξεκινήσει αρκετά ψηλά, όπως σταμάτησε το καλοκαίρι περίπου στα δέκα ευρώ », τόνισε ο Νίκος Αρβανίτης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέας Τενέδου Χαλκιδικής.
Κελυφωτό φιστίκι: 1500 περίπου στρέμματα καλλιεργούνται στη Χαλκιδική
Αυτή την εποχή οι παραγωγοί στη Χαλκιδική συλλέγουν το κελυφωτό φιστίκι (τύπου Αιγίνης). Μέχρι στιγμής στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1500 στρέμματα.
Πρόκεται για μία super τροφή καθώς τα κελυφωτά φιστίκια περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, φωσφόρο και χαλκό.
Παράλληλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Η φιστικιά είναι φυλλοβόλο δέντρο του γένους Πιστακία και της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών. Η καταγωγή της είναι από το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται ευρύτατα από την Ασία μέχρι τις Μεσογειακές χώρες και την Αμερική για το καρπό της, το φιστίκι. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 10 μέτρα με πλούσια διακλάδωση με κλαδιά που έχουν χρώμα σταχτί.
Πηγή: thes.gr