«Οι κατοικίες στο Panorama Village στα Χανιά οδεύουν προς ολοκλήρωση και σύντομα αναμένεται να φιλοξενήσουν τους νέους τους ιδιοκτήτες, αποτελώντας ιδανική επιλογή για διαμονή και επένδυση σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό».
Έτσι διαφημίζει η AVAX Development του ομίλου ΑVAX το οικιστικό της project στις Καλύβες στα Χανιά, παρουσιάζοντας πλέον τη νέα οικιστική της πρόταση με 16 κατοικίες, αυτή τη φορά στο Μάλεμε των Χανίων. Η θυγατρική ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς δεν είναι η μόνη που βλέπει πεδίον δόξης λαμπρό και επενδύει αυτή την περίοδο στον τομέα της κατοικίας σε μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού όπως η Κρήτη. Με οδηγό ακριβώς την άνοδο του ελληνικού τουρισμού και αντίθετα στην τάση της αγοράς κατοικίας πανευρωπαϊκά, η ζήτηση για αγορά ακινήτων (και) αυτό το καλοκαίρι στους τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα παραμένει στα ψηλά. Πρωταγωνιστές, όπως διαπιστώνουν μεγαλομεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων, είναι κυρίως οι ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό, ενώ για το ελληνικό κοινό σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένη τη δυσκολία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση αλλά και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων, η αγορά εξοχικής κατοικίας είναι για τους περισσότερους μάλλον «μία εκτός ατζέντας επιλογή», όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνει στην τελευταία της ανάλυση για την εξοχική κατοικία (Ιούλιος 2023) η γνωστή εταιρεία συμβούλων GEOAXIS.
Οι «πρωτιές» στην 6ετία
Από την πλευρά τους, οι ξένοι εξακολουθούν να κατατάσσουν τα ελληνικά ακίνητα στα φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές της Μεσογείου, παρά την άνοδο των τιμών για έκτη συνεχή χρονιά, από το 2018 οπότε και ξεκίνησε, πολύ δειλά τότε, η άνοδος της αγοράς. Ακόμη κι έτσι, όμως, στις πιο ακριβές -πανελλαδικά- Κυκλάδες η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 3.182 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 29% από το 2018.
Συνολικά στη νησιωτική Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του γνωστού δικτύου αγγελιών Spitogatos, στις περιοχές όπου υπάρχει ικανοποιητικός όγκος αγγελιών η μεγαλύτερη αύξηση τιμών από το 2018, οπότε και η αγορά γύρισε για πρώτη φορά σε θετικό πρόσημο, καταγράφεται στο Ιόνιο, σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Εκεί οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 33%-34% από το 2018 μέχρι σήμερα, παραμένοντας όμως ελκυστικές ακόμη και τώρα για τους μέσους Ευρωπαίους αγοραστές, σε αυτή την περίοδο της πίεσης των εισοδημάτων τους, αν ληφθεί υπόψη ότι στη μεν Κέρκυρα η μέση τιμή πώλησης τώρα είναι στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. από τα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. το 2018, ενώ στην Κεφαλονιά είναι στα 2.222 ευρώ ανά τ.μ. από τα 1.659 ευρώ ανά τ.μ. το 2018. Για την ηπειρωτική Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών στη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας καταγράφεται στη Χαλκιδική, με μία άνοδο κατά 44%, και οι τιμές σε αυτή τη συγκυρία αγγίζουν τα 2.100 ευρώ ανά τ.μ. από τα σχεδόν 1.500 ευρώ του 2018.
Η ακριβή κατηγορία
Ανθεκτική όμως αποδεικνύεται και η κατηγορία των πιο ακριβών (premium) ακινήτων φέτος, όπως διαπιστώνει και ο Σβεν Οντια, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers διεθνώς. Ο τελευταίος, σε δηλώσεις του προ ημερών στη γερμανική «Die Welt», κατατάσσει τη χώρα μας στις πλέον δημοφιλείς για αγορά ακριβών εξοχικών στη Μεσόγειο, με αυξημένη ζήτηση παρά τους τριγμούς που καταγράφονται στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, με εμφανή τον αντίκτυπο και στη Γερμανία. Ενδεικτικά, ως προς τα νούμερα, με βάση την ανάλυση της GEOAXIS σε πέντε αντιπροσωπευτικούς προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Τζια και Σέριφο), η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου από 5% έως 15% της συνολικής πίτας (ανάλογα το νησί) και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδας οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερα όταν πρόκειται για ιδιαίτερα ακίνητα.
Αξιοσημείωτη είναι η ψαλίδα που καταγράφεται στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών.
Έτσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία με ανώτατη τιμή στα 35.000 ευρώ ανά τ.μ. και διάμεση τιμή πάνω από 13.000 ευρώ ανά τ.μ. μπορεί να κοστίζει πάνω από 5 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία στο νησί, όπως και στη Σαντορίνη, όπου η ανώτατη τιμή ξεπερνά τα 24.000 ευρώ ανά τ.μ. και η μέση τιμή μιας πολυτελούς κατοικίας ξεπερνά τα 11.000 ευρώ ανά τ.μ. Στην Πάρο, με μέση τιμή στα πολυτελή σπίτια στις 8.000 ευρώ ανά τ.μ. και ανώτατη πάνω από τις 17.000 ευρώ ανά τ.μ. η ψαλίδα σε σύγκριση με ένα τυπικό σπίτι μπορεί να είναι ακόμη και σχεδόν 4 φορές ακριβότερα, ενώ στην Τζια με ανώτατη τιμή τα 10.000 ευρώ ανά τ.μ. και διάμεση τιμή κοντά στα 5.500 ευρώ ανά τ.μ. η διαφορά σε σύγκριση με ένα πιο τυπικό σπίτι με μέση τιμή στα 1.950 ευρώ ανά τ.μ. είναι υπερδιπλάσια.
Η πορεία των τιμών
Από το ορόσημο του 2018, οπότε και ξεκίνησε η άνοδος της αγοράς μέχρι σήμερα, καταγράφεται άνοδος στη συντριπτική πλειονότητα των προορισμών σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, με βάση πάντα τις αγγελίες για τις περιοχές με έναν ικανοποιητικό αριθμό προσφερόμενων ακινήτων, ενώ η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη κάνει λόγο για περαιτέρω άνοδο, «δεδομένου ότι η αύξηση του κόστους υλικών, ημερομισθίων και ενέργειας δεν έχουν αποτυπωθεί ως ανασταλτικοί παράγοντες, σε μια αγορά που ούτως ή άλλως απευθύνεται στις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες», όπως επισημαίνει η GEOAXIS.
Στη νησιωτική Ελλάδα εξαίρεση με οριακή αύξηση ή πτώση στην εξαετία αποτελούν νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με βάση τις δημοσιευμένες αγγελίες από το δίκτυο του Spitogatos στο τέλος Ιουνίου του 2023 έναντι του Ιουνίου του 2018. Πτώση λοιπόν καταγράφεται στη Σάμο όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται τώρα πέριξ των 900 ευρώ ανά τ.μ. (-2,5%), στη Χίο καταγράφεται σχεδόν σταθερή μέση τιμή κοντά στα 1.140 ευρώ ανά τ.μ. σε σύγκριση με το 2018, ενώ η Λέσβος παρουσιάζει και οριακή αύξηση κατά 2% και μέση τιμή λίγο κάτω από τα 1.100 ευρώ ανά τ.μ.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά την πρωταθλήτρια Χαλκιδική, έχει ενδιαφέρον η μεγάλη αύξηση κατά 36% -στα 1.600 ευρώ πλέον- στην Πρέβεζα, μία περιοχή με ιδιαίτερη τουριστική δυναμική την τελευταία διετία τόσο από πλευράς του εγχώριου όσο και του ξένου κοινού και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με νέα projects υψηλότερων προδιαγραφών. Στην Πελοπόννησο, οι υψηλότερες μέσες τιμές καταγράφονται σε Αργολίδα και Μεσσηνία με αυξήσεις στην εξαετία πάνω από 20% και μέσες τιμές πέριξ των 1.500- 1.600 ευρώ, ενώ και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται μεγάλη ψαλίδα όταν πρόκειται για βίλες πολύ υψηλών προδιαγραφών και… κάποιων εκατομμυρίων, οι οποίες μάλιστα έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο ξένο κοινό.
Με βάση τις αναζητήσεις από το εξωτερικό, ο Spitogatos διαπιστώνει ότι οι πέντε δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά ακινήτων από ξένους που περιλαμβάνουν και β’ κατοικία είναι κατά σειρά το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική, τα νότια προάστια της πρωτεύουσας, η Θεσσαλονίκη και οι Κυκλάδες στην 5η θέση. Στο top 5 τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια των τελευταίων ετών σημειώνει η Θεσσαλονίκη, όπου οι μέσες τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 2.120 ευρώ ανά τ.μ. από τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. το 2018.
Πηγή: newmoney.gr, seleo.gr