Στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε χθες ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Και η σκέψη μας πηγαίνει στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί, στο Αδραμύττιο και στο Δικέλλι, στην Πέργαμο και στη Φώκαια, στους τόπους που για αιώνες αποτέλεσαν λίκνα της ελληνικής φιλοσοφίας, των επιστημών, των τεχνών με την Ιωνική Φιλοσοφική Σχολή, τον Όμηρο, τον Θαλή, τον Ηράκλειτο. Εκεί που οι Έλληνες ανέπτυξαν τον πολιτισμό, την οικονομία, την παιδεία. Δημιούργησαν σχολεία, εκκλησίες, τράπεζες. Μεγαλούργησαν έχοντας ως εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, το πείσμα για προκοπή. Μέχρι που ήρθε η καταστροφή. Η μεγαλύτερη καταστροφή στην Ιστορία του ελληνικού έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γιατί, για πρώτη φορά, ο ελληνικός κόσμος περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Ήρθε η καταστροφή με μία επιχείρηση πρωτοφανούς βαρβαρότητας, που συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, με τις κτηνωδίες που έλαβαν χώρα και κυρίως με τη Σφαγή της Σμύρνης. Δεν ξεχάσαμε ποτέ και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Θυμόμαστε και τιμούμε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Εκείνους που αποτέλεσαν τα αθώα θύματα της γενοκτονίας. Θυμόμαστε όμως και τους Έλληνες που γλίτωσαν από τις θηριωδίες και μετέφεραν την τεράστια και αστείρευτη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής κοιτίδας της Μικράς Ασίας. Και όχι μόνο συμμετείχαν στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας και στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά αποτέλεσαν και τον κορμό για τη θεμελίωση του ομογενοποιημένου ελληνικού κράτους. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά την αδιαφορία που πολλές φορές επέδειξε το ελληνικό κράτος, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αποδείχθηκαν ανώτεροι των περιστάσεων και των δυσχερειών και τελικά προσέφεραν πολλά περισσότερα στην Ελλάδα, από όσα η ίδια η Ελλάδα τους έδωσε», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.
Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία ο Περιφερειάρχης επισήμανε: «Ειδικά εδώ στον τόπο μας, η συνεισφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Γιατί ούτε οι διακρίσεις, ούτε οι κακουχίες, στάθηκαν εμπόδιο σε αυτούς τους ανθρώπους, σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας, να προκόψουν, να ξανασηκωθούν και να σηκώσουν μαζί τους την πατρίδα και βέβαια τον τόπο μας, τη Μακεδονία, δίνοντας νέα ορμή στον ελληνισμό. Γιατί οι Έλληνες της Μικράς Ασίας κράτησαν λίγο πιο ψηλά τη σημαία μας, και παρά τις αντιξοότητες αποτέλεσαν τον πιο παραγωγικό και κρίσιμο ιστό της πατρίδας. Και η πατρίδα τους οφείλει πολλά, πάρα πολλά. Και το πρώτο που οφείλει – και οφείλουμε όλοι – είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή και καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως το μήνυμα των εκδηλώσεων είναι πως «τα φρικτά εγκλήματα κατά ολόκληρων εθνών δεν ξεχνιούνται, δεν παραγράφονται, αλλά απαιτούν δικαίωση. Και δικαίωση δεν είναι ούτε ο ρεβανσισμός, ούτε φυσικά ένα νέος φόρος αίματος. Δικαίωση είναι η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας. Δικαίωση είναι η ανάληψη της ευθύνης. Δικαίωση είναι η συγνώμη. Είναι βασική προϋπόθεση για τη θεμελίωση ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος. Όπως βασική προϋπόθεση είναι να σταματήσουν οι προκλήσεις, οι προσβολές και οι απειλές, που ούτε μας πτοούν, ούτε μας φοβίζουν. Συγγνώμη, πρωτίστως για τη δικαίωση της μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Τους Έλληνες που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσα χρόνια και αν περάσουν στο μέλλον, θα τιμά κάθε χρόνο μέχρι τη δικαίωση της μνήμης τους, μέχρι τη διεθνή, καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».