Συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Στη συνέχεια στις 11:00 πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών, στην οποία έχουν προσκληθεί οι ηγεσίες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
Η συμβολή της UEFA
Οι διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της UEFA, με αφορμή την τραγική δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, διαμορφώνουν τον οδικό χάρτη αναζήτησης λύσης στο πρόβλημα της οπαδικής βίας.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρεται ότι η συμβολή της UEFA κρίνεται καθοριστική, καθώς η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή έχει συνολική σαφή εικόνα για όσα συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τη γηπεδική βία.
Από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρεται ότι πέραν της γνώσης και της εμπειρίας που έχει ο επικεφαλής της UEFA πάνω στα ζητήματα αθλητικής βίας και των πολιτικών που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι σημαντική η συμμετοχή της UEFA στη συζήτηση που γίνεται στη χώρα μας, καθώς στο ποδόσφαιρο ισχύει το αυτοδιοίκητο.
Ο ρόλος των ΠΑΕ
Αναφορικά με την πρόσκληση στους επικεφαλής των τεσσάρων ΠΑΕ, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να είναι ενεργή η συμμετοχή τους σε κάθε προσπάθεια που γίνεται, ώστε να διασφαλίζεται και η εφαρμογή μέτρων που θεσπίζονται στο μέτωπο της αθλητικής βίας.
Στο κάδρο μπαίνει και η ΕΠΟ, η οποία δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση, αλλά ανακοίνωσε ότι ο Αλ. Τσεφέριν ενημέρωσε τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας για τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη.
«Συμφωνήθηκε ότι μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της UEFA θα ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΠΟ για όσα θα συζητηθούν σε αυτήν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νομοθετική ρύθμιση
Στο προσκήνιο έρχεται η ολιστική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε από τις UEFA – FIFA τον Νοέμβριο του 2020 και τον Οκτώβριο του 2021 ψηφίστηκε από την ΕΠΟ. Ωστόσο, ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Επιπλέον, επικαιροποιείται το αίτημα νομοθετικής ρύθμισης για την επαγγελματική διαιτησία.
Επιγραμματικά, η ολιστική μελέτη διαπιστώνει προβλήματα και παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και της οργανωτικής του δομής (περί σωστής διακυβέρνησης) και συστήνει στο ίδιο το ποδόσφαιρο (δηλαδή στην ΕΠΟ), με συγκεκριμένες προτάσεις, το πώς όλα αυτά μπορούν να βελτιωθούν και ποιες είναι οι ιδανικές πρακτικές και μεθοδολογίες για την επίλυσή τους.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της πολιτείας, συστήνεται να επικεντρωθεί στα θέματα της βίας και της διαφθοράς (χειραγώγηση αγώνων).
Το νομικό οπλοστάσιο
Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας ενισχύθηκε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τη βία, που κατατέθηκε μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022. Ο συγκεκριμένος νόμος έφερε κρίσιμες αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας τους και να αυξηθεί η λογοδοσία και η απόδοση ευθυνών. Στόχος ήταν να υπάρχει σαφής εικόνα για τις λέσχες που λειτουργούν και να περιοριστεί ο κίνδυνος μετεξέλιξης σε εκκολαπτήρια βίας και έκνομων ενεργειών.
Πηγή: kathimerini.gr