Στον νέο γόρδιο δεσμό του εθνικού συστήματος υγείας εξελίσσεται η έλλειψη ακτινολόγων στα νοσοκομεία της χώρας.
Μετά τους αναισθησιολόγους που παραμένουν ανοιχτή πληγή για τα δημόσια νοσοκομεία, πλέον και οι ακτινολόγοι είναι δυσεύρετοι. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου τα ραντεβού για προγραμματισμένες απεικονιστικές εξετάσεις κλείνονται έπειτα από έναν μήνα, ενώ για τους υπέρηχους το διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Και πλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, καταγράφεται το παράδοξο τα νοσοκομεία, ακόμα και τα κέντρα υγείας, να διαθέτουν σύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα, τα οποία όμως υπολειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης ειδικών γιατρών. Μάλιστα, το πρόβλημα έχει συμπαρασύρει και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου ο χρόνος αναμονής για κάποιες εξετάσεις φτάνει τις 20 με 25 μέρες.
Βασική αιτία είναι η στροφή των ακτινολόγων στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικές κλινικές ή διαγνωστικά κέντρα, όπου έχουν πολύ υψηλότερες αμοιβές σε σχέση με το ΕΣΥ και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν εφημερίες. «Σε νοσοκομεία ακόμα και μεγάλων αστικών κέντρων γίνονται προκηρύξεις και είτε είναι λίγοι αυτοί που κάνουν τα χαρτιά τους είτε δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί κάποιος να πάρει τη θέση και να μην παρουσιάζεται. Αυτό δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε στο παρελθόν, όταν το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο. Επιπλέον, πολλοί έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ, ενώ τα νέα παιδιά προτιμούν περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα, παρότι και εκεί υπάρχει πίεση. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας, τα οποία ήταν τα πρώτα που έχασαν τέτοιες ειδικότητες», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Ευάγγελος Δεστάνης.
Σε αντίθεση με την αναισθησιολογία, πάντως, η ακτινολογία είναι από τις ειδικότητες υψηλής ζήτησης, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. «Υπάρχει ενδιαφέρον για την ειδικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα πολλά νοσοκομεία είχαν γεμάτες τις λίστες αναμονής των ειδικευομένων. Ενδιαφέρον υπάρχει γιατί έχει προχωρήσει πολύ και η τεχνολογία, υπάρχει εξοπλισμός στα εργαστήρια κι έχουν ανοίξει και πολλές υποειδικότητες», σημείωσε ο κ. Δεστάνης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και επιστημονικά, ώστε οι θέσεις στο ΕΣΥ να γίνουν πιο ελκυστικές για τους νέους.
Η περίπτωση του νοσοκομείου Πολυγύρου
Το πρόβλημα έχει «χτυπήσει» αρκετά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως των Γιαννιτσών και του Πολυγύρου. Ειδικά για το νοσοκομείο της Χαλκιδικής η έλλειψη έγινε ακόμα πιο έντονη τη φετινή χρονιά σε μία δομή υγείας που καλείται να εξυπηρετήσει τον πολλαπλάσιο πληθυσμό που έχει ο νομός κατά τη θερινή περίοδο. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ενημέρωσε τα ακτινολογικά τμήματα των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας πως θα αναλάβουν εκ περιτροπής την εξ αποστάσεως γνωμάτευση απεικονιστικών εξετάσεων που διενεργούνται στον Πολύγυρο. Το γεγονός, μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, η οποία τόνισε πως οι γιατροί θα φορτωθούν έναν τεράστιο επιπλέον όγκο εξετάσεων (χιλιάδες απλές ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες) σε πρωινό ωράριο και κατά την εφημερία, παράλληλα με τις υποχρεώσεις στο δικό τους νοσοκομείο, που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και υπερεφημέρευση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ιατρικού λάθους και δυνητικά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ασθενών.
«Είναι μία ειδικότητα σε έλλειψη. Και στη Χαλκιδική είχαμε βγάλει προκήρυξη και δεν υπήρξε ενδιαφέρον», είπε στη Voria.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης. Ο ίδιος σημείωσε πως η συγκεκριμένη λύση απέτρεψε τη μετακίνηση γιατρών στον Πολύγυρο, ενώ πρόκειται για ολοκληρωμένο σύστημα που θα εφαρμοστεί μέχρι τέλος του 2024 σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, διασυνδέοντας όλα τα νοσοκομεία με τα κέντρα υγείας.
Το σύστημα RIS PACS
Το έργο «Εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται για τη δημιουργία εθνικού πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιακή διαχείριση απεικονιστικών εξετάσεων στο σύνολο των μονάδων υγείας της χώρας, με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας των τους, με την ελαχιστοποίηση δαπανών που σχετίζονται με την εκτύπωση απεικονιστικών εξετάσεων, την αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων, τη δυνατότητα επιβεβαίωσης εκτέλεσης εξετάσεων, για τις οποίες έχει εκδοθεί σχετικό παραπεμπτικό και την τήρηση αρχείου σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία.
Το σύστημα μεταφέρει ψηφιακά την εικόνα από οποιοδήποτε απεικονιστικό μηχάνημα, μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ψηφιακό μαστογράφο κλπ, σε μία οθόνη υψηλής ανάλυσης, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνεται άμεσα η γνωμάτευση απομακρυσμένα. Παράλληλα, διαθέτει ένα πρόγραμμα βοηθητικό για τον γιατρό, ώστε να μπορεί εντοπίζει ύποπτες περιοχές και να κάνει ευκολότερα τη διάγνωση, ενώ του δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπει την ομιλία του σε κείμενο ή να έχει έτοιμα κείμενα για συγκεκριμένες παθήσεις, ώστε να βγαίνει πιο γρήγορα το πόρισμα.
«Διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα εφαρμόζουμε ήδη το σύστημα με μία πλατφόρμα δική μας, που παρέχει υψηλής ποιότητας εικόνας. Το κάνουμε εσωτερικά, μέχρι να γίνει επίσημα και σωστά, για να βοηθήσουμε τη Χαλκιδική. Το σύστημα, που ενδέχεται να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε από τον Ιανουάριο, θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα στη Χαλκιδική και στο Έβρο, όπου οι αποστάσεις οι μεγαλύτερες. Το ζητούμενο είναι να μη μετακινείται ο ασθενής. Να γίνεται μία ακτίνα, μια μαστογραφία κι αν δεν υπάρχει ακτινολόγος να φύγει η μαστογραφία και όχι ο ασθενής. Να φτάσει η απεικόνιση άμεσα σε άλλο νοσοκομείο, να γίνει διάγνωση και ο γιατρός της εφημερίας να έχει γρήγορα το αποτέλεσμα και όχι να περιμένει μέχρι το επόμενο το πρωί», ανέφερε ο κ. Τσαλικάκης.
Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ τόνισε, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί λύση για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν χειριστές των μηχανημάτων σε όλες τις βάρδιες.
Πηγή: voria.gr