Από σπηλιές και καταρράκτες μέχρι τις χρυσαφένιες παραλίες, αυτές είναι οι καλοκαιρινές ομορφιές της Χαλκιδικής.
Στην καρδία του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να χτυπούν κόκκινο, το “TyposThes” σας παρουσιάζει κάποιες ιδέες για μοναδικές δροσερές αποδράσεις στη Χαλκιδική σε κοσμοπολιτικά μέρη αλλά και αλλά μέρη ποιο “μυστικά”, μακριά από “τα φώτα της δημοσιότητας” όπου μπορείτε να απολαύσετε ηρεμία χαλάρωση και … απομόνωση!
1. Η μυστική σπηλιά καταρράκτη με ιαματικά νερά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής
Πολλές είναι οι φορές που η φύση δημιουργεί μαγευτικά πράγματα, πράγματα μοναδικού φυσικού κάλους. Ένα από αυτά, το συναντήσαμε στην παραλία της Αγίας Παρασκευής στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Ερχόμενοι από Κασσανδρεία μετά από περίπου 25 χιλιόμετρα και ενώ κατευθύνεστε προς την μύτης του πρώτου ποδιού Χαλκιδικής, στην δεξιά μεριά του δρόμου συναντάτε τα ιαματικά λουτρά της Αγ. Παρασκευής, συνεχίζεται περίπου 200 μέτρα και στην δεξιά μεριά του δρόμου βλέπετε μια κατηφόρα (αν έχετε χαμηλό αυτοκίνητο, καλύτερα μην το δοκιμάσετε, πηγαίνετε με τα πόδια) που σας οδηγεί σε μια μικρή παραλία με πέτρες.
Στο δεξιό μέρος της παραλίας ακούγεται νερό να τρέχει και όσο πλησιάζει κανείς βλέπει τα άσπρα από το θείο βράχια και νερό να τρέχει μέσα από την γη. Σκαρφαλώνοντας τα βράχια με το τρεχούμενο νερό, εμφανίζεται σιγά σιγά μία φυσική σπηλιά σαν «γούβα» με ιαματικό νερό που αναβλύζει φυσικά από τα σπλάχνα της γης. Το νερό έχει ύψος 70 πόντους ενώ μέσα στην σπηλιά υπάρχουν κοιλώματα που μπορεί κανείς να κάτσει και να απολύσει το μαγευτικό αυτό μέρος και τα ιαματικά νερά.
2. Οι καταρράκτες της Βαρβάρας
Η συμφωνία της φύσης περιλαμβάνει δύο απίθανους καταρράκτες και ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επι γης παραδείσου.
Αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας στη ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες. Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή ανακάλυψης είναι σύντομη (5-10 λεπτά) και τόσο τα ξύλινα γεφυράκια, όσο και η σωστή σηματοδότηση συμβάλλουν θετικά στην απόλαυση του μοναδικού τοπίου. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρα ότι θα ενθουσιαστούν.
Πώς να φτάσετε
Οι καταρράκτες της Βαρβάρας κρύβονται στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα, αλλά βρίσκονται πιό κοντά στην Ολυμπιάδα. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες ασφάλτινες διαδρομές στη Χαλκιδική, θα περάσετε τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες (το σημείο αυτό λέγεται και Κρασονέρι) και θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ’ αριστερά σας. Οδηγήστε στο βατό χωματόδρομο και στα 2,3 χιλιόμετρα πρέπει να έχετε το νου σας καθώς θα χρειαστεί να στρίψετε όλο αριστερά ακολουθώντας τη «φουρκέτα». Μετά από 900 μ. θα βρεθείτε στο σημείο στάθμευσης. Αν πάτε ελαφρώς αριστερά, από εκεί θα βρεθείτε μετά απο 4 χλμ. πάνω σε περιοχή λατομείων, ενώ εαν συνεχίσετε την πορεία σας ανατολικά θα φτάσετε στα Καλύβια Βαρβάρας.
3. Παραλία Κάνιστρο: Βγαλμένη από άλλες δεκαετίες
Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια περιοχή στην ακτή της Κασσάνδρα Χαλκιδική. Είναι η νοτιότερη τοποθεσία στην ακτή της Κασσάνδρας, στην οποία μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο. Το όνομα προέρχεται από το όνομα της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Μπορεί κανείς να φτάσει μέσω του δρόμου που ξεκινάει από το Παλιούρι, περνάει από την παραλία Κανίστρο και τέλος καταλήγει στον Άγιο Νικόλαο.
Η παραλία είναι μικρή, με βότσαλα και πολύ διαφανές νερό. Τα βότσαλα είναι ομαλά και στρογγυλά και δεν είναι δύσκολο να περπατήσετε πάνω τους. Αλλά ο βυθός της θάλασσας καλύπτεται από βράχια σε ορισμένα σημεία και τα υποδήματα aqua είναι συνιστώμενα. Η παραλία δεν διαθέτει εγκαταστάσεις. Η παραλία Κάνιστρο βρίσκεται στο νότιο ανατολικό άκρο της Κασσάνδρας, είναι κατά κύριο λόγο αμμώδης με λίγα βότσαλα και είναι ιδανική για όσους επιζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία, καθώς δεν μαζεύει ποτέ κόσμο και δεν έχει φασαρία. Η διαδρομή για να κατεβείτε στην παραλία είναι πολύ όμορφη και περνά μέσα από ένα πευκόδασος ενώ η θεά από τα βράχια είναι μαγική.
4. Ο κοσμοπολίτικος Γλαρόκαβος
Η παραλία Γλαρόκαβος που θυμίζει φυσική πισίνα ενώ δεν είναι λίγοι όσοι αποκαλούν την παραλία «Γαλάζια Λίμνη» της Χαλκιδικής. Γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά και εικόνες που δίνουν την αίσθηση μιας γαλήνιας λιμνοθάλασσας. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Χαλκιδικής που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο όταν τη δει κάποιος από ψηλά. Ο Γλαρόκαβος είναι μια από τις πιο όμορφες αλλά και κοσμοπολίτικες περιοχές στην Χαλκιδική και απέχει 3 χλμ από το Πευκοχώρι. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε σημεία με άμμο αλλά και ψιλό βοτσαλάκι ενώ σε άλλα σημεία υπάρχουν περισσότερες πέτρες. Στην παραλία Γλαρόκαβος υπάρχει ένα beach bar ενώ αν θέλετε περισσότερη ηρεμία μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας μακριά από την βουή του κόσμου στήνοντας την δική σας ομπρέλα πιο απόμερα.
5. Ποτίδαια : Η ιστορία της “διώρυγας της χλιδής” που χωρίζει την Κασσάνδρα στα δύο
Η διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, που ενώνει τον Τορωναίο κόλπο με τον Θερμαϊκό μαγνητίζει τα βλέμματα όσων περνούν από εκεί, οι οποιοι είναι ναι χιλιάδες κατά τους Θερινούς μήνες, Παράλληλα, η μοναδική θέα πάνω από τη γέφυρα προκαλεί τον επισκέπτη να σταματήσει για λίγο να θαυμάσει το υπέροχο τοπίο. Δεν είναι τυχαίο που η πόλη αυτή, η οποία είχε ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή από την αρχαιότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν γνωστή ως «Πόρτες της Κασσάνδρας». Ποια είναι όμως η ιστορία της διώρυγας της Κασσάνδρας;
“Οι πόρτες της Κασσάνδρας”
H διώρυγα της Κασσάνδρας είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Χαλκιδικής. Πήρε το όνομά της από τη χερσόνησο, που παλαιότερα ονομαζόταν Παλλήνη και Φλέγρα. Η διώρυγα έχει μήκος 1.250 μέτρα και πλάτος 40 μέτρα. Σκοπός ήταν να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα και να προστατεύει την πόλη.
Την τελική της μορφή πήρε τη διετία 1935-1937 ενώ η γέφυρα κατασκευάστηκε μισό αιώνα αργότερα το 1970. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι περνούσαν την αντίπερα όχθη με φέρι μποτ – πλατφόρμα με συρματόσχοινα.
Στο στενότερο σημείο της χερσονήσου, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Νέας Ποτιδαίας, ο οποίος ήταν γνωστός ως «Οι Πόρτες της Κασσάνδρας»
6. Το Ποσείδι και η «μύτη» του
Όταν λέμε Ποσείδι, στην πραγματικότητα εννοούμε όλη την έκταση γύρω από αυτή τη μύτη που σχηματίζει το πρώτο πόδι στη δυτική του πλευρά. Έτσι υπάρχει η ανατολική και η δυτική πλευρά, συνθήκη ιδανική για όταν αλλάζει ο αέρας, αφού μπορείτε απλώς να μεταφερθείτε απ’ τη μία στην άλλη και να συνεχίσετε την ηλιοθεραπεία και το μπάνιο σας.
Το μεγάλο μήκος της παραλίας διασφαλίζει ότι δε θα είστε στριμωγμένοι και θα μπορέσετε να απολαύσετε την άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.
7. Αρμενιστής: Από τις κορυφαίες παραλίες
Παχιά άμμος που δεν κολλάει, βαθιά πεντακάθαρα νερά και τριγύρω πεύκα. Η καλύτερη παραλία της Χαλκιδικής συγκεντρώνει πολύ κόσμο, που έρχεται εδώ και για το ομώνυμο κάμπινγκ, αλλά και το beach bar – και τα δύο στη δεξιά πλευρά της παραλίας. Αν προτιμάτε λιγότερο κόσμο και ησυχία, κατευθυνθείτε στο αριστερό άκρο, οι βράχοι εκεί προσφέρονται και για βουτιές.
8. Το τιρκουάζ Καρύδι
Τιρκουάζ νερά και λευκή ψιλή άμμος που θυμίζουν Καραϊβική, καταπράσινα πεύκα και στις δύο άκρες του κόλπου λευκά βράχια, ιδανικά για εξερεύνηση με μάσκα. Δικαίως το Καρύδι στη Βουρβουρού συγκαταλέγεται πάντα στις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής.
Προτιμήστε το νωρίς το πρωί για να αποφύγετε την πολυκοσμία.
9. Το Καλαμίτσι με τις 3 εντυπωσιακές παραλίες
Κοντά στον οικισμό Καλαμίτσι μπορείτε να προσεγγίσετε όχι μία αλλά τρεις εντυπωσιακές παραλίες: η νότια όπου βρίσκεται το κάμπινγκ και έχει πιο παχιά άμμο, η κεντρική μπροστά από τον οικισμό με πιο λεπτή άμμο και επιλογές σε καφέ και φαγητό και η βόρεια και πιο άγρια, χωρίς οργάνωση, την οποία συχνά επιλέγουν γυμνιστές και campers.
10. Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες στην Τορώνη
Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του δεύτερου ποδιού, η Τορώνη έχει κάτι για τον καθένα: beach bar με ομπρέλες και ψαροταβέρνες στη μία άκρη, ελεύθερη αμμουδιά και ησυχία στην άλλη.
Διάφανα καταγάλανα νερά, χοντρή άμμος και ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα.
11. Τριστινίκα για πιο πολύ ελευθερία
Με χοντρή άμμο και βαθιά νερά, στα συν της παραλίας είναι το μεγάλο μήκος της. Δεν έχει αξιοποιηθεί πολύ τουριστικά με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της να είναι ελεύθερο.
Στα δεξιά του κόλπου λειτουργεί ένα καλαίσθητο beach bar που έχει λίγες ομπρέλες μπροστά στη θάλασσα.
12. Τα κρυστάλλινα νερά της Κρυοπηγής
Τα πεύκα φτάνουν κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα και αυτό είναι μία από τις βασικές ομορφιές της παραλίας Κρυοπηγής που βρίσκεται κοντά στην Καλλιθέα στο πρώτο πόδι.
Τα νερά δεν βαθαίνουν απότομα οπότε είναι ιδανική και για οικογένειες με παιδιά. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, πεντακάθαρα.
13. Ο «κρυφός Παράδεισος» στη Σιθωνία
Μπορεί να μην είναι πια και τόσο κρυφός ο παράδεισος, αφού τον προτείνουν και ξένα ταξιδιωτικά περιοδικά πλέον, αλλά η παραλία δίπλα στην Τριστινίκα παραμένει ένα τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς.
Στις άκρες του κόλπου υψώνονται ψηλά βράχια, τα νερά είναι καταγάλανα και η άμμος χρυσαφένια. Θα φτάσετε μέσω ενός σύντομου μονοπατιού και μετά από λίγο χωματόδρομο.
14. Η χρυσαφένια παραλία στο νησί της Χαλκιδικής
Η ψιλή χρυσαφένια άμμος και το απόλυτο γαλάζιο θα σας κάνουν να πάρετε το καραβάκι από την Τρυπητή, λίγο πριν το Άγιο Όρος, για να περάσετε στο νησάκι της Αμμουλιανής.
Διαθέτει οργανωμένο κομμάτι με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και ελεύθερο αν έρθετε με τον δικό σας εξοπλισμό.
Σε μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα, θα βλέπετε απέναντι τις ανατολικές ακτές της ωραίας Σιθωνίας.
*Του Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”