Νωρίς χθες το πρωί μικρές ομάδες μεταναστών από τη Συρία και την Αίγυπτο έκαναν την εμφάνισή τους στο λιμάνι της Καλαμάτας. Κάποιοι απ’ αυτούς έσερναν μια μικρή βαλίτσα, άλλοι όχι. Ολοι τους πάντως έρχονταν από χώρες της Ευρώπης, τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία αναζητώντας φίλους και συγγενείς που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό.
Ο Αγιούμπ, για παράδειγμα, ένας νεαρός Σύρος περίπου 20 ετών σπουδάζει στην Ολλανδία. Μόλις έμαθε για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου η καρδιά του πάγωσε. Πριν από 8 μέρες είχε μιλήσει με τον μικρό του αδελφό και έτσι γνώριζε ότι επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοιάριο από το Τομπρούκ με προορισμό την Ιταλία, το οποίο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες απέπλευσε από την Αίγυπτο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πηγαινοερχόταν ανάμεσα στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και την αποθήκη στο λιμάνι όπου φιλοξενούνταν οι διασωθέντες, αναζητώντας απαντήσεις. «Δεν με αφήνουν να συναντήσω τους ζωντανούς ούτε όμως μας επέτρεψαν να δούμε τους νεκρούς. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω, αλλά πλέον δεν έχω ελπίδες να τον συναντήσω ξανά», λέει στην «Κ». Οι σοροί των 78 μεταναστών που ανασύρθηκαν είχαν ήδη από νωρίς χθες το πρωί μεταφερθεί με φορτηγό ψυγείο στα νεκροτομεία Αθήνας και Πειραιά. Επρόκειτο για μια επώδυνη και μακάβρια διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Μερικά μέτρα μακριά από το σημείο όπου συναντήσαμε τον Αγιούμπ στέκεται ο Μάλεκ – και αυτός πρόσφυγας από τη Συρία. Ηρθε χθες το πρωί από τη Γερμανία μαζί με έναν φίλο του που μιλάει καλύτερα αγγλικά από εκείνον, ψάχνοντας τη γυναίκα του. «Η τελευταία φορά που της μίλησα ήταν πριν από επτά ημέρες. Είχε πληρώσει 4.000 ευρώ για να μπει στο πλοιάριο. Δεν ξέρω πού βρίσκεται», ξεκινάει να λέει, αλλά γρήγορα ξεσπάει σε λυγμούς και η συνέντευξή μας διακόπτεται.
Πιο τυχερός στάθηκε ο Τάρεκ από τη Συρία, καθώς βρήκε μεταξύ των 104 διασωθέντων τα δυο του ξαδέλφια. «Μου έστειλαν μήνυμα ότι είναι ζωντανοί. Εφυγα από τη Γερμανία και ήρθα να τους συναντήσω, να φέρω ρούχα και χρήματα», εξηγεί.
«Δεν με αφήνουν να συναντήσω τους ζωντανούς ούτε μας επέτρεψαν να δούμε τους νεκρούς», λέει στην «Κ» ο Αγιούμπ, που ψάχνει τον μικρό του αδελφό.
Εννέα συλλήψεις
Στο κτίριο του κεντρικού Λιμεναρχείου παρέμενε μέχρι αργά χθες σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών για την ταυτοποίηση τυχόν διακινητών μεταξύ των 104 διασωθέντων. Τα στελέχη της Ασφάλειας είχαν κατά πληροφορίες καταλήξει σε 8 με 9 βασικούς υπόπτους (οι περισσότεροι υπήκοοι Αιγύπτου) και το βράδυ προχώρησαν σε εννέα συλλήψεις. Ουδείς μπορούσε να προσδιορίσει με ασφάλεια εάν επρόκειτο για μέλη του στενού πυρήνα του δουλεμπορικού κυκλώματος ή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, για μετανάστες που δέχθηκαν να μετάσχουν στην επιχείρηση προκειμένου να καταβάλουν μειωμένο αντίτιμο για τη μεταφορά τους. «Επρόκειτο για οργανωμένη προσπάθεια διακίνησης που προετοιμαζόταν επί 40, πιθανόν και 50 ημέρες», σημείωσε στην «Κ» στέλεχος του Λιμενικού.
Του ζητήσαμε να σχολιάσει αναφορές περί ρυμούλκησης του αλιευτικού από σκάφος του ελληνικού λιμενικού. Ανέφερε τα εξής: Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους «920» του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά. «Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου», διευκρίνισε.
Μεταφορά στη Μαλακάσα
Οι διασωθέντες παρέμεναν και χθες στην παλιά αποθήκη του τελωνείου στο λιμάνι της Καλαμάτας. Περίμεναν την απόφαση του εισαγγελέα για αποχή του από την ποινική τους δίωξη προκειμένου εν συνεχεία να μεταφερθούν με πούλμαν του Δήμου Καλαμάτας στη δομή της Μαλακάσας. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό θα γινόταν το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες το απόγευμα και ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Χανς Λέιτενς. Σε σύντομη δήλωσή του εξέφρασε τη στήριξή του στις ελληνικές αρχές. Σε κλειστές συσκέψεις Ελληνες αξιωματούχοι τού μετέφεραν, κατά πληροφορίες, τον προβληματισμό τους για τις δυσκολίες στη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών, με διακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ανοικτή θάλασσα.
Πηγή: kathimerini.gr