Ούτε μία ούτε δύο αλλά… 194 είναι σε όλη τη χώρα οι προσβάσιμες παραλίες για άτομα με κινητική αναπηρία χάρη στο Seatrac και οι 24 από αυτές βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Το μηχάνημα, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και αλλάζει τα δεδομένα για την προσβασιμότητα στις παραλίες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και… πόλο έλξης για τους τουρίστες από το εξωτερικό.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο, ένα στους Νέους Επιβάτες στον δήμο Θερμαϊκού και ένα στον Σταυρό στον δήμο Βόλβης. Πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε το πρώτο Seatrac στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα, στα Φλογητά ενώ ακόμα έξι υπάρχουν σε παραλίες της Πιερίας. Τρία εξυπηρετούν τους λουόμενους στην Καβάλα, τρία στο νησί της Θάσου, ένα στη Ξάνθη, τέσσερα στη Ροδόπη και άλλα τέσσερα στον Έβρο. Επιπλέον, εκτός της Ελλάδας, αντίστοιχα μηχανήματα έχουν πλέον τοποθετηθεί σε παραλίες της Κύπρου, της Ιταλίας και της Λετονίας. Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για το Seatrac έχουν εκφράσει και άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να τοποθετηθούν τρία μηχανήματα στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους.
Η ιδέα του Seatrac γεννήθηκε το 2009 σε ένα καφέ παραλίας μετά από μία συζήτηση που είχε ο Ιγνάτιος Φωτίου με τον Γεράσιμο Φεσσιάν, ο οποίος κινείται με αμαξίδιο. Ο κ. Φεσσιάν του μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε όταν ήθελε να πάει στην παραλία, καθώς χρειαζόταν πάντα κάποιον είτε να τον κουβαλήσει είτε να τον σπρώξει για να μπει στη θάλασσα. «Αισθανόταν σαν σακί με πατάτες θυμάμαι που είχε πει χαρακτηριστικά», αναφέρει ο κ. Φωτίου, ο οποίος έκανε τότε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Όταν ο κ. Φεσσιάν τον ρώτησε αν μπορεί να γίνει κάτι, εκείνος απάντησε με «ακαδημαϊκή αφέλεια» όπως τη χαρακτηρίζει, ναι.
Η ιδέα του Seatrac αναπτύχθηκε στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας από τον Ιγνάτιο Φωτίου, τον συνεργάτη του Γιώργο Σωτηριάδη και τον καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλο. Το 2012 ιδρύθηκε η εταιρεία TOBEA (Thinking Out of the Box Engineering Applications) και κυκλοφόρησε επίσημα το προϊόν της, το Seatrac. «Η TOBEA στην καρδιά της είναι μία εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης και είναι σε συνεχή επαφή με την κοινότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δηλώνει ο κ. Φωτίου.
Πόλος έλξης
Το Seatrac πρόσφατα αποθεώθηκε σε άρθρο της Washigton Post ως ένα εργαλείο που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες με κινητικά προβλήματα, καθώς μπορούν να προσπεράσουν το «εμπόδιο» που αποτελεί συχνά η άμμος και να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. «Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε παγκόσμιο επίπεδο. Άνθρωποι κανονίζουν τις διακοπές τους με βάση τον χάρτη που υπάρχει στο Seatrack.gr (σσ. εκεί καταγράφονται όλες οι προσβάσιμες παραλίες όπου υπάρχει το μηχάνημα)», σημειώνει ο συνιδρυτής της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση Σουηδού τουρίστα που ήθελε να κλείσει από τον χειμώνα ένα πακέτο καλοκαιρινών διακοπών στην Τήλο και επικοινώνησε με την εταιρεία για να διασφαλίσει ότι σε συνεργασία με τον δήμο θα έχουν τοποθετήσει Seatrac στο νησί για να απολαύσει τις διακοπές του.
Η ειδοποιός διαφορά που ξεχωρίζει το Seatrac από ένα άλλο αντίστοιχο μηχάνημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, η αξιοπιστία του. Οι χρήστες του Seatrac μπορούν να κάνουν εγγραφή στη σελίδα και να λαμβάνουν συνεχείς ενημερώσεις για την εγκατάσταση νέων Seatrac, τις προγραμματισμένες συντηρήσεις και για το πότε ένα μηχάνημα δεν λειτουργεί. Σημειώνεται ότι από τους χιλιάδες χρήστες που έχουν κάνει εγγραφή, περίπου 1.000 είναι από το εξωτερικό.
Μάλιστα, η εταιρεία στην προσπάθειά της να πετύχει μία πιο ολιστική προσέγγιση στο τι χρειάζεται πραγματικά ένα άτομο με κινητική αναπηρία για να πάει στην παραλία, έχει προσθέσει στην ιστοσελίδα της και άλλες εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, στον χάρτη που μπορεί κανείς να ψάξει να βρει πού υπάρχουν Seatrac, έχει τη δυνατότητα να δει αν η εκάστοτε παραλία διαθέτει πάρκινγκ αναπήρων, αποδυτήρια, ντουζιέρα, χημική τουαλέτα, κ.ά., λεπτομέρειες που μπορούν να βελτιώσουν αρκετά την εμπειρία του κάθε ατόμου.
Η συνεχής εξέλιξη στην προσβασιμότητα
H TOBEA, ως εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης, δεν έμεινε μόνο στην ιδέα του Seatrac για να εξελίξει τον στόχο της ουσιαστικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Ο κ. Φωτίου μίλησε για το νέο εγχείρημα της TOBEA, το οποίο θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο νησί της Σύρου και πλαισιώνεται στη λογική του bike sharing αλλά για… αμαξίδια.
Συγκεκριμένα, καθώς άτομα με κινητά προβλήματα συχνά δυσκολεύονται να μετακινηθούν στα χωριά των νησιών, κυρίως λόγω του πλακόστρωτου και των στενών δρόμων, η TOBEA ανέπτυξε την ιδέα ενός κοινόχρηστου ηλεκτρονικού σκούτερ-αμαξιδίου, το οποίο θα βρίσκεται σε ένα κλειστό κιόσκι και θα φορτίζεται από φωτοβολταϊκά. Ένα άτομο με κινητά προβλήματα ή ένας χρήστης αμαξιδίου θα μπορεί να αφήνει στο κλειστό κιόσκι το δικό του αναπηρικό αμαξίδιο και να κινείται στο νησί με το ηλεκτρικό. Σημειώνεται ότι το εκάστοτε άτομο θα έχει μόνο εκείνο πρόσβαση στο κιόσκι όπου φυλάσσεται το αμαξίδιό του και θα μπορεί ευκολότερα να κάνει περιήγηση στο νησί, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για το αν θα υποστεί φθορές το δικό του απλό αμαξίδιο.
Το εν λόγω εγχείρημα αναμένεται να δοκιμαστεί σύντομα στη Σύρο και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην προσβασιμότητα των νησιών της χώρας και όχι μόνο.
Πηγή: voria.gr