Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε πριν λίγο (στις 12:53 το μεσημέρι της Τρίτης) τη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμός ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 12 χιλιόμετρα Νότια Νοτιοδυτικά της Ορμυλίας Χαλκιδικής, και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 15 χιλιόμετρα.
Αισθητός και στη Θεσσαλονίκη
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς ήταν επιφανειακός και κράτησε μόλις δύο δευτερόλεπτα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με το GRTimes.gr, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για προβλήματα στη Θεσσαλονίκη.
Γεράσιμος Χουλιάρας: «Υπάρχουν γύρω ρήγματα»
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τη σεισμική δόνηση.
«Υπάρχουν γύρω ρήγματα. Είναι συνηθισμένο το μέγεθος του σεισμού, είναι μικρό. Θα δούμε αν εξελιχθεί σε κάτι σημαντικό. Ακολούθησε και ένας μικρότερος σεισμός. Υπάρχει σεισμική δραστηριότητα και όχι μετασεισμική. Έχουμε δύο γεγονότα. Δεν βλέπω κάτι ανησυχητικό.», τόνισε ο σεισμολόγος.
Σεισμός: Φοβήθηκαν οι κάτοικοι σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ. Ευτυχώς ζημιές δεν σημειώθηκαν αλλά ο φόβος υπήρξε.
Όπως συνηθίζεται μετά από κάθε σεισμό, πολλοί είναι εκείνοι που έγραψαν στο Twitter τι ένιωσαν την στιγμή της σεισμικής δόνησης, με τον φονικό σεισμό στην Τουρκία να είναι η πρώτη σκέψη.
Μόλις κουνηθηκαμε καλά στη Χαλκιδική και μου κόπηκε το αίμα.
— Του Τουίτερ ο γιος (@GiorgioCFP) February 7, 2023
Κλασεν μέντες αλες τσουζαμεν .
Εν τω μεταξύ μετά τον σεισμό στην Τουρκία, σου έρχεται να πηδήξεις από το παράθυρο, ευτυχώς ήταν σύντομος. #χαλκιδικη #σεισμος— Σαδεντρέπεσαι (@kyrosgranazis_) February 7, 2023
Έκανε σεισμό εδώ Χαλκιδική 4,7 δείχνουν..Δεν το κρύβω ένιωσα φόβο…
— lia (@3FLZ6uvf8itTXo6) February 7, 2023
#σεισμος 4,4 ριχτερ στη Χαλκιδικη. Μας κουνησε και Θεσσαλονικη. Ελα να σταματησουν τα χαιρεκακα σχολια για την Τουρκια. Δεν ξερεις τι θα σου ξημερωσει. Δεν ξερεις καν αν ηταν ο κυριος σεισμος ή προσεισμος…
— Μονιμως κουρασμενος (@ek_tou_kanapeos) February 7, 2023
Πριν λίγο Χαλκιδική πήγαμε κι ήρθαμε αδέλφια!!#σεισμος
— Maria Maria (@maria_stam0802) February 7, 2023
Σεισμός τώρα στην #Χαλκιδικη !!!
4,4 Ρίχτερ . Δυνατό Ταρακούνημα !
— D.Goulianos (@DGoulianos) February 7, 2023
Μέτρα προστασίας από τον σεισμό
Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:
Όταν γίνεται σεισμός
Αν είστε μέσα στο σπίτι
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτήριο
Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι
Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.
Με πληροφορίες από: in.gr, newsbomb.gr
Ακολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις ειδήσεις της Χαλκιδικής