Θέλει να προσφέρει ένα κομματάκι… φύσης σε όσους χρησιμοποιούν τα προϊόντα της. Σε κάθε βαζάκι ή μπουκαλάκι που ανοίγουν με τα φυσικά της καλλυντικά να νιώθουν πως βρίσκονται πιο κοντά στο δάσος και στις μυρωδιές του. Η επιχείρηση Μελοίδα από τη Χαλκιδική ξεκίνησε τη δράση της στο πεδίο της μελισσοκομίας το 2014 και δύο χρόνια αργότερα επεκτάθηκε και στη δημιουργία φυσικών καλλυντικών με βάση τα… δώρα της μέλισσας. Ο μελισσοκόμος Νίκος Τσαλδάρης μαζί με την αισθητικό αδερφή του, Δήμητρα, βλέποντας τον πλούτο που προσφέρει η κυψέλη θέλησε να προσθέσει στη μελισσοκομική του δραστηριότητα και την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, όπου το κερί της μέλισσας είναι η αφετηρία, το αμυγδαλέλαιο και το βερικοκέλαιο έρχονται να προσθέσουν την πινελιά τους, ενώ μια σειρά αιθέριων ελαίων συμπληρώνει το φυσικό παζλ. Μάλιστα, για την παραγωγή των φυσικών καλλυντικών έχει αντικατασταθεί το νερό από έγχυμα πράσινου τσαγιού, ώστε να αξιοποιηθούν οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ δεν χρησιμοποιούνται βιομηχανικά συστατικά ή χημικά.
Από κρέμες προσώπου, ματιών και σέρουμ μέχρι σαπούνια με μέλι και πρόπολη και από κηραλοιφές μέχρι φυσικά αποσμητικά, η Μελοίδα διαθέτει μια ευρεία γκάμα φυσικών καλλυντικών, ενώ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει από το νέο έτος και μια σειρά αρωματοθεραπείας με κεριά.
Μάλιστα, η εταιρεία για να στεγάσει τα προϊόντα της –τόσο τα μελισσοκομικά όσο και τα καλλυντικά- δημιούργησε ένα κατάστημα στα Νέα Μουδανιά και πολύ πρόσφατα και ένα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Αγίου Δημητρίου 87. Στα δύο αυτά καταστήματα βρήκαν θέση προϊόντα και άλλων μικρών παραγωγών και δημιουργών από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο Νίκος Τσαλδάρης ως μικρός παραγωγός και ο ίδιος ήθελε να στηρίξει τους… συναδέρφους του.
«Η φιλοσοφία μας εστιάζει στην πολύ καλή πρώτη ύλη. Πέρα όμως από τα οφέλη για την επιδερμίδα, θέλουμε τα καλλυντικά μας να χαρίζουν χαμόγελα σε όσους τα χρησιμοποιούν» λέει στη Voria ο Νίκος Τσαλδάρης.
Εν οίδα… Μελοίδα
Όταν ο Νίκος Τσαλδάρης μπήκε στη μαγική κοινότητα της μέλισσας, τού ήρθε στο μυαλό η γνωστή ρήση του Σωκράτη «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» (ένα γνωρίζω: ότι τίποτα δεν γνωρίζω). Βρέθηκε άλλωστε απέναντι σε έναν άγνωστο κόσμο που είχε πολλή όρεξη να εξερευνήσει. Έτσι, ονόμασε την εταιρεία του Μελοίδα, από τις λέξεις «μέλι» και «οίδα» και ξεκίνησε το ταξίδι της γνώσης, μεταδίδοντας την αγάπη του για τις μέλισσες και στην αδερφή του Δήμητρα. Ο ίδιος, πολλά χρόνια στο εξωτερικό –Αγγλία και Αυστραλία- για σπουδές και εργασία ως πολιτικός μηχανικός, είχε ανέκαθεν αγάπη για καθετί φυσικό. Όταν επέστρεψε το 2013 στην Ελλάδα και με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει τις κατασκευές, αναζήτησε μια νέα επαγγελματική ενασχόληση.
Αρχικά ενδιαφέρθηκε να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά σε κάποια χωράφια του στη Νέα Φώκαια, τόπο καταγωγής του, η παρακολούθηση όμως μαθημάτων για τη μελισσοκομία στο Μελισσοκομικό Ινστιτούτο Αγίου Μάμα τού άνοιξε έναν νέο ορίζοντα. Έτσι, αγόρασε τα πρώτα του μελίσσια και εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα για νέους αγρότες, ώστε να προχωρήσει. Εκείνη την περίοδο διαπίστωσε πως η παραγωγή για να είναι μια βιώσιμη δραστηριότητα χρειάζεται και τη μεταποίηση. Γι’ αυτό και αποφάσισε να αρχίσει να αξιοποιεί και άλλα προϊόντα της κυψέλης, όπως γύρη, πρόπολη και κερί. Έβγαλε αρχικά κάποιες κλασικές κηραλοιφές, είδε ανταπόκριση και σταδιακά διεύρυνε την γκάμα σε συνεργασία με την αδερφή του. Παράλληλα και ο ίδιος μελέτησε πολύ, ενώ έκανε και σπουδές κοσμετολογίας για να εμβαθύνει τη γνώση του.
Πηγή: voria.gr