• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Αρναία Χαλκιδικής: Το ¨Μέλωμα του Χριστού¨ και το κόψιμο του ¨Γιγαντιαίου Χριστόψωμου¨

admin Από admin
16 Δεκεμβρίου, 2022
Σε Featured, Κοινωνία, Χαλκιδική
2
SHARES
35
VIEWS
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, είθισται όλες οι οικογένειες της Αρναίας να συγκεντρώνονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πιστοί στα ήθη και τα έθιμα, για την κοπή του Χριστόψωμου. Το πολύ παλιό αυτό έθιμο εδώ και αρκετά χρόνια η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, το μετέφερε στη κεντρική πλατεία μας, για να διευρύνει την οικογένεια. Για να απολαμβάνουν όμως όλοι το παραπάνω έθιμο τη συγκεκριμένη βραδιά, προηγείται μια διαδικασία που μοιάζει με ιεροτελεστία και ξεκινάει από το πρωί της ημέρας αυτής.

Γιορτινή είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εργαστήριο της ¨Σπιτικής Νοστιμιάς¨ των αδελφών Λαλιώτη, όση ώρα χρειάζεται για το φούσκωμα της ζύμης, το φούρνισμα, το ψήσιμο. Αργά το απόγευμα, το Χριστόψωμο και τα καρύδια με το μέλι μεταφέρονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. Εκεί πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά, αψηφώντας το κρύο, την τέλεση του εθίμου.

Η μικτή χορωδία της Αρναίας ξεπροβάλει από τα παραδοσιακά καλντερίμια μας, ψάλλοντας τα κάλαντα ενώ κρατούν όλοι στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια. Κατηφορίζουν προς το κέντρο της πλατείας όπου διενεργείτε το έθιμο. Από την άλλη πλευρά ακούγετε η μπάντα του Δήμου Αριστοτέλη με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Στη συνέχεια μοιράζεται το Χριστόψωμο και το μέλι με τα καρύδια στον κόσμο. Αλήθεια, πόσο μαγευτικό γίνεται αυτό το έθιμό μας όταν όλοι γινόμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας που ετοιμάζεται να δεχθεί το θαύμα της Γέννησης του Χριστού.

Tags: Αρναία

Δείτε όλες τις ειδήσεις εδώ

Google NewsΑκολουθήστε το Νέα Μουδανιά Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι
όλες τις
ειδήσεις της Χαλκιδικής

Προηγούμενο

Νέος σεισμός στην Εύβοια, κουνήθηκε και η Αττική

Επόμενο

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για την «Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία»

ΣχετικάΆρθρα

Δήμος Αριστοτέλη / Municipality of Aristotle/facebook
Featured

Δήμος Αριστοτέλη: Ξεκινά στην Αρναία η ανακατασκευή της εισόδου της κοινότητας

24 Μαρτίου, 2023
φώτο αρχείου
Featured

Τα αποτελέσματα στα rapid test χθες στη Χαλκιδική

8 Μαρτίου, 2023
Featured

Χαλκιδική: Στα λευκά Αρναία και Ταξιάρχης (βίντεο)

26 Ιανουαρίου, 2023
Επόμενο

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για την «Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία»

Συναγερμός στην Τουρκία: Βομβιστική επίθεση σε όχημα της αστυνομίας - Αναφορές για τραυματίες

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

halkidiki all
Sports equipment and accesories
coronavirus
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Τεχνολογία
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Κάνοντας εγραφή στην ιστοσελίδα μας, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης που μπορείτε να βρείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης.
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.