Με υψηλές πληρότητες, που προσεγγίζουν και ενίοτε ξεπερνούν εκείνες του 2019, κινείται μέχρι στιγμής η φετινή τουριστική σεζόν για Χαλκιδική και Πιερία.
Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόριος Τάσιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης για τη φετινή πληρότητα, για την προέλευση των τουριστών και για το υψηλό λειτουργικό και ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο «η Χαλκιδική από τις 10 Ιουνίου μέχρι και το Σεπτέμβριο αναπτύσσει μια πληρότητα της τάξεως του 70-80%». «Αρκετές επιχειρήσεις αγγίζουν τις αφίξεις του 2019». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η φετινή χρονιά είναι καλύτερη σε σχέση με το 2020 και το 2021 αλλά με αυξημένα λειτουργικά και ενεργειακά κόστη λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Σε σχέση με την προέλευση των ξένων τουριστών στη Χαλκιδική, προέρχονται ως επί το πλείστον από Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία αλλά και Ιταλία. Σταθερή αξία αποτελούν τα Βαλκάνια «με πρωταγωνιστές τους Ρουμάνους αλλά και Σέρβους, Βούλγαρους και Σκοπιανούς» σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Χαλκδικής.
Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας ανέφερε ότι η φετινή τουριστική σεζόν είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή.«Ο Ιούλιος είχε αυξημένη πληρότητα αγγίζοντας το 80% και διαφαίνεται και ένας υπέροχος Αύγουστος ενώ πολύ χαμηλά κινήθηκαν Μάιος και Ιούνιος». «Η πληρότητα είναι υψηλή κάνοντας ένα μεγάλο άλμα προς την κανονικότητα. Αβέβαιο παραμένει εάν θα παραταθεί η τουριστική σεζόν καθώς το λειτουργικό και το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτα».
Αναφορικά με τους τουρίστες που επισκέπτονται την Πιερία σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη «1 στους 3 είναι Έλληνες ενώ από τους ξένους τουρίστες πρωταγωνιστούν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι. Κενά παρουσιάζουν οι τουρίστες από τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης».
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μασούρας
Πηγή: rthess.gr








