Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εξοπλισμός αλλά και η ανοικοδόμηση των πόλεων που έχουν καταστραφεί ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης χθες (16.06.2022), στο Κίεβο, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι.
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ταξίδεψαν στην Ουκρανία με τρένο. Είναι η πρώτη φορά που οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι βρίσκονται στο Κίεβο για να δουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο οι σχέσεις τους (ιδίως των δυο πρώτων) πέρασαν από μια… μίνι κρίση.
Οι Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις έφθασαν στο Μέγαρο Μαριίνσκι, στο κέντρο του Κιέβου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού πρώτα επισκέφτηκαν το κατεστραμμένο από τους Ρώσους Ιρπίν.
Δείτε εικόνες από την υποδοχή τους στο προεδρικό μέγαρο
Φρίκη στο Ιρπίν
Η πόλη Ιρπίν, όπως πριν απ’ αυτήν η Μπούτσα, έχει γίνει σύμβολο της «ωμότητας» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της άσκοπης βίας του, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την επίσκεψη στο προάστιο του Κιέβου και πρόσθεσε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.
«Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», έγραψε ο Σολτς στο Twitter.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη σύντομη επίσκεψη στο Ιρπίν, πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα (…) είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών».
Macron in #Irpin: "We came here to show our respect and our admiration for the courage of #Ukrainians." pic.twitter.com/UbsP2Jlpgy
— NEXTA (@nexta_tv) June 16, 2022
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα». Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού περπάτησε στους δρόμους του Ιρπίν μαζί με τον Μακρόν, τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
«Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι’ αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε.
Πρόσκληση στην G7
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κίεβο, ο Όλαφ Σολτς προσκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου στη Βαυαρία. Ο Ουκρανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση αλλά δεν είναι γνωστό αν θα ταξιδέψει στη Γερμανία (σ.σ. από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει φύγει από τη χώρα του) ή θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Σας ευχαριστώ κύριε Ζελένσκι που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου να συμμετάσχετε στη σύνοδο κορυφής της G7», που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου στο συγκρότημα του κάστρου του Σλος Ελμάου (νότια Γερμανία), έγραψε στο Twitter ο Σολτς.
Danke, @ZelenskyyUA, dass Du meine Einladung angenommen hast, am @G7-Gipfel teilzunehmen. Danke für den Empfang in Kiew mit @EmmanuelMacron, Premier Draghi und @KlausIohannis und das offene Gespräch. Wir Europäer stehen fest an Eurer Seite. pic.twitter.com/52c7RMS1P1
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) June 16, 2022
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Telegram, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας που επέδειξαν αλληλεγγύη με τη χώρα του επισκεπτόμενοι σήμερα το Κίεβο.
«Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας με τη χώρα και τον λαό μας», έγραψε ο Ζελένσκι.
Πηγή: newsit.gr