Ανεβάζουν στροφές σιγά – σιγά οι κρατήσεις στη Χαλκιδική με τους ξενοδόχους της περιοχής να αισθάνονται έστω και οριακά πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα μπαίνουν οι τελευταίες …πινελιές στις όποιες εργασίες έπρεπε να γίνουν προκειμένου τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής να ανοίξουν, με την πλειονότητα αυτών να προγραμματίζει τη φετινή πρεμιέρα του στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Χαρακτηριστικό της υποτονικότητας του προηγούμενου διαστήματος και δη των ημερών του Πάσχα ήταν το γεγονός πως άνοιξαν μόλις 15 ξενοδοχεία από τα συνολικά 500 που βρίσκονται στη Χαλκιδική.
Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των ξενοδόχων πως ο Μάιος είναι πάντα υποτονικός μήνας, ωστόσο, φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο εξαιτίας των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, η γενικότερη ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς «η ροή των κρατήσεων από την Πρωτομαγιά και μετά είναι καλύτερη με αποτέλεσμα οι πληρότητες πλέον των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής να αγγίζουν περί το 50% για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου».
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2020, πριν ενσκήψει η πανδημία, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο η μέση πληρότητα βρισκόταν στο 65%.
Επιστρέφουν οι Άγγλοι
Δυναμικό come back, μετά από μια σχεδόν διετή…αποχή λόγω της πανδημίας, κάνουν στην περιοχή οι Άγγλοι τουρίστες, κάποιοι εκ των οποίων ήδη παραθερίζουν στη Χαλκιδική, κυρίως στο πρώτο πόδι. Κρατήσεις υπάρχουν από Ολλανδούς, Γερμανούς, οι οποίοι διαχρονικά αποτελούν την κύρια δεξαμενή τουριστών, κάτι το οποίο θα δούμε αν θα επαληθευτεί και φέτος, καθώς και από Ιταλούς, Γάλλους, Ισραηλινούς και φυσικά Βαλκάνιους, που αποτελούν το δυναμικό κοινό της Χαλκιδικής.
Παρά πάντως τη γενικότερη επιφυλακτικότητα που επικρατεί αναφορικά με τις θερινές διακοπές και δη τη δικαιολογημένη παγωμάρα από τους Ουκρανούς, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αλλά και τους Ρώσους, εντούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διάστημα που διανύουμε, σε άκρως δημοφιλές τουριστικό συγκρότημα της Χαλκιδικής, στο πρώτο πόδι, το 30% των πελατών του προέρχεται από τη Ρωσία. Οι εν λόγω τουρίστες φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, λόγω των περιορισμών, μέσω Κωνσταντινούπολης και από εκεί ταξιδεύουν για τη Χαλκιδική.
Πονοκέφαλος η έλλειψη εργαζομένων
Στο μεταξύ, εκείνο που δημιουργεί πονοκέφαλο στους ανθρώπους του τουρισμού είναι η αδυναμία εύρεσης προσωπικού για το διάστημα του καλοκαιριού. Όπως λένε χαρακτηριστικά προσφορά υπάρχει, ζήτηση δεν υπάρχει. Η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα , λόγω της πανδημίας, έστρεψε εργαζομένους στο κλάδο του τουρισμού σε αλλά επαγγέλματα και δη στο delivery.
Πρόσφατα με ανάρτηση του ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, αναφερόμενος στη φετινή τουριστική σεζόν έκανε λόγο για μια «τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις». Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρεάδης, απαντώντας σε χρήστη του Twitter που έγραψε ότι εργαζόμενοι «αρνούνται εργασία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια» παρά τις καλύτερες απολαβές, ανέφερε ότι υπάρχουν «πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας που κυρίως εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service)».
Πηγή: voria.gr