Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη ένας αγρότης εφαρμόζει μια μέθοδο που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικών βιολογικών οπωρολαχανικών.
Το 1982 στη μακρινή Ιαπωνία ο καθηγητής Λαχανοκομίας και Δενδροκομίας Τερούο Χίγκα επεξεργαζόταν έναν νέο τρόπο πρωτοποριακής καλλιέργειας.
Κλεισμένος στο εργαστήριό του πραγματοποιούσε πειράματα με μικροοργανισμούς του εδάφους, ενώ στη συνέχεια, με έναν κουβά όπου τους τοποθετούσε, έβγαινε στο γκαζόν του ισογείου του πανεπιστημίου και το κατέβρεχε.
Αυτή η τυχαία κίνηση οδήγησε το γκαζόν που βρεχόταν με μικροοργανισμούς, τους ενεργούς μικροοργανισμούς, να αναπτυχθεί εμφανώς γρηγορότερα από το υπόλοιπο γκαζόν που ποτιζόταν συμβατικά.
Η παραπάνω ιστορία που έχει πολλά κοινά με την ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Φλέμιγκ, ήταν η απαρχή για έναν επαναστατικό τρόπο καλλιέργειας.
Ο αγρότης Γιώργος Καλπακίδης στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, συνηθίζει να αποκαλεί τον καθηγητή Χίγκα «ο καλός μου άνθρωπος», χωρίς να τον έχει γνωρίσει ποτέ.
Ωστόσο η πρακτική που είχε ανακαλύψει σχεδόν τυχαία πριν από 40 χρόνια, έμελλε να γίνει τρόπος ζωής για τον αγρότη και ιδιοκτήτη του «Κτήματος Κορώνεια».
Για την πλήρη εξάλειψη των χημικών
Ο Γιώργος αποκαλεί το εαυτό του «ανήσυχο πνεύμα», έχοντας πάντα το μυαλό του ήταν στραμμένο στη βιολογική γεωργία.
«Είναι ένας τρόπος ζωής η βιολογική καλλιέργεια, δεν είναι μια εφεύρεση για να βγάζεις περισσότερα χρήματα. Αυτή η σκέψη είναι τελείως λάθος», εξηγεί στη Voria.gr.
Πριν από δέκα και πλέον χρόνια, σε συζητήσεις που είχε με γνωστούς του, έπεσε στο τραπέζι το θέμα των Ενεργών Μικροοργανισμών στις καλλιέργειες.
Η έρευνα που ακολούθησε στο διαδίκτυο, ήταν αυτή που του… άνοιξε τα μάτια προκαλώντας του παράλληλα ένα μικρό σοκ.
«Εάν τα μισά από αυτά είναι αλήθεια, δεν ξέρω που μπορώ να φτάσω, είχα πει τότε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί, που σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται εκτενώς στη σύγχρονη γεωργία, έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Οι συγκεκριμένοι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, διαιρούνται σε τρεις ομάδες.
Πρόκειται για το βακτήριο του γαλακτικού οξέος, τον μύκητα της μαγιάς και το φωτοσυνθετικό βακτήριο.
Η ιδιότητά τους να καταναλώνουν την οργανική ουσία και να τη μετατρέπουν σε ανόργανη, δηλαδή τροφή για τα φυτά, αποτελεί μια πρακτική που μπορεί να δώσει υψηλής ποιότητας βιολογικό προϊόν.
Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα
Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καλλιέργεια κηπευτικών του Γιώργου Καπλακίδη.
Η ποιότητα, η γεύση και η οσμή των κηπευτικών από τότε είναι ανώτερη σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού ελαχιστοποιούνται οι παθογόνοι μικροοοργανισμοί οι οποίοι είναι ούτε λίγο ούτε πολύ είναι η αιτία που μπορεί να συναντήσουμε γεύση ή οσμή που δεν είναι ευχάριστη σε ένα οπωροκηπευτικό.
Παράλληλα εξαλείφθηκαν από την καλλιέργεια οι συνήθεις ασθένειες που προέκυπταν (αλτερνάρια, φουζάριο κτλ).
Το χώμα και το νερό του κτήματος έχουν ελεγχθεί και έχουν δείξει ότι η κατάστασή τους είναι εξαιρετική, κάτι που ενισχύουν και οι ενεργοί μικροοργανισμοί που λειτουργούν ως φυσικό απολυμαντικό.
Το Κτήμα Κορώνεια
Το κτήμα «Κορώνεια» στην περιοχή Λαγκαδά είναι μία αγροτική έκταση 50 στρεμμάτων από τα οποία τα οκτώ είναι υπό κάλυψη. Η ετήσια παραγωγή περιλαμβάνει κηπευτικά εποχής που δίνει βάση σε πολλές ντόπιες ποικιλίες, καρποφόρα όπως ντομάτες, μελιτζάνες κλπ, φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανα, ρόκα μαϊντανό, επιτραπέζια φρούτα, καρπούζι, πεπόνι αλλά και καλαμπόκι.
Το κτήμα λειτουργεί από το 1999 με δυναμικές καλλιέργειες. Από το 2010 σταδιακά μειώθηκαν τα χημικά βάρη και από το 2013 γίνεται εφαρμογή των ενεργών μικροοργανισμών (Ε.Μ.) και οργανικής ουσίας χωρίς χημικά λιπάσματα και φάρμακα. Αξιοποιούνται στο έπακρο μέθοδοι καταπολέμησης ζιζανίων (εδαφοκάλυψη) και χρήση εκχυλισμάτων βοτάνων για την καταπολέμηση ασθενειών και Ε.Μ. για τον εμπλουτισμό του εδάφους, την ζύμωση του κοπροχώματος και το ριζοπότισμα των φυτών.
Μάλιστα, το κτήμα Κορώνεια συνεργάζεται με την Κοινσεπ «Σπείρα Γης» για την παραγωγή Ενεργών Μικροοργανισμών.
Επίσης, λειτουργεί παρασκευαστήριο οικοτεχνίας του αγροκτήματος για την τυποποίηση αποξηραμένης ντομάτας, τουρσί και διάφορων σαλτσών.
Πηγή: voria.gr