Για την εμμονή του με την αλήθεια -την οποία απέκτησε όταν ακόμα ήταν παιδί και δεν τον έπαιζε κανείς– ο Έλον Μασκ δεν δίστασε να δώσει 44 δισεκατομμύρια δολάρια -σε ρευστό-, για να κάνει δικό του το Twitter. Όχι, δεν επιστρέφει ο Ντόλαντ Τραμπ, γιατί όπως είπε θα προτιμήσει την πλατφόρμα που έφτιαξε ο ίδιος.
Ακόμα δηλαδή, και αν ο Μασκ του ενεργοποιήσει εκ νέου το λογαριασμό (έχει ‘μπλοκαριστεί’ μόνιμα), εκείνος θα προσπεράσει. Ευχήθηκε ωστόσο, στον νέο ιδιοκτήτη “που είναι και καλός άνθρωπος” κάθε επιτυχία.
Ήλθε η ώρα για μια σημείωση: μέχρι τώρα, ο πιο πλούσιος πολίτης της γης γλίτωνε τους ‘τρελούς’ φόρους εισοδήματος, καθώς ο πλούτος του βασιζόταν κυρίως σε μετοχές και όχι σε μετρητά. Επισήμως, δεν είχε περιουσία -δεν είχε καν ένα σπίτι στο όνομα του. Όλα αυτά μπορούν να αποδειχθούν εμπόδια, για την ολοκλήρωση του deal που ανακοίνωσε ο ίδιος στους 83.8 εκατομμύρια ‘ακολούθους’ του.
🚀💫♥️ Yesss!!! ♥️💫🚀 pic.twitter.com/0T9HzUHuh6
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
Επειδή μπορεί να μπερδεύτηκες (είχες άλλες προτεραιότητες τις τελευταίες ημέρες), τον Απρίλιο είχε αγοράσει το 9.2% των μετοχών (73.5 εκατομμύρια μετοχές) για 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Του είχαν προσφέρει και θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Την είχε αρνηθεί. Λίγες ώρες μετά έκανε γνωστή την πρόθεση του να καθίσει στην θέση που υπάρχει στην κορυφή του τραπεζιού. Για να την κάνει δική του, νίκησε και τα μέλη του ΔΣ -που έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν μακριά.
Θα σε παρακαλούσα να δεις τα σχόλια κάτω από τη δημοσίευση. Ή να κάνεις click στα καλύτερα εκ των σχολίων που έκαναν Έλληνες χρήστες του μέσου.
Πριν ασχοληθούμε με τη σημασία της κίνησης του πλουσιότερου κατοίκου της γης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τους απανταχού χρήστες, ας δούμε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει με 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΙΝΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ -ΠΟΛΥ
Στις 31 Οκτωβρίου του 2021, ο Μασκ είχε ‘τιτιβίσει’ “αν μπορεί η World Food Programme (των Ηνωμένων Εθνών) να περιγράψει σε thread ακριβώς πώς 6.000.000.000 δολάρια θα μπορούσαν να λύσουν το θέμα με την παγκόσμια πείνα, θα πουλήσω τις μετοχές στην Tesla εδώ και τώρα και θα δώσω τα λεφτά σε αυτόν τον σκοπό”.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του CNN που στον τίτλο ενημέρωνε ότι το 2% του πλούτου του είναι ικανό να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη -κατά δήλωση του διευθυντή του WFP. Ειρήσθω εν παρόδω, τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούσαν στο 2% της περιουσίας του Μασκ.
Fact check:
🔹 2% of @elonmusk's wealth is $6B
🔹 In 2020 the UN World Food Program (WFP) raised $8.4B. How come it didn't "solve world hunger"?— Dr. Eli David (@DrEliDavid) October 30, 2021
Μεταξύ των περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων που του έγραψαν πού αλλού θα μπορούσε να δώσει τα έξι δισεκατομμύρια, για να βοηθήσει τον πλανήτη σε κάποιο σοβαρό θέμα, ήταν και το WFP. Ο διευθυντής του, Ντέιβιντ Μπίσλι (παρεμπιπτόντως είναι και πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της South Carolina) έγραψε 1.000 λέξεις ως απάντηση στον Μασκ. Αφορούσαν λεπτομερές πρόγραμμα “που δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα αποτρέψει τη γεωπολιτική αστάθεια, τη μαζική μετανάστευση και θα σώσει 42 εκατομμύρια -σε 43 χώρες- ανθρώπους, που είναι στα πρόθυρα της πείνας”, με τις μετοχές του στην Tesla.
The world is on fire. I've been warning about the perfect storm brewing due to Covid, conflict, climate shocks & now, rising supply chain costs. IT IS HERE. 45M lives are at stake—and increasing daily. If you don’t feed people, you feed conflict, destabilization & mass migration. pic.twitter.com/VotIZlEAGE
— David Beasley (@WFPChief) November 15, 2021
Στο έγγραφο αναφέρεται πως 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε για την αγορά και την απευθείας παράδοση των τροφίμων, 2 δισεκατομμύρια θα γίνουν μετρητά και κουπόνια για φαγητά “σε μέρη όπου μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές” και άλλα 700.000.000 θα διατίθενταν στη διαχείριση νέων προγραμμάτων διατροφής “που θα προσαρμοστούν στις συνθήκες κάθε χώρας” και “θα διασφαλίζουν πως η βοήθεια θα φτάνει παντού”. Άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια “θα χρησιμοποιηθούν για το μάνατζμεντ, τη διοίκηση, τον έλεγχο και τον συντονισμό” της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο Μασκ δεν είχε απαντήσει. Επίσημα έγγραφα τον ήθελαν να δίνει 5.7 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά προγράμματα το Νοέμβριο, αφού προηγουμένως πούλησε 5.044.000 μετοχές του στην Tesla. Μόνο που δεν γνωστοποιήθηκαν οι παραλήπτες. Το WFP είπε πως δεν είχε πάρει σεντ.
Το Fortune είχε σημειώσει ότι ο Μασκ επρόκειτο να πληρώσει σε φόρους ‘περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια’ για το 2021. Ως εκ τούτου, μια τεράστια δωρεά θα βοηθούσε να ‘πέσει’ το ποσό αυτό.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η λατρεία που έχει ο Μασκ για το δικαίωμα όλων να γνωρίζουν την αλήθεια -για ό,τι και αν συμβαίνει εκεί έξω- και την ελευθερία του λόγου είναι δεδομένη. Και αδιαπραγμάτευτη -αφού τη θυμίζει διαρκώς. Θα μπορούσε ως εκ τούτου, να εξαγοράσει μια ή και δυο εταιρίες μέσων μαζικής ενημέρωσης και να τιμήσει το πάθος του. Ο
Άσε που ο κύριος ανταγωνιστής του -δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος της γης-, Τζεφ Μπέζος είχε αγοράσει το 2013 (όταν ήταν στο Νο1 της λίστας) την Washington Post, καθώς όπως είχε πει ήθελε να υποστηρίξει την ελευθερία στον Τύπο. Βέβαια, ο Μασκ έχει ένα θέμα με τις ‘αντιγραφές’ και ό,τι μπορεί να τον συνδέει με τους άλλους πιο πλούσιους.
Όπως έγραψε το Verge “και η -επίσης δισεκατομμυριούχος- Λορίν Πάουελ Τζομπς είχε δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει αυτό που σήμερα την κάνει την κύρια μέτοχο του The Atlantic. Ενδέχεται αυτές οι αγορές των Μπέζος και Πάουελ Τζομπς να έγιναν για να υποστηρίξουν το ‘εγώ’ τους; Μπορεί. Σερ κάθε περίπτωση προστάτευσαν παλιούς δημοσιογραφικούς θεσμούς, που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν συντριβεί από την ανησυχητική οικονομία της λειτουργίας μιας επιχείρησης media, της σύγχρονης εποχής”.
Please consider working at The Boring Company!
Our goal is to solve traffic, which plagues every major city on Earth. https://t.co/1tHNhIo7sd
— Elon Musk (@elonmusk) April 21, 2022
ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η Bridge Condition Report του 2021 -υπεύθυνη για αυτήν είναι η Αμερικανική Ένωση Κατασκευαστών Οδοποιίας και Μεταφορών- ανέφερε πως μια στις 3 γέφυρες στις ΗΠΑ χρειάζεται επισκευή ή αντικατάσταση. Το κόστος για να τακτοποιηθούν όλες είναι κοντά στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια. Άρα θα του έμεναν και 3 δισεκατομμύρια για να τα επενδύσει σε άλλα ενδιαφέροντα του. “Στις ΗΠΑ ζουν 329 εκατομμύρια άνθρωποι. Το Twitter το χρησιμοποιούν καθημερινά 217 χρήστες”.
ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Από όταν ήταν φοιτητής (και ζούσε με ένα δολάριο τη μέρα, για το φαγητό του) είχε αποφασίσει πως όταν μεγαλώσει, θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον πλανήτη (μαζί με ό,τι θα έκανε για να ανακαλύψει από πού προέρχεται ο άνθρωπος και η γη). Η Tesla προέκυψε σε αυτό το πλαίσιο, με τους Αμερικανούς να προτείνουν πως αντί να αγοράσει το Twitter θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιχείρηση διάνοιξης σηράγγων που διαθέτει, ώστε να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση των δρόμων. Βέβαια, αυτή η κίνηση δεν θα έλυνε επί της ουσίας το πρόβλημα.
Εναλλακτικά “θα μπορούσε να δώσει αυτά τα χρήματα -ή μέρος τους-, για να κάνει μια πραγματική διαφορά στον κόσμο. Όπως η μείωση των εκπομπών άνθρακα, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η μεταφορά με λεωφορείο ή μετρό, αντί του ιδιωτικού αυτοκινήτου (ακόμα και αν είναι ηλεκτρικό), είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος, ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που καταστρέφουν το κλίμα.
Ο Μασκ είναι ένα πολύ πλούσιο άτομο που θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην επιβίωσή μας, ως είδους αν επένδυε τα χρήματά του με σύνεση, αντί να κάνει ό,τι ανοησίες σκέφτεται με το Twitter”.
If our twitter bid succeeds, we will defeat the spam bots or die trying!
— Elon Musk (@elonmusk) April 21, 2022
ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ TWITTER
Προ ημερών, ο Μασκ είχε πει σε συνέντευξη του πως “η κορυφαία προτεραιότητα που θα είχα -αν αγόραζα το Twitter- θα ήταν να εξαλείψω τα spam και scam bots και τους στρατούς bots που υπάρχουν. Νομίζω πως αυτά κάνουν το προϊόν πολύ χειρότερο. Αν είχα ένα dogecoin για κάθε απάτη κρυπτογράφησης που έβλεπα, θα είχα εκατό δισεκατομμύρια dogecoins”.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor του είχε απαντήσει πως “το Twitter μπορεί να λύσει το πρόβλημα των απατεώνων και των ρομπότ, εάν επιτρέπουν σε πραγματικούς ανθρώπους να επαληθεύονται με το Orange Check -δημοσιεύοντας μια εφάπαξ κατάθεση παραβόλου. Στη συνέχεια, μπορεί να περιορίσει τα σχόλια και τα DM μηνύματα, σε επαληθευμένους λογαριασμούς. Τα spam bots και οι στρατοί bots που θα αναφέρονται, θα χάνουν την κατάθεση και το Twitter θα βγάλει λεφτά από την κακία τους”.
Στο δελτίο Τύπου της εξαγοράς αναφέρθηκε ότι ο Μασκ πλήρωσε στην τιμή των 54.20 δολαρίων κάθε μετοχή που πέρασε στα χέρια του “για συνολικό ποσό που πλησιάζει στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια”. Σημειώθηκε και ότι “με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το Twitter θα γίνει ιδιωτική εταιρεία.
Η συναλλαγή, η οποία έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, με την επιφύλαξη της έγκρισης των μετόχων του Twitter, της λήψης των ισχυόντων ρυθμιστικών εγκρίσεων και της ικανοποίησης άλλων συνήθων όρων επί του κλεισίματος”.
Εμπόδια μπορεί να βάλει η νομοθεσία, καθώς το δυσθεώρητο ποσό δεν αφορά συγχώνευση κολοσσών, αλλά ιδιωτική πώληση, ιδιωτικής εταιρίας. Και δεν υπάρχει ‘προηγούμενο’. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά προβλήματα στη διαδρομή.
Ο νέος ιδιοκτήτης επανέλαβε ότι “η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας
Θέλω να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ,
βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες,
κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη,
νικώντας τα spam bots και
επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων.
Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσουμε”.
Επειδή δεν οφείλουμε να ξέρουμε όλοι τι είναι bots, ας πούμε μια κουβέντα και για αυτά: πρόκειται για αυτοματοποιημένους λογαριασμούς στο Twitter (και άλλες πλατφόρμες) που ελέγχονται από λογισμικό bot. Τα ρομπότ είναι προγραμματισμένα να αναπαράγουν tasks αυθεντικών χρηστών, που περιλαμβάνουν παρακολούθηση άλλων χρηστών, likes και σχολιασμό αναρτήσεων. Ο στόχος αυτών των ρομπότ είναι να κάνουν tweet και retweet περιεχομένου που έχει έναν συγκεκριμένο στόχο (πχ να αυξήσουν τους followers ή να κερδίσουν clicks σε ύποπτους συνδέσμους). Σύμφωνα με αναφορές, τα ρομπότ του Twitter έχουν εξαπατήσει τους χρήστες να κάνουν οικονομικές συναλλαγές μέσω πληρωμών PayPal και Venmo.
Τα ρομπότ μπορεί να είναι κακόβουλα -χρησιμοποιούνται ως μέθοδος για να πείσουν, να εκφοβίσουν και να υποκινήσουν τους χρήστες. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποίησαν bots του Twitter, προκειμένου να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό σε μεγάλες ομάδες χρηστών της πλατφόρμας. Αυτά τα spambots έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσουν τις εκλογές και να προπαγανδίσουν πολιτικές ιδεολογίες.
ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Ο Μασκ θέλει περισσότερη ελευθερία του λόγου, λιγότερο moderation (άρα χαλάρωση των κανονισμών επί του περιεχομένου -που τώρα ‘μπανάρουν’ την κακοποίηση, την παρενόχληση και τα ποστ που εύχονται το κακό άλλων -όπως και την παραπληροφόρηση για σημαντικά θέματα, όπως το Covid-19) και πλήρη διαφάνεια.
Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ορκιστεί να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε οι πλατφόρμες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για το περιεχόμενο που ‘μεταφέρουν’ και να επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα, για μη συμμόρφωση ως προς την απαγόρευση δημοσίευσης υλικού που υποκινεί τη βία ή είναι καταχρηστικό ή ταξινομείται ως ‘ρητορική μίσους’-, μεταξύ άλλων.
Αν κάνει το νέο αφεντικό αυτό που θέλει (θα προσθέσει και το edit των ποστ που θα μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια όσων κακοποιούν, απειλούν, παραπληροφορούν), αναμένεται να φύγουν από το Twitter όσοι έχουν βιώσει προσωπικά διαδικτυακές απειλές -του όποιου τύπου- ή δυσφήμιση ή παραπληροφόρηση. Μελέτη του Economist Intelligence Unit που δημοσιεύτηκε το 2020 ενημέρωσε ότι αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί στο 38% των γυναικών. Τα ίδια στοιχεία αποκάλυψαν πως τα 3/4 των θυμάτων διαδικτυακού μίσους είναι μέλη μειονοτικών ομάδων.
Το οικονομικό μοντέλο του Twitter βασίζεται στη διαφήμιση, κάτι που θέλει να αλλάξει ο Μασκ (δεν θέλει να στηρίζεται στους διαφημιζόμενους. Και ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό, είναι οι συνδρομές -σε ένα περιβάλλον όπου όλος ο ανταγωνισμός προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν.
Όπως εξηγεί το BBC “oι χρήστες του Twitter μπορεί να αποφασίσουν ότι προτιμούν τα δεδομένα τους να μην χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εσόδων και να φανούν πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτό. Σίγουρα όμως, η πρόθεση του Μασκ είναι ένα στοίχημα”.
Ο Μασκ έχει αγάπη και για τα κρυπτονομίσματα, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπουν και αυτά στην εξίσωση.
Πηγή: news247.gr