Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος, πλούσιος σε ήθη και έθιμα. Πολλές περιοχές της Χαλκιδικής έχουν τις δικές τους παραδόσεις, που έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενους αιώνες.
Πάσχα στην Αρναία:
Στην Αρναία έχουν ποικίλα έθιμα που αναβιώνουν το Πάσχα. Την πρώτη μέρα μαζεύονται στην πλατεία οι νέοι του χωριού, με παραδοσιακές φορεσιές και κερνούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά και πίτες στον κόσμο.
Τη δεύτερη μέρα έχουν το έθιμο του «κανταριού». Στην πλατεία της Αρναίας κρεμιέται ένα «καντάρι», και περνούν όλοι για να ζυγιστούν. Είναι ένα έθιμο για να δουν ποιος έφαγε περισσότερο το Πάσχα. Όσοι έχουν το μεγαλύτερο βάρος παίρνουν ως έπαθλο από μια κατσαρόλα. Την ίδια μέρα στην πλατεία στήνονται κούνιες από τις οποίες περνούν όλοι και οι γυναίκες του χωριού τραγουδούν παραδοσιακά πασχαλιάτικα τραγούδια.
Την τρίτη μέρα αναβιώνει ο «Κούτσμανος». Στις 8 το πρωί άνδρες με παραδοσιακές στολές και οπλισμένοι συγκεντρώνονται με άλογα στην πλατεία της Αρναίας. Τραγουδώντας πηγαίνουν μέχρι τον προφήτη Ηλία, έξω από το χωριό και μετά την τέλεση Θ.Λειτουργίας ξεκινά η σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά.
Το κάψιμο του Ιούδα:
Στο Γομάτι το Μεγάλο Σάββατο στην πλατεία του χωριού στήνουν έναν φανό και κρεμούν από την κορυφή τον Ιούδα. Τα μεσάνυχτα και όταν λέει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη» ανάβουν τον φανό για να κάψουν τον Ιούδα. Το ίδιο έθιμο αναβιώνεται και στη Χανιώτη, στο Πευκοχώρι, στο Γαλαρινό, στη Μεγάλη Παναγία και στο Νέο Μαρμαρά.
Αλογοδρομίες:
Ένα ακόμη ξεχωριστό έθιμο είναι οι αλογοδρομίες. Διοργανώνονται την τρίτη ημέρα του Πάσχα στην παραλία της Συκιάς στη Χαλκιδική. Μετά τη λειτουργία ο ιερέας δίνει στους ιππείς την εικόνα και εκείνοι τη μεταφέρουν από την εκκλησία, στο χώρο όπου θα διεξαχθούν οι αλογοδρομίες.
«του Χαρ’ κού τ’ αλώνι» και το «Μαύρο Αλώνι»:
Στο Παλαιοχώρι αναβιώνει το έθιμο «του Χαρ’κού τ’ αλώνι». Στον παλαιό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ γίνεται τρισάγιο και μετά γίνεται ένα μεγάλο γλέντι. Ο χορός και το έθιμο λέγεται Τ΄ χαλκού τ΄αλώνι και αναφέρεται στη σφαγή των κατοίκων του Παλαιοχωρίου. Το ίδιο έθιμο γίνεται και στην Ιερισσό και λέγεται «Μαύρο Αλώνι».
Πηγή: halkidikitravel.com