• Αρχική Σελίδα
  • Ταυτότητα
  • Ειδήσεις της Χαλκιδικής
  • Όλες οι Ειδήσεις
  • Επικοινωνία
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Νέα Μουδανιά Blog
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Η κυβέρνηση φοβάται ένα νέο “Δεν πληρώνω τη ΔΕΗ”

admin Από admin
13 Απριλίου, 2022
Σε Πολιτικά
2
SHARES
49
VIEWS
FacebookTwitterReddit
arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr arzoumanidis | armacom.gr

Τη μαζική αδυναμία ή απροθυμία πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ φοβάται η κυβέρνηση, καθώς οι ανατιμήσεις στο ρεύμα προκαλούν ηλεκτροσόκ στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του Νέα Μουδανιά Blog στo Google

Όσο όμως οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθούν να έρχονται ο ένας πιο φουσκωμένος από τον άλλο, σε βαθμό που δεν εξηγείται ούτε από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η απόγνωση των πολιτών αρχίζει να μετατρέπεται σε οργή.

Καταναλωτές καταγγέλλουν εξωφρενικές ρήτρες αναπροσαρμογής και λάθη στις μετρήσεις, αλλά και περίεργα παιχνίδια με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του ρεύματος. Ουκ ολίγοι πολίτες μάλιστα ετοιμάζονται για ομαδικές προσφυγές κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την αιγίδα καταναλωτικών οργανώσεων, όπως το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Οι αναφορές πολιτών στις καταναλωτικές οργανώσεις για το ενεργειακό κόστος έχουν αυξηθεί εξάλλου κατακόρυφα από το Σεπτέμβριο, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να αποτελεί το βασικό ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Χαλκιδική

27 Μαΐου, 2026
Φωτ. Eurokinissi

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα – Η πρώτη του επίσημη ανάρτηση

18 Μαΐου, 2026

Νομικό “πάτημα” στις προσφυγές δίνει μάλιστα και πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή εμποδίζοντας τη διακοπή ρεύματος σε επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δεν είχε πληρώσει το υπέρογκο ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς αμφισβητεί τη νομιμότητα της χρέωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια και οι υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν φέρει πολλούς καταναλωτές σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής και έχουν εξοργίσει πολλούς περισσότερους.

Στην κυβέρνηση επομένως ανησυχούν για ένα νέο κίνημα “Δεν πληρώνω τη ΔΕΗ” και κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι ενθαρρύνει τις προσφυγές και υποθάλπτει ελπίδες για ακύρωση οφειλών, όπως είχε κάνει και πριν το 2015.

Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι, όσον αφορά στη ΔΕΗ τουλάχιστον, θα δημιουργηθούν νέες “τρύπες” στα δημόσια οικονομικά, τις οποίες θα κληθεί ξανά να πληρώσει συνολικά η κοινωνία. Η κυβέρνηση εξάλλου διαψεύδει ότι η Επιχείρηση έχει υπερκέρδη, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν όμως και οι ιδιώτες πάροχοι, κατά των οποίων στρέφονται πολλοί καταναλωτές, καταγγέλλοντας ότι επιχειρούν να αλλάξουν κρυφά τους όρους στα συμβόλαια με ρήτρα σταθερής τιμής του ρεύματος.

Η κυβέρνηση όμως πρέπει να κρατήσει δύσκολες ισορροπίες: Από τη μία δεν θέλει να υπάρξει κύμα αποφυγής πληρωμών. Από την άλλη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η θέση της εφόσον αρχίσουν διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά με πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής
Τα πράγματα για τους καταναλωτές άλλαξαν άρδην όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επέβαλε στη ΔΕΗ να μπει και εκείνη, για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, στο «χορό» της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής, πράγμα που δεν ίσχυε έως το καλοκαίρι του 2021. Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει περίπου το 65% της κατανάλωσης, είναι φανερό ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν χρέωνε ρήτρα αναπροσαρμογής.

Βεβαίως και πάλι τα τιμολόγια θα είχαν αυξηθεί, ωστόσο θα υπήρχε σχετικός περιορισμός των αυξήσεων, δεδομένου μάλιστα ότι η ΔΕΗ, όπως και οι άλλοι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί, έχει κέρδη από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Από τις 5 Αυγούστου 2021 η ΔΕΗ έχει εισάγει λοιπόν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και αντικαθιστώντας τη ρήτρα CO2, δηλαδή τη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Οι δε ιδιώτες πάροχοι περνάνε στον καταναλωτή το σύνολο της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, μέσω της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος πλέον η χρέωση βάσει της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι το κυριότερο μέρος του συνολικού αντιτίμου, πολλές φορές δύο και τρεις φορές μεγαλύτερη από τη βασική χρέωση που είχε συμφωνήσει ο καταναλωτής όταν υπέγραφε τη σύμβαση ένταξής του σε κάποια εταιρεία.

Σύμφωνα δε με την Κομισιόν, η αύξηση στις τιμές λιανικής του ρεύματος στη χώρα μας ξεπερνά το 100%, όταν στην ΕΕ η αύξηση φτάνει κατά μέσο όρο στο 30%.

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο

Σήμερα η εκδήλωση “Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ” στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Μουδανιών

Επόμενο

Θεσσαλονίκη: Συμμορία εκβιαστών ξάφρισε 68.000 ευρώ από πολίτες – Απειλούσε τις ζωές και τις επιχειρήσεις τους

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Χαλκιδική

27 Μαΐου, 2026
Φωτ. Eurokinissi
Πολιτικά

Αλέξης Τσίπρας: Στις 26 Μαΐου ανακοινώνει το νέο κόμμα – Η πρώτη του επίσημη ανάρτηση

18 Μαΐου, 2026
Τρίτη ημέρα εργασιών του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Metropolitan Expo, Κυριακή 17 Μαΐου 2026. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Πολιτικά

Μητσοτάκης στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ: Μόνο μέσα από την τρίτη κυβερνητική θητεία περνά ο σίγουρος δρόμος για την Ελλάδα του 2030 – Εκλογές το ΄27

18 Μαΐου, 2026
Επόμενο

Θεσσαλονίκη: Συμμορία εκβιαστών ξάφρισε 68.000 ευρώ από πολίτες – Απειλούσε τις ζωές και τις επιχειρήσεις τους

Mεγακομήτης 500 τρισεκατομμυρίων τόνων τρέχει προς την Γη σύμφωνα με την NASA- Κινδυνεύουμε;

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
zero web & graphics
Μητρώο Online Media

Καιρός Νέα Μουδανιά

Sports equipment and accesories
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου – Όροι χρήσης

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Χαλκιδική
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Ψυχαγωγία
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Σύνδεση
  • Sign Up

© 2019 Νέα Μουδανιά Blog

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.