Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, το πανδημικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον 2 του κορωνοϊού θα κορυφωθεί εντός των επομένων ημερών, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιτροπή εμβολιασμού έχει αρχίσει να συζητά το ζήτημα. «Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων, άρα δεν υπάρχει λόγος τόσο μεγάλης αγωνίας για τον γενικό πληθυσμό. Μελετάμε τα δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευθούμε με τις υπόλοιπες χώρες» είπε και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση εμβολίου, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να το πούμε».
«Πιθανό να υποεκτιμάται ο αριθμός κρουσμάτων»
Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας της πανδημίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχει μια μετατόπιση των λοιμώξεων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση νοσηλειών. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, υπάρχουν 176.000 ενεργά κρούσματα, αν και τόνισε ότι είναι πιθανό να υποεκτιμάται ο αριθμός κρουσμάτων, καθώς αρκετοί κάνουν self test και παραμένουν στο σπίτι, χωρίς να δηλώνουν στον ΕΟΔΥ ότι είναι θετικοί.
Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι η θετικότητα τις τελευταίες 7 ημέρες ανέρχεται σε 8,2% έναντι κάτω από 5% πριν από 15 ημέρες και μίλησε για πλήρη επικράτηση της Όμικρον 2. Όπως είπε, ανησυχεί η σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, κάτι που «ίσως συμβάλει στην αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες εβδομάδες».
Καμία άρση μέτρων έως τέλος Απριλίου
Σημείωσε επιπλέον ότι η έξαρση των τελευταίων 15-20 ημερών οφείλεται στην επικράτηση της Όμικρον 2, ωστόσο όπως τόνισε, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα το πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί εντός των επομένων ημερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται 15% αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες COVID και μικρή αποκλιμάκωση στις διασωληνώσεις και στους θανάτους. Υπενθύμισε ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, ωστόσο συνέστησε σε όλους προσοχή και υπενθύμισε ότι γι’ αυτό συμφωνήθηκε να μην γίνει άρση μέτρων έως το τέλος Απριλίου.
Προειδοποίησε, δε, ότι η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο σε ανεμβολίαστους και υπογράμμισε ότι «δεν είναι ώρα να ξεχάσουμε την COVID». Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση για ακόμη μία φορά σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν να προσέχουν ακόμη περισσότερο. Κι αυτό γιατί «οι θάνατοι των δύο τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να είναι περισσότεροι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».
Γκάγκα: Η πανδημία εξακολουθεί να είναι γύρω μας
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι η πανδημία εξακολουθεί να είναι γύρω μας καθώς βλέπουμε ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα. Μάλιστα επισήμανε ότι καταγράφονται καθημερινά πάνω από 500 εισαγωγές ασθενών με COVID-19, προσθέτοντας ωστόσο ότι ευτυχώς είναι αυξημένα και τα εξιτήρια. Η ίδια είπε πως η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι μεγάλη αλλά σημαντική, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια δυσκολία στη διαχείριση.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, είπε ότι «έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς γίνονται περίπου 700 αιτήσεις την ημέρα» και η εκτίμηση είναι -αν και τα στοιχεία, είναι πρόωρα- ότι η χρήση τους έχει αποτρέψει νοσηλείες. Ωστόσο επεσήμανε ότι οι γιατροί μόνο ξέρουν ποιοι θα πρέπει να πάρουν και ποιο φάρμακο και γι’ αυτό θα πρέπει οι ασθενείς να τους συμβουλεύονται.
Μαγιορκίνης: Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνη ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «τουλάχιστον 10 self test έχει κάνει ο καθένας από μας στη χώρα», ενώ απέδωσε στον εμβολιασμό το χαμηλό ποσοστό που καταγράφουν οι αριθμοί όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.
«Σιγά-σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να τον υποτιμούν και να έρχονται άμεσα σε επαφή με το θεράποντα γιατρό τους» για να τους δώσει τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν. Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δισταγμός για άρση των περιοριστικών μέτρων
Με πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες και rapid tests θα περάσουμε πιθανότατα και το φετινό Πάσχα. Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθυστερεί τις αποφάσεις των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία πιθανότατα αναβάλλεται για μετά το Πάσχα. Οπως ανέφερε στην «Κ» μέλος της επιτροπής, «αυτή τη στιγμή έχουμε μια αναζωπύρωση της επιδημίας, την οποία δεν πρέπει να τροφοδοτήσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι για να ληφθεί απόφαση για άρση των μέτρων θα πρέπει να αποκλιμακωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι οι ειδικοί καλούνται να αποφασίσουν για το πότε θα αρθεί η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid και PCR τεστ για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως εστίαση, διασκέδαση, κατά την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, αλλά και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο), καθώς και για το τι θα γίνει με τους υποχρεωτικούς εβδομαδιαίους ελέγχους –rapid ή PCR– για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο ισχύει η μείωση στον αριθμό των self tests στα οποία υποβάλλονται μαθητές και εκπαιδευτικοί, από δύο σε ένα την εβδομάδα.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 22.451 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 –σε σύνολο 300.935 εργαστηριακών ελέγχων, που σημαίνει ποσοστό θετικότητας 7,5%–, εκ των οποίων 8.453 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.191 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 27.454 θάνατοι. Την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας στους εργαστηριακούς ελέγχους ήταν στο 7,96%, ενώ στο σύνολο των ελέγχων (εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί) στο 3,61%. Με βάση αυτόν τον δείκτη, ιδιαίτερα υψηλό ήταν το ιικό φορτίο σε Ικαρία (10,13% ποσοστό θετικότητας), Σύρο (7,17%), Τήνο (6,84%) και Πάρο (5,34%).
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, παρά την πιο ήπια «Ομικρον», «παράγει» νοσηλείες. Χθες καταγράφηκαν 473 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία της επικράτειας – 425 εισαγωγές είναι ο μέσος όρος του επταημέρου. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν συνολικά 2.817 νέες εισαγωγές έναντι 2.359 την εβδομάδα 14 έως 20 Μαρτίου και 1.987 την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 348 ασθενείς.
Πηγή: kathimerini.gr